یک‌شنبه 12 مرداد 1404

تضعیف هویت ملی به بنیان مقاومت فرهنگی آسیب می‌زند

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
تضعیف هویت ملی به بنیان مقاومت فرهنگی آسیب می‌زند

عضو خبرگان رهبری می‌گوید: نقطه مقابل مقاومت، سازش با دشمنی است که اصلا قابل اعتماد نیست. از منظر قرآن اینها هیچ عهدی را پایبند نیستند. خاصیت جبهه باطل همین عدم پایبندی به عهد است. این را باید بدانیم که پیشرفت هزینه دارد.

- اخبار ویژه نامه‌ها -

حجت‌الاسلام والمسلمین سعید صلح‌میرزایی، عضو خبرگان رهبری، در گفت‌وگو با گروه حوزه و روحانیت خبرگزاری تسنیم، به تبیین اندیشه مقاومت از دیدگاه رهبر معظم انقلاب پرداخت و گفت: رهبر انقلاب 12 آبان سال 97 دستوری صادر کردند و فرمودند نظریه مقاومت در برابر دشمن قوی‌پنجه را تبیین و تبلیغ کنید؛ هم از بعد نظری و هم از بعد عملی از جریان‌های مقاومت حمایت کنید. رهبر انقلاب فرمودند که یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های امام نزد جوانان مسلمان، جاذبه ایشان در بعد اندیشه مقاومت بود.

وی افزود: وقتی به آثار رهبر انقلاب هم نگاه می‌کنیم، در کتاب «خون دلی که لعل شد» که خاطرات ایشان است، می‌فرماید از ابتدای نهضت دو خط با هم در آمیخته بود خط مقاومت و روشنگری. از سال 45 و 46 فشار رژیم افزایش پیدا کرد. برخی از یاران امام خط مقاومت را رها کردند و در خط روشنگری ایستادند.

صلح‌میرزایی ادامه داد: رهبر انقلاب از شهید مطهری، بهشتی و باهنر نام می‌برند؛ حتی دکتر شریعتی را از کسانی می‌دانند که میدان مقاومت را رها کردند. حالا مجتهدین انقلاب بر اساس فهم اجتهادی‌شان بود؛ بعد می‌فرماید برای اینکه ثبت در تاریخ شود من از اندک افرادی بودم که در تمام طول نهضت این خط روشنگری و مقاومت را در هم آمیختم.

عضو خبرگان رهبری با بیان اینکه رهبر انقلاب در کتاب «گفتاری پیرامون صبر» در معنای صبر تعریفی ارائه می‌دهند که منطبق با تعریف مقاومت است، در تعریف مقاومت گفت: اگر شما هدف مهمی را تصویر کردید، برای اینکه به سمت این هدف برویم مانع اصلی خودمان هستیم. اگر مانع اول را رد کنید به مسیر می‌رسید. خود مسیر اهداف بلند یک سری مشکلاتی دارد. اگر مانع طبیعی را رد کنید، نوبت به موانع حیوانی یا انسانی شریر می‌رسد که در مسیر باشد. تعریف مقاومت این است که اگر هدف درستی را انتخاب کردید و به موانع طبیعی و حیوانی برخورد کردید، از مسیر دور نزنید و در مسیر بمانید و راهتان را ادامه دهید.

وی ادامه داد: قاعدتا مقاومت این نیست که خط صافی باشد، در صراط مستقیم باید حرکت کرد؛ ولی لزوما این صراط مستقیم خط صافی نیست. ممکن است جایی با دشمنی برخورد کنی، یک نرمش قهرمانانه کنید که بتوانید او را دور بزنید. مقاومت با عقلانیت منافاتی ندارد. امام می‌گوید شما بهترین تدابیرت را به کار ببند و از همه ظرفیت‌ها استفاده کن، فقط مسیر را رها نکن.

چرا مقاومت ضرورت دارد

استاد حوزه در باب ضرورت مقاومت گفت: یک بیانی اول باید بشنویم و آن هم بیان قرآن است که فرمود: وَلَن تَرضَی عَنکَ الیَهُودُ وَلَا النَصَارَی حَتَی تَتَبِعَ مِلَتَهُم؛ شما نمی‌توانید یهود و نصارا را راضی کنید، مگر اینکه از باورهایتان دست بردارید و دنبال آنها بروید.

وی افزود: اولین نکته‌ای که وجود دارد، مقاومت در این فضایی که زندگی می‌کنیم، امر ناگزیری است. اگر بر حقانیت خودت بایستی و باطل هم در باطل بودن خودش بایستد، هیچ وقت نمی‌توانند آشتی کنند. دشمن راضی نمی‌شود که از بعضی از مبانی خودت عدول کنی. رهبر فرمودند این هسته‌ای که می‌گویند بهانه است. مثل لیبی که همه تجهیزات هسته‌ای را بار کشتی کرد. مگر راضی شدند؟! قدم بعدی رعایت بحث حقوق بشر را مطرح می‌کنند، بعد می‌گویند چرا حقوق زن (که منظورشان ولنگاری است) را رعایت نمی‌کنید و....

