شنبه 3 آذر 1403

تزریق10 همت از منابع نفتی به پروژه‌های مسکن / پیشنهاد افزایش وام

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
تزریق10 همت از منابع نفتی به پروژه‌های مسکن / پیشنهاد افزایش وام

مدیرعامل صندوق ملی مسکن از وصول 10 هزار و 195 میلیارد تومان از منابع نفتی 2 میلیارد دلاری مربوط به استجازه رهبری به پروژه‌های مسکن خبر داد.

به گزارش مهر، محمدرضا مهدیار اسماعیلی مدیرعامل صندوق ملی مسکن امروز (یکشنبه، بیستم خردادماه) در نشست خبری با اشاره به صندوق ملی مسکن به متقاضیان مسکن دهک‌های یک تا چهار تسهیلات قرض‌الحسنه مسکن پرداخت می‌کند، گفت: مشمولین دهک‌های یک تا چهار که در طرح نهضت ملی مسکن ثبت‌نام کردند، علاوه بر بهره‌مندی از تسهیلات مسکن این طرح، از صندوق ملی مسکن هم تسهیلات قرض‌الحسنه دریافت می‌کنند.

اسماعیلی افزود: بازپرداخت این تسهیلات به صورت 15 ساله و صرفاً با پرداخت 2 درصد کارمزد به بانک خواهد بود و صندوق ملی مسکن، از دریافت‌کنندگان تسهیلات، سود یا کارمزدی دریافت نخواهد کرد.

مدیرعامل صندوق ملی مسکن میزان تسهیلات پرداختی به دهک‌های یک و 2 را 4 میلیارد ریال و میزان تسهیلات متقاضیان دهک‌های 3 و 4 را 3 میلیارد ریال اعلام کرد.

ورود صندوق ملی مسکن به بازار خرید سیمان و فولاد

وی گفت: در ادامه حمایت‌های این صندوق از سازندگان مسکن، پس از اجرایی شدن خرید فولاد در سال گذشته، امسال خرید سیمان به منظور تزریق به پروژه‌های مسکن کشور در برنامه صندوق ملی مسکن قرار دارد.

مدیرعامل صندوق ملی مسکن کاهش قیمت مصالح برای سازندگان با حذف واسطه‌ها و افزایش سرعت پیشرفت پروژه‌های طرح نهضت ملی مسکن را دستاوردهای مهم ورود این صندوق به عرصه خرید مصالح ساختمان سازی عنوان کرد و افزود: علاوه بر این با خریدهایی که به صورت عمده با حجم بالا و به صورت نقد از طریق بورس صورت می‌گیرد، از تولیدکنندگان داخلی مصالح ساختمانی هم حمایت می‌شود.

وی اظهار کرد: فولادهای خریداری شده در سال گذشته توسط این صندوق به زودی به پروژه‌های بنیاد مسکن در تزریق شد و طبق مصوبه هیأت امنای صندوق ملی مسکن در اجرای تبصره‌های 1 و 2 ماده 13 قانون جهش تولید مسکن به این صندوق اجازه داده شده تا نسبت به خرید سیمان و فولاد از طریق بورس کالا یا سایر روش‌های مصوب در شورای‌عالی مسکن اقدام کند.

انعقاد قرارداد 784 متقاضی مسکن در بانک‌ها

اسماعیلی با اشاره به اینکه ساخت 4 میلیون واحد مسکونی یکی‌از وعده‌های انتخاباتی رئیس‌جمهور شهید بود که تأمین و ساخت این تعداد واحد مسکونی هم‌قانون و هم نیاز کشور بود، گفت: پروژه‌های نهضت ملی مسکن از ابتدا تاکنون از 2 میلیون و 603 هزار واحد عبور کرده است.

معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: در این زمینه تاکنون 400 هزار میلیارد تومان منابع جذب شده که 234 هزار میلیارد تومان آن به‌طور مستقیم توسط مردم تأمین شده و 137 هزار میلیارد تومان در قالب تسهیلات بانکی بوده است.

وی یادآور شد: هم‌اکنون 2 میلیون و 180 هزار متقاضی به بانک‌ها معرفی شدند که 784 هزار متقاضی قرارداد انعقاد کردند و 959 هزار نفر در صف انعقاد قرار دارند، البته بیش‌از 440 هزار متقاضب نقص پرونده داشتند.

این مقام مسؤول ادامه داد: 10 هزار و 195 میلیارد تومان از منابع نفتی 2 میلیارد دلاری مربوط به استجازه رهبری در بخش نخست برای پروژه‌های نهضت ملی مسکن وصول شد.

اسماعیلی یادآور شد: 9 ردیف وصولی برای تأمین منابع صندوق در دست داریم که بزرگ‌ترین آنها از حیث حجم بازگشت اقساط مسکن مهر است که به حساب صندوق واریز می‌شود، این رقم در سال (1401) حدود 5 هزار میلیارد تومان بود و تنها بانک مسکن اقساط را وصول و به حساب صندوق واریز می‌کند. البته سال گذشته (1402) نیز 4 هزار و 730 میلیارد تومان اقساط به صندوق واریز شده است.

وی با اشاره به این‌که اقساط مسکن یکم هم به صندوق ملی مسکن جابه‌جا می‌شود اما تاکنون اجرایی نشده، افزود: از سوی دیگر از محل بودجه عمومی نیز عدد 30 هزار میلیارد تومان را داشتیم که از این مبلغ حدود 9 هزار میلیارد تومان در سال گذشته سازمان برنامه و بودجه تخصیص داد و اوایل امسال نیز 6 هزار میلیارد تومان تخصیص داده است.

