شنبه 10 آذر 1403

تداوم خدمت رسانی در روستاهای آذربایجان‌شرقی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تداوم خدمت رسانی در روستاهای آذربایجان‌شرقی

تبریز - ایرنا - خدمت رسانی به روستاها در راستای عدالت‌گستری از اهداف انقلاب اسلامی و رویکردهای دولت است و با وجود شرایط نامناسب اقتصادی و کرونا شاهد تداوم اجرای طرح‌های خدماتی و عمرانی و توسعه زیرساخت‌های رفاهی در روستاها هستیم.

پس از گذشت 42 سال از انقلاب اسلامی، وضعیت کنونی روستاهای آذربایجان شرقی با دوره ستمشاهی قابل مقایسه نیست و بررسی اقدامات انجام شده در روستاهای استان نشان می‌دهد انقلاب اسلامی در طول این سال ها با شعار محرومیت‌زدایی برکات فراوانی را برای ملت به ارمغان آورده است.

یکی از زیرساخت های اساسی که نقش مهمی در ارتقای سطح زندگی و رفاه عمومی از طرفی و از طرف دیگر در حفظ محیط زیست ایفا می کند توسعه شبکه گاز می باشد و از این رو جایگزینی سوخت های فسیلی به سوخت پاک و سبز همواره مورد توجه بوده است و در استان آذربایجان شرقی هم روند اتصال روستاها به شبکه گاز از رشد قابل توجهی برخوردار است.

دسترسی به آب شرب بهداشتی روستاییان به آب شرب بهداشتی از دیگر دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی در آذربایجان شرقی است؛ در شرایطی که روستاییان استان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل استفاده از آب تصفیه نشده و گاه آلوده رودخانه ها و چشمه ها با امراض گوناگنون ناشی از این آن دست به گریبان بودند، اکنون نزدیک به 90 درصد آنان به آب شرب بهداشتی دسترسی دارند.

وضعیت روستاهای آذربایجان شرقی در طول بیش از چهار دهه گذشته از نظر دسترسی به برق نیز متحول شده است؛ در حالی که تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد انگشت شماری از روستاهای استان، آن هم در مناطق نزدیک به شهر، برق داشتند، اکنون ضریب نفوذ برق در روستاهای بالای 10 خانوار به 100 درصد رسیده است.

تلاش برای ارایه خدمات اینترنت پرسرعت برای همه روستاییان، پرداخت 353 میلیارد تومان اعتبار برای طرح های اشتغال پایدار روستایی و افزوده شدن 63 هزار واحد مسکونی به اماکن مسکونی روستایی از دیگر دستاوردهای پیروزی انقلاب در روستاهای آذربایجان شرقی به عنوان نماد برای توزیع عادلانه امکانات در مناطق شهری و روستایی است که نوید آینده ای روشن را برای روستا و روستانشینی می دهد.

بیش از 97 درصد روستاییان آذربایجان‌شرقی به گاز دسترسی دارند

مدیرعامل شرکت گاز آذربایجان‌شرقی در گفت و گو با ایرنا با اعلام اینکه هم اکنون بیش از 97 درصد خانوارهای روستایی و 100 درصد خانوارهای شهری استان در قالب یک میلیون و 647 هزار خانوار از گاز طبیعی بهره‌مند هستند، بر اساس برنامه چشم‌انداز 1400، تعهد این شرکت گازرسانی به تمامی روستاهای بالای 20 خانوار در استان بوده و در راستای تحقق این امر و به رغم شرایط اقتصادی ناشی از تحریم‌های ظالمانه، با طراحی پروژه‌های گازرسانی از مقرون به صرفه‌ترین روش‌های اجرایی، بکارگیری پیمانکاران مجرب، کنترل مستمر پروژه‌ها براساس برنامه زمان بندی، بومی‌سازی تجهیزات گازرسانی، ثبت اختراعات و نوآوری و مشارکت کارکنان دانش محور، در خدمت رسانی صادقانه به مردم تلاش می‌کنیم.