او ادامه داد: رهبر در بیاناتی فرمودند این‌ها (دشمن) با اینکه معممی حکومت کند مشکلی ندارند. سیرت انقلاب را عوض کنید و پرچمتان توحیدی‌ترین شعارها را هم مثل سعودی داشته باشد مشکلی ندارند. نبرد حق و باطل ناگزیر است. خواسته‌های دشمن حد یقف ندارد تجربه تاریخی این را می‌گوید و منطق دشمن شناسی این را می‌گوید که هیچگاه به آن میزانی که دراختیارشان قرار می‌دهید بسنده نمی کنند.

صلح میرزایی تصریح کرد: نقطه مقابل مقاومت، سازش با دشمنی است که اصلا قابل اعتماد نیست. از منظر قرآن این‌ها هیچ عهدی را پایبند نیستند. خاصیت جبهه باطل همین عدم پایبندی به عهد است. این را باید بدانیم که پیشرفت هزینه دارد؛ ولی یقینا هزینه چالش (مقاومت) کمتر از سازش است.

جهاد کبیر

حجت الاسلام صلح میرزایی با بیان اینکه رهبر انقلاب در ذیل مقاومت سیاسی بحث جهاد کبیر را که ادبیات قرآنی است که اخیرا استفاده کرده‌اند، خاطرنشان کرد: جهاد کبیر یعنی اطاعت نکردن از دشمن و تن ندادن به خواسته او. قرآن به رسول‌الله دستور دادند «فَلَا تُطِعِ الکَافِرِینَ وَجَاهِدهُم بِهِ جِهَادًا کَبِیرًا»؛ نباید از کافران اطاعت بکنید. این یک مقاومت سیاسی است. آن‌ها ایران و مردمش را مطیع می‌خواهند.

عضو خبرگان رهبری مقابله با نفوذ را از ابعاد دیگر مبارزه سیاسی دانست و گفت: می‌خواهند تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران را تحت تأثیر قرار بدهند و البته گاهی اوقات نفوذ موردی است و یک فردی را می فرستند و گاهی اوقات نفوذ جریانی است که ذهنیت‌ها را تغییر می‌دهند. ذهن که تغییر کرد، به یک نوکر بی‌مواجب تبدیل می‌شود.

مقاومت فرهنگی، اقتصادی، نظامی و مقاومت بر حفظ اصول هم از دیگر ابعاد مقاومت بود که صلح‌میرزایی به آن اشاره کرد.

آثار مقاومت

صلح‌میرزایی نازل شدن رحمت خداوند و پیروزی نیروهای کم بر نیروهای زیاد را از آثار مقاومت دانست و افزود: اراده‌ها تقویت می‌شود و پیروزی به دست می‌آید. پیروزی در سایه مقاومت به دست می‌آید. هیچ ملتی بدون مقاومت پیروز نشده است. در کشورهای اروپایی وامریکای جنوبی مقاومتشان بوده که جواب داده است. وقتی به این فیلم‌های ماندگار اروپایی آمریکایی و شرق آسیایی نگاه می‌کنید، معمولا بخشی از اندیشه مقاومت را به بچه‌هایشان یاد می‌دهند.

وی افزود: یکی از ثمرات مقاومت این است که به زمینه سازی ظهور می‌رسیم. بزرگترین آرمان یک مومن انقلابی است که کارهایش در سبد زمینه‌سازی ظهور بریزد.

او ادامه داد: یکی از ویژگی‌های خوب مقاومت با مقاومت ظرفیت‌ها رشد پیدا می‌کند. شهید سلیمانی میگوید من به تجربه دیدم که آن فرصت‌هایی که در دل تهدیدها است، از فرصتها در شرایط عادی بسیار بیشتر است. رهبر انقلاب مثال می‌زدند که بروز استعدادهایی که در دفاع مقدس اتفاق افتاد، هیچ وقت در دوران آسایش اتفاق نیفتاده است. حتی فرمودند بسیاری از آثار هنری جهان در شرایط مقاومت حاصل شده است.