بدقولی سازمان برنامه برای تخصیص 20 همت به صندوق ملی مسکن

مدیرعامل صندوق ملی مسکن بیان کرد: علی‌رغم تلاش صندوق ملی مسکن و دستور مستقیم رئیس‌جمهوری سازمان برنامه و بودجه موظف است تا پایان سال 30 همت را تکمیل کند؛ همچنین قول قطعی رئیس سازمان برنامه و بودجه در دی‌ماه سال گذشته که مقرر شد حداکثر ظرف دو هفته 20 همت از 30 همت تخصیص یابد، که متأسفانه تاکنون واریز نشده است.

وی ادامه داد: از این 30 همت 16.5 همت از محل وصول مالیات‌های بخش مسکن، خانه‌های خالی، خانه‌های لوکس و... بود، به‌عبارت دیگر وصولی‌ها مستقیم حوزه مسکن بود که این رقم (16.5 همت) محقق شده البته طبق قانون جهش تولید مسکن، این منابع باید به‌صورت 100 درصد تخصیص‌یافته در وجه صندوق ملی مسکن تلقی شود، در واقع نیازی به تخصیص ندارد.

معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: خزانه پس از وصولی از سازمان امور مالیاتی باید آن را تخصیص دهد، این در حالی است که متأسفانه نه خزانه و نه سازمان برنامه و بودجه نتوانستند همکاری لازم را در این زمینه انجام دهند. 13.5 همت باقی‌مانده نیز از محل بودجه عمومی و دولت است. کاری که سازمان برنامه و بودجه کرد این بود که اینها را تجمیع کرد و در تخصیص منابع صندوق ملی مسکن اعلام نکرد که پرداخت‌ها از محل مالیات‌ها است یا منابع عمومی بودجه و این سازمان در مجموع از محل دو منبع 5 همت، 3 همت و... تقریباً 9 همت به صندوق ملی مسکن تخصیص داده است.

مدیرعامل صندوق ملی مسکن با ابراز این‌که مالیات استنکاف بانک‌ها در پرداخت تسهیلات قانون جهش تولید مسکن، بزرگ‌ترین منبع تأمین مالی از حیث عدد است اما از لحاظ وصولی هنوز مبلغی به صندوق واریز نشده است، اضافه کرد: بانک‌ها موظف هستند 20 درصد از تسهیلات خود را به بخش مسکن اختصاص دهند، در صورت استنکاف بایستی 20 درصد مالیات پرداخت کنند.

اسماعیلی در خصوص جریمه مالیاتی خاطرنشان کرد: برای سال (1400) که وصول آن سال در (1401) رخ داد، 57 هزار میلیارد تومان سازمان امور مالیاتی برگه تشخیص صادر کرده است، البته پیش‌بینی ما تا 70 هزار میلیارد تومان بود. همچنین برای سال (1401) که وصول آن (1402) بود 90 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی بر اساس اعداد بانک مرکزی مشخص است که بانک‌ها چه‌میزان تسهیلات پرداختند و محاسبه صندوق ملی مسکن حدود 91 همت را نشان می‌دهد که هنوز سازمان امور مالیاتی اعداد را اعلام نکرده است.

وی در خصوص میزان جریمه مالیاتی بانک‌ها در سال گذشته، گفت: با توجه به این‌که سال گذشته حجم اعداد بیشتر و حدود 100 هزار میلیارد تومان برآورد شده است و برای سال‌های 1400 و 1401 حدود 150 هزار میلیارد تومان است که تاکنون یک ریال آن نیامده است.

وی با ابراز این‌که بانک‌ها در تلاش هستند جریمه مالیاتی را از روش‌های حقوقی لغو کنند، افزود: آنها ادعا می‌کنن که در سامانه فرد معرفی نشده است که باید به آنها اعلام کنیم، وزارتخانه در این رابطه پاسخ‌های محکمی دارد، زیرا بانک‌ها از روش‌های دیگر می‌توانستند افراد را شناسایی کنند که این کار را نکردند و انفعال به‌خرج دادند. بانک‌ها به قانونی تکیه کرده‌اند که می‌گوید وزارت راه و شهرسازی باید به آنها اعلام می‌کرد که قطعاً راهکار نادرستی است.

مدیرعامل صندوق ملی همچنین از پیشنهاد افزایش وام نهضت ملی مسکن به 700 میلیون تومان خبر داد و افزود: رقم افزایش احتمالی وام نهضت ملی مسکن بستگی به تصویب شورای عالی مسکن دارد.

حمایت صندوق ملی مسکن از بافت‌های فرسوده

مدیرعامل صندوق ملی مسکن در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اقدامات این صندوق در بازسازی بافت‌های فرسوده، گفت: با تعریف ساز و کار مناسب و شناسایی بهترین شیوه‌های حمایتی، پشتیبانی از ساخت مسکن در بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری در برنامه این صندوق قرار دارد و ارائه تضمین‌های لازم برای ساکنین بافت فرسوده و ناکارآمد شهری جهت دریافت تسهیلات از سامانه بانکی از جمله موضوعات فعالیت این صندوق بوده و فرآیند اجرایی آن در دست بررسی است.

وی با توجه به ظرفیت بالای بافت‌های فرسوده برای خانه سازی بدون نیاز به تأمین زمین جدید تصریح کرد: ظرفیت احداث مسکن جدید در این بافت‌ها بیش از 4.5 میلیون واحد است که 35 درصد پروانه‌های صادره در بافت‌های فرسوده شهری به صورت تک واحدی و 74 درصد آنها کمتر از 3 واحد است.