سید رضا رهنمای توحیدی با بیان این‌که گازرسانی به 326 روستا در دست اجراست، گفت: اتمام گازرسانی به 154 روستا برای سال جاری و مابقی برای سال آینده برنامه ریزی شده است. وی اظهار داشت: به رغم شرایط موجود، محدودیت های ناشی از افزایش همه گیری ویروس کرونا و همچنین تحریم های ظالمانه، اجرای پروژه های گازرسانی روستایی با میانگین 65 درصد، پیشرفت فیزیکی، تداوم دارد. مدیرعامل شرکت گاز استان با اشاره به اینمه 2 هزار و 170 روستای استان از نعمت گاز برخوردارند، اعلام کرد: به زودی با اتمام گازرسانی در استان آذربایجان شرقی به عنوان یکی از استان های سبز کشور، شاهد توسعه هرچه بیشتر رفاه و آبادانی و به ثمر رسیدن تلاش های 32 ساله شرکت گاز استان در خدمت رسانی صادقانه به مردم عزیز با تأمین گاز 68 شهر و 2 هزار و 445 روستای واجد شرایط خواهیم بود.

 بهره مندی روستاهای آذربایجان‌شرقی از آب سالم و بهداشتی به 90 درصد می رسد

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی هم گفت: هم اکنون 82 درصد جمعیت روستایی استان از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی برخوردار هستند که با اجرای طرح‌های در حال اجرا به 90 درصد افزایش می‌یابد.

علیرضا ایمانلو با اشاره به اینکه امسال 47 میلیارد تومان برای آبرسانی روستاهای آذربایجان شرقی تخصیص یافته استف گفت: این اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برای حفر چاه، اجرای شبکه، خط انتقال، ساخت مخزن و ایستگاه پمپاژ هزینه می‌شود و با اعتبار تخصیص یافته طرح آبرسانی به 115 روستای بالای 20 خانوار در استان اجرا می‌شود.

در کنار توسعه گازرسانی و ابرسانی به روستاها اجرای طرح های برق رسانی به صعب العبورترین روستاها پیگیری می شود و به همت نیروهای جهادی و تلاشگر کمتر خانه ای را سراغ داریم که از این نعمت بهره مند نباشد.

ضریب نفوذ برق در روستاهای بالای 10 خانوار آذربایجان شرقی 100 درصد است

مدیرکل امور روستایی استانداری آذربایجان‌شرقی در همین رابطه با بیان اینکه روستای بدون برق در استان وجود ندارد، گفت: از مجموع 2 هزار و 706 روستا فقط پنج روستا برق رسانی نشده که دلیل آن هم سکونت فصلی در این روستاها و خالی بودن آنها از سکنه دایمی است.

تقی کرمی همچنین به خدمات دولت در حوزه سلامت روستایی اشاره کرد و گفت اکنون روستایی وجود ندارد که تحت پوشش خدمات خانه های بهداشت قرار نداشته باشد، ضمن اینکه به تمام روستاها بهورز و نیروهای مستقر در خانه های بهداشت می روند و وضعیت سلامتی روستاییان را پایش می کنند.

وی کرد: 987 خانه بهداشت و 157 مرکز جامعه سلامت روستایی در استان وجود دارد که از این تعداد 12 خانه بهداشت و 11 مرکز جامعه سلامت در سال جاری به بهره برداری رسیده است.

کرمی با اعلام اینکه اکنون یک هزار و 966 روستای استان از پوشش اینترنت خانگی و یک هزار و 850 روستا از اینترنت تلفن همراه اعم از ایرانسل و همراه اول بهره مند هستند، گفت: متاسفانه پوشش شبکه اینترنت در برخی نقاط ضعیف می باشد، ولی نسبت به گذشته وضعیت اینترنت در استان بسیار بهبود یافته است.