وی با اشاره به اینکه یکی از چیزهایی که زیاد شنیدیم این است که سایه جنگ از کشور دور شود، تصریح کرد: جنگ چیز خوبی نیست. رهبر انقلاب جمله ای دارد که «اینطور نیست آمریکا این قدرت را داشته باشد که بدون هزینه‌های سنگین غیر قابل تحمل به کشوری حمله‌ای نظامی کند؛ نخیر؛ هر وقت لازم باشد این‌ها حمله نظامی را به کار می گیرند؛ منتها شرط اول آن این است است که بدانند در آن حمله نظامی ناکام نخواهند شد و توی دهانشان نخواهد خورد.»

وی افزود: بعد می‌فرمایند «در مورد کشور عزیز و ملت شجاع و مقاوم و مظلوم ما، آمریکایی‌ها همه چیز را تجربه کردند این هم یک تجربه است که فریاد بکشند تهدیدی کنند بترسانند و در سایه ترساند کارهای خود را پیش ببرند.» این‌ها اگر بدانند ملت مقاومی هستند هیچ وقت دنبال حربه نظامی نمی‌روند.

عواملی که باعث افزایش مقاومت می‌شود

استاد حوزه یکی از عناصر مهمی که مقاومت را افزایش می‌دهد عنصر ایمان دینی مردم دانست و گفت: رهبر انقلاب می‌فرماید ایمان دینی، آن معجزه‌گری است که قادر است اول این که همه مردم را بسیج کند و بیاورد و دوم، آن‌ها را در صحنه نگهدارد، سوم نیز سختی‌ها را برای آن‌ها هموار و آسان کند. در جایی دیگر فرمودند ایمان عامل اصلی مقاومت است.

صلح‌میرزایی ادامه داد: در کنار ایمان و باور مردم یک نکته اساسی در دیدگاه رهبری این است که در مسیر دینداری عمل هم بشود. اگر ما دچار گناه بشویم. بعضی‌ها در جنگ احد پاهایش لغزید قرآن می‌فرماید که این‌ها گناهانی را مرتکب شده بودند که باعث لغزش در مورد خطر شد. این نکته اساسی است که اگر عمل به دین نکنیم متوجه این ضرر می شویم. در مقابل وقتی ما اقامه نماز کنیم و تعهد به دین توسعه پیدا کند قدرت بیشتری به انسان می‌دهد.

نکته دیگری که این استاد حوزه به آن اشاره کرد موضوع شناخت هویت ملی بود و خاطرنشان کرد: این که رهبر انقلاب با مجموعه‌ای از استان‌های مختلف دیدار می‌کنند که بخشی از مظاهر فرهنگی و مفاخرشان را به یاد بیاورند، یکی از دلایلش همین است که وقتی هویت ملی را از یک جوان گرفتید، او عشقش این می‌شود که مثل غربی‌ها لباس بپوشد و سبک زندگی‌اش غربی شود و بعد علاقه‌مند می‌شود که کشورش توسط آن بیگانه فتح شود!

صلح‌میرزایی اضافه کرد: حضور در صحنه اجتماع مؤمنانه خیلی در تقویت مقاومت مؤثر است. اینکه در روایات درباره نماز جماعت، نماز عید و حج توصیه شده باعث می شود که از مؤمنین دیگر نیرو گرفته شود.

وی درباره شنیدن بشارت شهدا گفت: رهبر انقلاب بارها این را فرمودند که اگر یاد شهدا را بشنویم مقاومت‌مان بیشتر می‌شود. پیام شهدا اگر شنیده شود ترس را از انسان می‌برد و مقاومت را افزایش می‌دهد.

رهبر مقاوم از دیگر عواملی بود که حجت الاسلام صلح میرزایی در تقویت مقاومت به آن اشاره کرد و در ادامه بحث اتحاد را به عنوان یکی از عناصر مقاومت مطرح کرد و گفت: بعضی از بزرگان مثل کاشف‌الغطا فرمودند اسلام دو بعد مهم دارد؛ یکی توحید و بعد هم مردم اجتماع کنند و توحید کلمه اتفاق بیفتد.

وی افزود: امام فرمودند رمز پیروزی ملت ما ایمان به خدا و بعد هم وحدت بود. یکی از دلایلی که دشمن ما تلاش می‌کند این گسلهای قومیتی را تقویت کند، یکی از دلایلش همین است که اتحاد باعث مقاومت مردم می‌شود. بصیرت مقاومت بخش است. مقاومت و بصیرت در کنار هم هستند و همدیگر را تقویت می‌کنند. ملتی که بصیرت دارد مقاومتش هم افزایش پیدا می‌کند.

