شنبه 20 بهمن 1403

توزیع داروی مخدر در داروخانه، خروج معتاد از چرخه درمان را در پی دارد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
توزیع داروی مخدر در داروخانه، خروج معتاد از چرخه درمان را در پی دارد

همدان - ایرنا - رییس صنف درمانگران اعتیاد استان همدان گفت: اجرای طرح توزیع داروی مخدر در داروخانه‌ها خروج بیمار از چرخه درمان و هدایت آنها به سمت بازار آزاد برای تامین داروی مورد نیاز را در پی دارد.

مهدی موالات روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا با اعلام مخالفت از طرح ابلاغی از سوی سازمان غذا و دارو مبنی بر توزیع داروهای مخدر از طریق داروخانه‌ها اظهار داشت: مراکز درمان سو مصرف مواد مخدر و کاهش اعتیاد معتادان دارای سابقه چندین ساله بوده و در بیش از هشت هزار مرکز حدود 40 هزار نفر مشغول به کار هستند.

وی افزود: اشتغال این تعداد نیرو در مراکز درمان سو مصرف مواد مخدر بدون تحمیل هزینه‌ای به بخش دولتی بوده و این میزان فرصت شغلی در رسته پزشک، منشی و مددکار تنها با حمایت بخش خصوصی ایجاد شده است

رییس صنف درمانگران اعتیاد استان همدان نمونه شاخص خدمات این کلینیک‌ها در بیش از یک دهه گذشته را کاهش آمار مبتلایان به «اچ. آی. وی» ایدز، کاهش آمار معتادان متجاهر، پاکسازی چهره شهر، اماکن تفریحی و بوستان ها از وجود معتادان کارتن خواب دانست.

موالات بیان کرد: طبق مصوبه کمیته درمان کشور درمان دارویی و غیر دارویی در مراکز درمانی سو مصرف موادمخدر باید در کنار هم باشد چراکه خدماتی که این مجموعه ها ارائه می دهند شامل خدمات روانشناختی برای مراجعان و خانواده های آنها نیز است

وی ادامه داد: علاوه بر گروه درمانی و خانواده درمانی در این کلینیک ها، دارو به عنوان اهرم اجرایی در دست آنها بوده و از آن می‌توان به عنوان اهرمی برای حضور بیمار در کلاس های و درمان روانشناختی استفاده کرد همچنین اختیار دارو در ماده 15 قانون مبارزه با مواد مخدر با تایید مجمع تشخیص مصلحت نظام به کلینیک ها محول شده است.

رییس صنف درمانگران اعتیاد استان همدان اضافه کرد: طبق مصوبه کمیته درمان و حمایت های اجتماعی کشور و ضابطه جدید سازمان غذا و دارو طرح توزیع داروی مربوط به حوزه موادمخدر به داروخانه منتخب داده شده و مراکز درمان سو مصرف موادمخدر از این پس به جای دریافت دارو از سازمان غذا و دارو باید از داروخانه های منتخب اقلام مورد نیاز خود را تامین کنند.

موالات علت مخالفت با این طرح را تجربه‌های تلخ چندین ساله در این باره دانست و ادامه داد: تجربه هایی که در زمینه عرضه داروی ترامادول و ریتالین در داروخانه ها وجود دارد نشان می‌دهد این کار تاثیر بسزایی در اعتیاد جوان ها داشت.

وی بیان کرد: هر چند در راستای اجرای ضابطه جدید، عرضه داروی مخدر در داروخانه ها ابتدا با قوانین سختگیرانه صورت گیرد اما تجربه نشان داده با گذر زمان این کار با چالش‌هایی همراه شده و سختگیری‌ها به مرور کمتر می‌شود.

رییس صنف درمانگران اعتیاد استان همدان گفت: عرضه داروهای پرخطری نظیر شربت متادون، شربت اپیوم و قرص بوپرنورفین از طریق داروخانه های منتخب بسیار خطرآفرین است.

موالات اظهار داشت: عرضه اقلامی بهداشتی، درمانی و مکمل‌های بدن سازی در داروخانه ها موید توجه این مراکز به مساله اقتصادی به جای درمان است.

وی توضیح داد: در حال حاضر هر مرکز درمان اعتیاد 180 بیمار را زیر پوشش دارد و روزانه 30 تا 40 نفر از این تعداد به این مراکز برای دریافت خدمات مراجعه می‌کنند.

رییس صنف درمانگران اعتیاد استان همدان اضافه کرد: طبق ضابطه جدید مقرر شده بیماران هر 20 مرکز درمان اعتیاد یعنی روزانه 600 معتاد به یک داروخانه برای دریافت دارو مراجعه کنند در حالیکه داروخانه محل رجوع اقشار و افراد با فرهنگ های مختلف بوده و این تداخل مراجعان درگیری بین آنها و مسائل بهداشتی و امنیتی را به وجود می‌آورد.

موالات ادامه داد: یکی دیگر از علل مهم مخالفت با این طرح محرمانه بودن اطلاعات بیماران است و در صورت انجام نظر سنجی از معتادان آنها نیز بر فاش نشدن هویت و اطلاعات آنها و اجرایی نشدن این طرح اصرار و تاکید می‌کنند.

وی افزود: هم اینک اطلاعات هویتی افراد به صورت محرمانه در مراکز درمان اعتیاد نگهداری می شود اما در صورت فاش و آشکار شدن این اطلاعات موجب خروج بیمار از چرخه درمان و هدایت آنها به سمت بازار آزاد برای تامین داروی مورد نیاز می‌شود.

*س_برچسب‌ها_س*