تمام روستاهای آذربایجان شرقی زیرپوشش اینترنت پرسرعت قرار می گیرند

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات آذربایجان‌شرقی با اشاره به برنامه اتصال روستاهای استان به شبکه ملی اطلاعات، گفت: تا پایان سالجاری تمام روستاهای بالای 20 خانوار استان زیر پوشش اینترنت پرسرعت قرار می‌گیرند.

محمد فرزاد اظهار داشت: حدود 70 درصد جاده‌ها، 74 درصد روستاها و 54 درصد مدارس روستایی استان زیرپوشش اینترنت قرار دارند.

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات آذربایجان شرقی، با اشاره به افزایش میزان استفاده از اینترنت توسط مردم در ایام شیوع کرونا و محدودیت های اجتماعی، افزود: پهنای باند مصرفی در استان به بالاترین حد خود در 2 سال گذشته رسیده است.

فرزاد با اشاره به اقدامات انجام شده توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در استان آذربایجان شرقی در راستای توسعه زیرساخت ها و دسترسی همگانی به شبکه ملی اطلاعات، اظهار کرد: در سال گذشته دسترسی 562 روستای استان به اینترنت پرسرعت روستایی برقرار و پوشش همراه در 34 روستای استان از محل اعتبارات USO (خدمات عمومی اجباری) ایجاد شد.

وی با تاکید بر اهمیت توسعه شبکه ارتباطات در استان، گفت: ضریب نفوذ تلفن همراه در استان در مقایسه با سال 92 بیش از 62 درصد، در مقایسه با سال 96 در حدود 30 درصد و در مقایسه با سال 98 تاکنون نزدیک به پنج درصد افزایش داشته است.

وی افزود: امیدواریم با اجرای برنامه هایی که در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در استان در نظر گرفته ایم، شاهد توسعه هرچه بیشتر ارتباطات در استان آذربایجان شرقی باشیم.

فرزاد با اشاره به اجرای پروژه ارتقای تکنولوژی سایت های تلفن همراه در استان، افزود: در همین راستا در سال 98، تکنولوژی سایت های مخابراتی در 15 روستای استان به نسل 3 ارتقا یافت.

البته توسعه روستاها محدود به ایجاد زیر ساخت های خدماتی و رفاهی نیست و به منظور دستیابی به توسعه پایدار نگرشی همه جانبه به موضوع توسعه روستایی شده و در این میان اقتصاد روستایی مورد توجه ویژه قرار گرفته است.

اشتغال در روستاها راهبرد اصلی دولت است

استاندار آذربایجان شرقی، ایجاد اشتغال در روستاها را یکی از برنامه‌های اصلی دولت دانست و گفت: اشتغال پایدار روستایی، می‌تواند هدف مهاجرت معکوس به روستاها را تحقق بخشد و این یکی از مطالبات اصلی روستاییان است.

محمدرضا پورمحمدی با اشاره به اهمیت روستا در فرآیند توسعه، گفت: توسعه روستایی همواره از اهداف مهم دولت تدبیر و امید بوده و به‌رغم تمام مشکلات و محدودیت‌ها، دولت از هیچ تلاشی در این زمینه فروگذار نکرده است.

وی تدوین سند اشتغال روستایی را در همینن راستا عنوان کرد و گفت: در این طرح بر اساس ظرفیت های هر روستا سند اشتغال ندوین می شود.

سند اشتغال روستایی در پنج روستای آذربایجان شرقی در حال اجراست

مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی گفت: مطالعه سند اشتغال روستایی در این استان به پایان رسیده و در پنج روستا در حال اجراست.