عضو خبرگان رهبری با بیان اینکه در مسیر مقاومت الگوهایی داریم، خاطرنشان کرد: اولین الگویی که رهبر انقلاب معرفی می‌کند حضرت ابراهیم است که قافله سالار مجاهدین فی سبیل الله است. در تاریخ، انبیا الهی همه در مسیر مقاومت بودند. خود رسول الله شخص اول مقاومت بود. وقتی از رسول خدا صلی الله علیه و آله پرسیدند چرا محاسنتان زودتر سفید شد، فرمودند سوره هود مرا پیر کرد. پرسیدند کدام قسمت سوره؟ فرمود آیه «فاستَقِم کما اُمِرتُ». چرا این آیه پیامبر را پیر کرد؟ به خاطر ادامه‌اش است که «فاستَقِم کما اُمِرتُ و مَن تابَ معکَ»؛ پیامبر بار مسئولیت مقاومت مردم را هم بر دوشش احساس می‌کرد.

وی با اشاره به اینکه ائمه علیهم‌السلام الگوهای ایستادگی ما هستند و هیچگاه مسیر مبارزه را رها نکردند گفت: خیلی از اهل بیت سعی می‌کردند که حکومت علوی را بازیابی کنند. به همین خاطر است که همه اهل بیت ما شهید شدند.

وی با اشاره به اینکه رهبر انقلاب فرمودند شهدا حلقه نهایی زنجیره مقاومت ما هستند و شهدای ما الگوی ما می‌توانند باشند، خاطر نشان کرد: الان ملت مقاوم فلسطین که در طوفان الاقصی چه مقاومتی را به جای گذاشتند، بعضی وقت‌ها یک عشیره به کلی به شهادت رسیدند؛ ولی از میدان به در نرفتند و غزه را رها نکردند.

صلح میرزایی با بیان اینکه رهبر انقلاب برخی مثال‌های تاریخی را هم در باب مقاومت دنبال می‌کنند که هم درس دارد و هم عبرت، افزود: داستان جنگ احد که به خاطر غنیمت باعث شد برای همه ما عبرت بشود که یک جنگ بُرده، تبدیل به شکست شد و 72 نفر از مسلمان‌ها از جمله حمزه سیدالشهدا به شهادت رسید. عزم راسخ مسلمانان باعث شد که حمله مجدد مشرکان شکل نگیرد.

وی با اشاره به اینکه آینده مقاومت آینده روشنی است، گفت: رهبر انقلاب تقریبا یک آینده پر فروغی را مطرح کردند و بارها فرمودند که از امید واهی پرهیز می‌دهم و به امید حقیقی دعوت می‌کنم.

واقعیت‌های امید بخش

استاد حوزه واقعیت‌های امید بخشی را در یکی از فرمایشات رهبر انقلاب مطرح کرد و ابراز داشت: جغرافیای خوب، تاریخ و ریشه‌های تمدنی، ثروت‌های انسانی و طبیعی چشم‌گیر، ضربه‌های سنگین استبداد داخلی و استعمار بر کشور، بیداری ملی در نهضت مشروطه، تجربه پیشرفت در عرصه‌های گوناگون برخی از واقعیت‌های امید بخش است.

وی افزود: رهبر انقلاب فرمودند اینکه آینده روشنی می‌بینیم منافی این نیست که یک سری وظایفی بر عهده ماست. تبیین، تقویت ایمان و عمل به احکام الله، امر به معروف و نهی از منکر، کوتاه کردن دست تفرقه‌افکن‌ها، بازی نکردن در زمین اختلاف‌افکن‌ها و تقویت اتحاد از مواردی است که مقاومت را افزایش می‌دهد و این وظیفه ماست. انقلابی ماندن و ایستادگی از وظایف ملت است.

نویسنده و پژوهشگر حوزوی داد: یکی از عرصه‌های مهم عرصه مسجد است که رهبر فرمودند مسجد عبارت از هسته مقاومت است. مسجد پایگاه بزرگ بسیج فرهنگی و حرکت فرهنگی است.

صلح‌میرزایی با اشاره به اهمیت نیروهای مسلح گفت: تقویت قدرت نظامی از مواردی است که باعث می‌شود جهاد کبیر اتفاق بیفتد.

وی با بیان اینکه در مقاومت، مسئولیت حاکمان ما بیش از بقیه اقشار است و باید از همه مقاومتر باشند، خاطرنشان کرد: گاهی اوقات سسستی یک مسئول باعث می‌شود که مقاومت مردم کاهش پیدا کند. بی‌تقوایی یک مسئول باعث می‌شود مردم انگیزه‌شان را از دست بدهند. دشمن به بی‌تقوایی یک مسئول طمع دارد. خدمت به مردم که امید مردم را بیشتر می‌کند مسئله مهمی است.

استاد حوزه علمیه در پایان، بستن راه نفوذ دشمن از طریق رسانه و فضای مجازی را از وظایف بزرگ مسئولین دانست و گفت که دشمن از این طریق می‌تواند ایمان مردم را هدف‌گیری کند.

خبرنگار: بابک شکورزاده