شنبه 10 آذر 1403

تصمیمات اوپک پلاس منجر به افزایش جهانی قیمت نفت می‌شود؟

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
تصمیمات اوپک پلاس منجر به افزایش جهانی قیمت نفت می‌شود؟

اعضای اوپک پلاس در پی کاهش قیمت جهانی نفت بر سر کاهش مجدد تولید نفت به توافق رسیدند.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، شب گذشته اوپک پلاس همزمان با رکود اقتصادی جهانی ناشی از کرونا، تولید نفت را کاهش داد.

سازمان کشور‌های صادر کننده نفت و متحدان آن، موسوم به اوپک پلاس، با شیوع ویروس کرونا و کاهش تقاضای جهانی نفت به یک سوم، از ماه مه 9/7 میلیون بشکه در روز معادل 10 درصد از عرضه جهانی را کاهش داده بود.

با تصمیم شب گذشته اوپک پلاس، کشور‌های تولید کننده نفت متعهد شدند از ماه آگوست (2 ماه بعد) تا دسامبر، رسما 707 میلیون بشکه نفت در روز تولیدشان را کاهش دهند.

بیشتر بخوانید

بعد از پایان نشست شب گذشته اوپک پلاس که در سطح وزیران برگزار شد، عبدالعزیز بن سلمان وزیر نفت عربستان سعودی گفت: محدویت‌های این بار اوپک پلاس موثرتر خواهد بود و کشور‌هایی که در ماه‌های مه و ژوئن تولید بیش از حد داشتند، در ماه‌های آگوست و دسامبر باید کاهش تولید بیشتری داشته باشند.

در توافق قبلی اوپک پلاس بر سر کاهش تولید نفت که در ماه مه انجام شد، کشور‌های عراق، نیجریه و قزاقستان تولید نفت خود را کاهش ندادند که قرار است آن را در ماه آگوست جبران کنند و کاهش بیشتری نسبت به دیگر کشور‌ها داشته باشند؛ بنابراین کاهش تولید نفت از 8/3 میلیون بشکه به 8/1 میلیون بشکه خواهد رسید.

*س_واکنش بازار به توافق جدید اوپک پلاس_س*

قیمت نفت در جهان در واکنش به توافق شب گذشته اوپک، امروز پنجشنبه اندکی افت کرد.

خبرگزاری رویترز دهم خرداد ماه اعلام کرد، تولید نفت کشور‌های عضو اوپک پلاس، تاکنون 4.48 میلیون بشکه در روز کاهش یافته است که برابر با 74 درصد از توافق ماه گذشته است. البته کشور‌های عضو اوپک پلاس اعلام کرده اند که در سال 2021، 7 میلیون بشکه تولید خود را افزایش خواهند داد تا جبرانی برای این کاهش تولید باشد.

در نشست قبلی اوپک پلاس بیشترین سهم در کاهش تولید نفت در چارچوب توافق را روسیه، کویت، عربستان سعودی و امارات داشتند.

سازمان کشور‌های صادرکننده نفت دسامبر 2016 میلادی، پس از تجربه دو سال سقوط قیمت در بازار‌های جهانی، با جمعی از تولیدکنندگان غیر عضو اوپک برای کاهش تولید به توافق رسید. این کشور‌های غیر عضو همراه با اوپک توانستند با توافق روی میزان تولید و عرضه نفت در سال 2017 بازار را تنظیم کنند.

مشورت و سیاست‌گذاری مشترک میان 10 کشور تولیدکننده نفت از جمله روسیه در کنار 13 عضو اوپک، به اوپک پلاس شهرت یافته است.

اوپک پلاس به قصد همراهی تولیدکنندگانی مثل روسیه، مکزیک، جمهوری آذربایجان، بحرین، سودان، سودان جنوبی، مالزی و عمان با سازمان کشور‌های صادرکننده نفت، اوپک در تنظیم بازار شکل گرفته است. تصمیم‌های اوپک پلاس همیشه برای کاهش تولید و افزایش قیمت نفت نیست به عنوان مثال اوپک پلاس در نیمه سال 2018 تصمیم گرفت تا با افزایش سقف تولید، از افزایش بهای نفت از 75 دلار جلوگیری کند تا قیمت‌های بالا بر تقاضا اثر منفی نگذارد.

*س_کاهش قیمت جهانی نفت با شیوع کرونا_س*

تصمیم مجدد اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت در حالی انجام شد که قیمت جهانی نفت متاثر از رکود اقتصادی شیوع ویروس کرونا کاهش پیدا کرده است.

آژانس بین المللی انرژی برآورد کرده که مصرف روزانه 100 میلیون بشکه نفت خام در جهان یک‌سوم کاهش پیدا کند و این نتیجه تعطیلی بزرگ‌ترین اقتصاد‌های جهان برای مقابله با شیوع گسترده ویروس کروناست. افت شدید تقاضا در بازار انرژی، قیمت نفت را در روز‌های اخیر به پایین‌ترین میزان در 18 سال اخیر رساند.

قیمت نفت برنت در ابتدای سال 2020 میلادی، حدود 70 دلار در هر بشکه بود. شیوع ویروس کرونا هم زمان با بروز اختلاف بین عربستان و روسیه درباره کاهش تولید نفت، باعث شد که قیمت نفت خام ظرف سه ماه به حدود 30 دلار در هر بشکه سقوط کند.

اوپک پلاس شامل 11 کشور عضو سازمان کشور‌های صادرکننده نفت اوپک، و 9 صادرکننده عمده دیگر نفت از جمله روسیه است.

قیمت نفت از حدود 105 دلار در نیمه اول سال 2014 به زیر 30 دلار در اوایل سال 2016 رسید و نهایتا اوپک و کشور‌های هم‌پیمان به رهبری روسیه تصمیم گرفتند تولید خود را کاهش دهند تا قیمت‌ها بالا برود. با افت تولید اوپک پلاس قیمت نفت شاخص برنت در سال 2018 به 71 دلار و در سال گذشته به 64 دلار رسید، اما با شیوع کرونا و افت تقاضای نفت، همچنین شکست اجلاس اوپک و کشور‌های هم‌پیمان برای کاهش دوباره تولید نفت در ماه مارس، حتی به حدود 20 دلار نیز سقوط کرد، چون تقاضای جهانی نفت 30 میلیون بشکه در روز کاهش یافته است.

در حالی که اقتصاد کشور‌های عضو اوپک به شدت متاثر از قیمت نفت است باید دید تصمیم جدید اوپک پلاس بر سر کاهش تولید نفت میتواند منجر به افزایش جهانی قیمت نفت شود و یا همچنان شیوع کرونا اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

انتهای پیام /

تصمیمات اوپک پلاس منجر به افزایش جهانی قیمت نفت می‌شود؟ 2