تقی کرمی با اشاره به اینکه بر اساس قانون برنامه ششم، هر سال باید برای پنج هزار روستا در کشور سند اشتغال تدوین و در طول این برنامه 25 هزار سند اشتغال نهایی شود، افزود: هم اکنون مطالعه این طرح در 65 روستای دارای ظرفیت منحصر بفرد استان انجام شده و در قالب سایت عرضه محصولات و صنایع روستایی در روستاهای «لیقوان» تبریز، «علویان» مراغه، «پیام» مرند، «قزلجه میدان» بستان آباد و «ورنکش» میانه در حال اجراست. وی اظهار داشت: برای اجرای این طرح در هر کدام از این روستاها یک میلیارد و 250 میلیون تومان اعتبار به عنوان منابع اولیه و زمین از سوی دهیاری تامین شده و طراحی سایت آن ها در حال انجام است. مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی با بیان اینکه در این سایت ها محصولات و صنایع دستی به صورت مستقیم تولید و عرضه می شود، گفت: در صورت اجرا و بهره برداری از این سایت ها برای تعدادی از روستاییان زمینه اشتغال ایجاد و بخشی از واسطه گری حذف می شود و سود اولیه به خود روستاییان تعلق می گیرد.

پرداخت 353 میلیارد تومان تسهیلات برای اشتغال روستایی در آذربایجان شرقی

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی با اشاره به پرداخت 353 میلیارد تومان تسهیلات برای 2 هزار و 964 طرح در قالب اشتغال پایدار روستایی گفت: میزان اشتغال‌زایی این طرح‌ها بالغ بر هفت هزار 433 شغل جدید برآورد می‌شود.

به نظر می رسد ایجاد زیرساخت های خدماتی و اجرای برنامه های اشتغال زایی در کنار تسهیلات پرداخت شده موجب کاهش مهاجرت از روستاهای استان و البته گاهی مهاجرت معکوس شده است و آمار اعلام شده از طرف بنیاد مسکن هم این مطلب را تایید می کند.

63 هزار واحد مسکن روستایی در آذربایجان شرقی اضافه شده است

مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان‌شرقی اعلام کرد: بر اساس سرشماری سال 1385 حدود 242 هزار واحد مسکونی روستایی در این استان وجود داشت که این تعداد در سال 1395 به حدود 305 هزار واحد رسیده یعنی در 10 سال اخیر حدود 63 هزار واحد مسکن روستایی اضافه شده است.

حافظ باباپور اظهار کرد: افزایش واحدهای مسکونی در روستاها نشان دهنده رویداد مهاجرت معکوس در روستاها یا ساخت خانه دوم است که هر دو اتفاق نشانه افزایش تمایل به ماندگاری در روستاست. مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان‌شرقی گفت: در 10 سال اخیر برای ساخت حدود 63 هزار واحد مسکونی جدید در روستاها از مصالح جدید مانند آهن، میلگرد، آجر و شناژ بتنی استفاده شده است و این واحدها دارای مقاومت بالا در برابر بلایای طبیعی مانند زلزله هستند.

وی با اشاره به اینکه 47درصد واحدهای مسکونی روستایی استان آذربایجان شرقی مقاوم سازی شده است، اظهار کرد: هم اکنون 305 هزار و 400 واحد مسکونی در روستاهای این استان وجود دارد که از این تعداد 143 هزار واحد مسکونی با استفاده از تسهیلات این بنیاد مقاوم سازی شده اند و مقاوم سازی بقیه واحدها نیز به مرور زمان با استفاده از تسهیلات این بنیاد انجام می شود. مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان‌شرقی، متوسط نرخ مقاوم سازی و بازسازی واحدهای مسکونی روستایی تا 2 سال اخیر را 40 درصد اعلام کرد و گفت: از سال 97 تاکنون هفت درصد بر میزان واحدهای مقاوم سازی شده استان افزوده شده است. براساس نتایج سرشماری نفوس و مسکن سال 95 حدود 30 درصد از جمعیت 3 میلیون و 700 هزار نفری استان آذربایجان شرقی در روستاها زندگی می کنند. استان آذربایجان شرقی دارای 21 شهرستان و 2 هزار و 729 روستا است.

*س_برچسب‌ها_س*
تداوم خدمت رسانی در روستاهای آذربایجان‌شرقی 2
تداوم خدمت رسانی در روستاهای آذربایجان‌شرقی 3
تداوم خدمت رسانی در روستاهای آذربایجان‌شرقی 4
تداوم خدمت رسانی در روستاهای آذربایجان‌شرقی 5