توسعه ورزش همگانی، ضرورت غیر قابل انکار مغفول مانده
ورزش شهروندی در واقع همان ورزش همگانی است، ورزشی که همه شهروندان امکان استفاده از آن را داشته باشند.
با توجه به افزایش فرهنگ شهرنشینی و همچنین انفجار جمعیت در کلانشهرها، نقش شهرداریها نیز متفاوت شده است. در گذشته، شهرداری تنها با ویژگیهای فیزیکی همچون ساخت و ساز، تراکم جمعیت و نظافت معابر شناخته میشد، اما امروزه شهرداریها علاوه بر وظایف خدماتی، دارای وظایف اجتماعی و فرهنگی همچون سبک زندگی، الگوی مصرف، اوقات فراغت و شبکههای اجتماعی نیز هستند.
ایجاد وظایف جدید در شهرداری با هدف بسترسازی مطلوب برای توسعه پایدار شهری، ضرورت نیاز به آموزشهای شهروندی را ایجاب میکند.
ورزش شهروندی در واقع همان ورزش همگانی است. ورزشی است که همه شهروندان امکان استفاده از آن را داشته باشند. فوتبال، والیبال، بسکتبال و سایر رشتههای ورزشی، شاید برای همه افراد به نحوی شناخته شده باشد، ولی هرکدام از این رشتهها فقط عده بسیار محدودی را در بر میگیرد. ورزش شهروندی همانطور که از نامش پیداست، روی همه اقشار جامعه تأکید دارد.
ورزش شهروندی در جامعه ما هنوز هیچ جایگاه ارزشمندی ندارد و اگر بخواهیم به آن نمرهای بدهیم کمتر از حد انتظار خواهد بود. مهمترین عامل آن هم فرهنگ است. اگر قرار است اتفاقی در جامعهای بیفتد، برنامهای ساخته شود و به صورت عملی در کل جامعه به اجرا درآید، باید قبل از هر چیز، فرهنگ آن در میان مردم آن جامعه درونی شود.
انجام فعالیتهای ورزشی، تاثیر مهمی بر سلامت جسمی و روانی افراد و به تبع آن جامعه دارد، پس هر قدمی که در راستای افزایش امکانات پرداختن به این فعالیتها برداشته شود، قابل تقدیر است.
به طور کلی میتوان گفت بیشتر دستگاههای ورزشی موجود در پارکها به دلیل اینکه در آنها به جنسیت متفاوت کاربران، تناسب جثهای آنها، آمادگی جسمانی پایهای و ایمنی لازم توجه نشده، استاندارد نیستند و نمیتوان از آنها برای ارتقای آمادگی بدنی سود برد.
معمولا ناآشنایی کاربر با روش صحیح استفاده از دستگاه، ندیدن آموزش لازم و نداشتن تناسب جسمی با این وسایل از عوارضی است که به دنبال استفاده از این وسایل به وجود میآیند.
متاسفانه بیشتر این وسایل قابلیت تنظیم ندارند بنابراین ممکن است شخص پس از کار با آنها دچار التهاب تاندونی، لیگامانی، عضلانی و مفصلی به علت وارد شدن نیروهای اضافی و در راستای غلط بر اعضا شود.
گرچه شاید استفاده از این وسایل برای افرادی که جثه شان با آنها متناسب است و قصد دارند سطوح آمادگی قبلی خود را حفظ کنند، مناسب باشد، ولی باید با روش استفاده صحیح از این وسایل و اصول گرم کردن، انعطاف پذیری و سرد کردن و نحوه تنفس صحیح حین تمرینهای قدرتی آشنایی کامل داشت.
حسین اوجاقی رئیس سازمان ورزش شهرداری تهران، در گفت و گو با خبرنگار ما درباره نقش سازمان ورزش شهرداری در بین مردم و جامعه بیان کرد: در سازمان ورزش از 2 طریق میتوانیم به مردم خدمت رسانی کنیم. ابتدا با برگزاری همایشها و جشنوارهها که در اعیاد و مناسبهای خاص انجام میشود و دوم اماکن ورزشی است.
او افزود: همایش خانواده محور در 8 رشته ورزشی برای آقایان و 8 رشته برای بانوان برگزار شد که 3 رشته تیمی و 5 رشته انفرادی بود. درباره زمان برگزاری هم بستگی به شرایط منطقه دارد. برای هفته دفاع مقدس و... برنامههای دیگری هم داریم.
اوجاقی در مورد اماکن ورزشی برای مردم گفت: اماکن سازمان ورزش شهرداری هم وجود دارد که مردم میتوانند از آن استفاده کنند و شهریه آن هم بسیار کم است. همچنین یک سری مجموعهها در اختیار پیمانکار قرار دارد که روی آنها نظارت میکنیم تا شهریه زیادی نگیرند. برخی از سالنها هم در اختیار سازمان بحران برای واکسیناسیون بود که هنوز در اختیار ما قرار نگرفته، اما هیچ تغییر کاربری در آن دیده نشده است.
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری