تلاش برای بازگرداندن سوریه به جمع کشورهای عربی
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، منابع خبری اعلام کردند عربستان سعودی امروز (جمعه، 14آوریل) میزبان نشستی عربی برای تبادل نظر درباره بازگشت دمشق به اتحادیه عرب پس از بیش از یک دهه درگیری و تنش با سوریه خواهد بود.
پایگاه خبری «روسیا الیوم» در گزارشش درباره این نشست نوشت: در پی اعتراضات سال 2011 در سوریه، چند کشور عربی به رهبری عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود را با دمشق قطع و عضویتش در اتحادیه عرب را به حالت تعلیق درآوردند؛ با این وجود اما اخیراً نشانههایی مبنی بر نزدیکشدن پایتختهای عربی به سوریه از جمله ابوظبی که روابط دیپلماتیک را احیا کرد و ریاض که با دمشق درباره ازسرگیری خدمات کنسولی بین دو کشور به توافق رسید، ظاهر شده است.
کشورهای مصر، عراق و اردن نیز به این نشست که قرار است با حضور کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس در جده برگزار شود، دعوت شدهاند تا موضوع بازگشت سوریه به اتحادیه عرب پس از تعلیق عضویت این اتحادیه از سال 2012 تاکنون، حدود یک ماه قبل از نشست سران عرب در عربستان سعودی بررسی شود.
هفته گذشته بود که خبرگزاری فرانسه خبر داد: دبیرخانه شورای همکاری خلیج فارس خواستار برگزاری نشستی برای روز جمعه هفته آینده در شهر جده، به منظور تبادل نظر درباره احتمال بازگشت سوریه به اتحادیه عرب شده است.
روز چهارشنبه (12 آوریل)، «احمد الصحاف» سخنگوی وزارت خارجه عراق تاکید کرد که بغداد همچنان از بازگشت سوریه به جمع کشورهای عربی حمایت میکند. او ضمن تاکید بر اینکه نتایج همگرایی عربی، به طور مثبت بر تمام این کشورها منعکس خواهد شد، تصریح کرد: «عراق همواره از بازگشت سوریه به جایگاه خود در اتحادیه عرب حمایت کرده و هنوز هم حمایت میکند».
سخنگوی وزارت خارجه عراق در خصوص مشارکت عراق در نشست آینده ریاض به خبرنگار خبرگزاری فرانسه گفته بود که موضوع مشارکت بغداد در این نشست هماکنون در حال بررسی است. وزارت امور خارجه قطر نیز اعلام کرده بود که دعوتنامه دبیرخانه شورای همکاری خلیج فارس برای شرکت در نشست روز جمعه در جده را از عربستان سعودی دریافت کرده و درباره حضور در این نشست تصمیم خواهد گرفت.
در میانه تلاشهای سعودی برای بازگشت دمشق به جمع کشورهای عربی، روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» در گزارشی مدعی شده که این سیاست ریاض برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب با مخالفت برخی از هم پیمانانش همراه شده است. در ادامه این گزارش آمده است: کشورهای مذکور گفتهاند که بشار اسد رئیسجمهور سوریه در وهله اول باید تعامل با معارضان را آغاز کند و همه سوریها در آینده کشورشان سهم داشته باشند.
والاستریت ژورنال در گزارشش افزود: به گفته مقامات عربی، حداقل پنج عضو اتحادیه عرب از جمله مغرب، کویت، قطر و یمن در حال حاضر پذیرش دوباره سوریه در این سازمان را نمیپذیرند. به ادعای این مقامات، حتی مصر که در ماههای اخیر روابط خود را با سوریه احیا کرده نیز مخالف بازگشت سوریه به اتحادیه عرب است.
بر اساس گزارشها، با این وجود اما حتی قطر هم تاکنون درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب تصمیم قاطعی نگرفته و دلایلی سیاسی را باعث به تعویق افتادن این روند عنوان کرده در حالی که مخالفتش را اعلام نکرده است. «ماجد بن محمد الانصاری» سخنگوی وزارت خارجه این کشور روز سهشنبه 28مارس طی نشست هفتگی با رسانهها درباره موضوع حمایتگرانه کشورش از تلاشهای عربی برای حل پرونده سوریه صحبت کرد.
الانصاری درباره عادیسازی روابط دوحه و دمشق تصریح کرده بود: موضع ما روشن و قاطع است و تحت تاثیر آنچه در تحولات میگذرد، نیست؛ مگر اینکه تحولات واقعی در داخل سوریه به گونهای رخ دهد که رضایت مردم را جلب کند و یا اجماعی عربی درباره تحولات مثبت در داخل سوریه به وجود آید.
سخنگوی وزارت خارجه قطر ضمن استقبال و اعلام حمایت قطر از تلاشهای کشورهای عربی در جهت یافتن راهحل برای بحران سوریه، تاکید کرده بود: این راهحل باید مبتنی بر تحولات مثبت و پاسخی واقعی به خواستههای مردم سوریه باشد. دولت قطر به این موضوع به عنوان یکی از اولویتهای عربی نگاه میکند. بنابراین اجماع عربی در این باره برای ما مهم است و این اجماع زمانی حاصل میشود که تحولات مثبتی در سوریه اتفاق بیافتد.