توصیه مهم به سهامداران / ابزارهای جدید در راه است
رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، بر این باور است که سهامداران باید با دانش مالی در بازار بورس فعال شوند. وی همچنین معتقد است که راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری به منظور بهرهمندی سهامداران از روش سرمایهگذاری به صورت غیرمستقیم، یک روش ایدهآل است. به گفته وی، حمایت مجلس از توسعه این صندوقها همواره وجود دارد.
رمضانعلی سنگدوینی با اشاره به نقش بازار سرمایه در تحقق شعار سال مبنی بر «جهش تولید با مشارکت مردم»، گفت که دولتمردان باید توجه ویژهای به جمعیت 50 میلیونی سهامداران داشته باشند. وی همچنین بیان کرد که طی سالهای گذشته، برخی تصمیمات دولتی تاثیر منفی بر بازار سرمایه گذاشته و باعث شده اکثریت سهامداران نسبت به این بازار بیاعتماد شوند.
راهاندازی ابزارهای مالی جدید
وی با اشاره به این که از سال 99 تا کنون اقدامات قابل توجهی به منظور بازگشت اعتماد دوباره مردم به بورس از سوی سیاستگذاران و مدیران بورسی انجام شده، افزود: به طور مسلم، راهاندازی ابزارهای مالی جدید، توسعه خدمات الکترونیک و بحث مربوط به سهام عدالت از جمله این اقدامات بود که توانست تا حدودی اعتماد از دست رفته مردم را به بازار برگرداند اما در شرایط فعلی باید حمایت بیشتری از بازار سهام صورت گیرد.
نگاه عمیق و متفاوت به بازار
عضو کمیسیون انرژی مجلس یازدهم در ادامه اظهار داشت: بورس پیشانی و ویترین اقتصادی است بنابراین هر چه بتوان به این بازار نگاه عمیقتر و متفاوتتری داشت به طور قطع به تحقق اهداف و شعار سال نزدیکتر خواهیم شد.
این نماینده مجلس با اعلام این که جذب سرمایه از مسیر بازار سرمایه نیازمند تدوین برنامه راهبردی و مدیریت شده است، گفت: سهامداران باید با آگاهی و بدور از هیجان و پشتوانه علمی وارد بازار شوند.
صندوقها، روشی ایدهآل برای سرمایهگذاری غیرمستقیم
نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس در ادامه بیان کرد: به طور حتم ایجاد و راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری به منظور بهرهمندی سهامداران از روش سرمایهگذاری به صورت غیرمستقیم کاربردی و ایده آل بوده و حمایت مجلس از توسعه صندوقها همیشه وجود دارد.
سنگدوینی با بیان این که شناخت مردم از صندوقهای سرمایهگذاری به مشارکت آنها در جهش تولید کمک بسزایی خواهد کرد، تصریح کرد: دولت و مجلس با همکاری و تعامل بیشتر میتوانند اقدامات قابل توجهی را به منظور شناخت بیشتر جایگاه بازار سرمایه عملیاتی کنند.
بسترسازی برای تکمیل زیرساختهای بورس
عضو کمیسیون انرژی مجلس با تاکید بر حمایت از بازار سرمایه افزود: ورود سرمایهگذاران و مردم به بازار باعث تقویت بورس میشود. همچنین دولت، کارگزاران و مسئولان نظام نیز باید زیرساختهای لازم را به منظور جذب سرمایهگذاریهای بیشتر فراهم کنند.
سهام بخریم یا نخریم؟
در شرایط فعلی بازار سهام، چه باید کرد؟ آیا اصلاح قیمتی در بورس ادامه خواهد داشت؟ آیا باید در بازار باقی ماند یا این نقطه خروج از بورس است؟ ابتدا باید عنوان کرد که تصمیمگیری برای خرید و فروش در بازار سهام، امری کاملاً شخصی است. در ادامه، ابعاد مختلف و تأثیرگذار بر این موضوع بررسی خواهد شد تا به تصمیمگیری بهتری منجر شود.
بازار سهام مانند تمام مشاغل یک شغل تخصصی است و مهارت بالا میطلبد و قطعا برای سرمایهگذاری باید تخصص داشت، از مشاوره سرمایهگذاری استفاده کرد یا سرمایهگذاری غیرمستقیم است که این به معنی حذف ریسک و سوددهی قطعی نیست، اما به طور قابل توجهی ریسک را کاهش میدهد. انتخاب موارد سرمایهگذاری در بازار سهام بر اساس تجزیهوتحلیل صورتهای مالی و پیشبینی سودآوری شرکتها برای سالهای آتی است که با توجه به شرایط ایران با ریسکهای فراوان همراه است، زیرا تغییر قوانین، مصوبات یکشبه و از همه مهمتر ریسکهای ژئوپلیتیک، سودآوری شرکتها یا به طور کلی بازار سرمایه را با چالش و مخاطره همراه کرده است.
در حال حاضر باید دید بازار سهام امروز تحتتاثیر کدام عوامل است و آیا سهامی که شخص خریداری کرده تحتتاثیر این موارد است یا خیر. متاسفانه در چند روز گذشته شاهد منفی بودن تمام شرکتها، خوب یا بد، با هم بودیم که این موضوع طبیعی است زیرا بیاعتمادی مردم به کل بازار سرایت کرده و قوانینی که باعث زیانده شدن یک صنعت شده میتواند برای شرکتهای دیگر هم رخ دهد، پس باید به سرمایهگذاران حق داد. از قوانین تاثیرگذار میتوان به نرخهای بالای اخزا، نرخهای تامین مالی برای شرکتها، افزایش نرخ بهره بانکی، خوراک پتروشیمیها و عدم رشد دلار نیما که باعث زیانده شدن این صنعت شده اشاره کرد. خبر آخر هم خبر سانحهای است که برای رئیسجمهور کشور اتفاق افتاد که میتواند روی رفتار مردم تاثیرگذار باشد.
توصیه اکید میشود تا بررسی دقیق و انتشار رسمی ابعاد این ضایعه دلخراش باید از هر گونه گمانهزنی در این خصوص خودداری کرد، زیرا تصمیمگیری براساس گمانهزنی میتواند موجب ضرر بیشتر برای اشخاصی شود که هیجانی رفتار میکنند. تصمیمگیری بر مبنای آن برای خرید طلا، ارز یا رفتارهای هیجانی دیگر بر این اساس در بازار سهام چیزی جز زیان نخواهد بود، زیرا اگر خلاف آن ثابت شود تمام تحلیلها و حرکت بازارها تغییر خواهد کرد. خلاصه کلام اینکه در شرایط کنونی به جای رفتارهای هیجانی، بدون تحلیل به خرید و فروش نپردازید.
بررسی مجدد پرتفوی سرمایهگذاری خود با توجه به موارد ذکرشده مانند روند سود شرکت، فروش، سود ناخالص، و سود عملیاتی را در نظر بگیرید. به این نکته توجه کنید که این شاخصها در پرتفوی شما در حال رشد است یا خیر. علاوه بر این بررسی کنید ریسک و مواردی که گفته شد چقدر روی سهام پرتفوی شما تاثیرگذار است. بنابراین بسیار مهم است که بررسی کنید آیا خرید داراییهای جایگزین ریسکهای پرتفوی شما را کم خواهد کرد یا خیر. اگر سهام و دارایی بدون تحلیل یا مشاوره خریداری شده قطعا باید در سرمایهگذاری خود تجدیدنظر و بررسی انجام گیرد. در این شرایط باید منتظر بود تغییراتی در نرخ خوراک پتروشیمیها، تغییرات مثبت در دلار نیما، تغییرات در نرخهای بهره بانکی و اخزا انجام شود.
اگر پرتفو مناسب چیده شده باشد ترکیبی از داراییهای مختلف در این شرایط به بازدهی افراد کمک خواهد کرد. این به معنای فروش یا عدم فروش سهام نیست و هرکس باید خود برای دارایی تحت مالکیتش تصمیمگیری کند، اما توصیه بنده به عدم رفتار هیجانی و بدون تحلیل است.