تیراندازی؛ افتی که نگران کننده است / تیرها دوباره به «طلا» میخورد؟
تیراندازی ایران که در دوره گذشته المپیک موفق به کسب نخستین مدال طلای خود شد، هر چند بعد از این رویداد با افتی نگرانی کننده مواجه شد، اما امیدوار است که دوباره در پاریس مدالآور باشد.
تیراندازی ایران که در دوره گذشته المپیک موفق به کسب نخستین مدال طلای خود شد، هر چند بعد از این رویداد با افتی نگرانی کننده مواجه شد، اما امیدوار است که دوباره در پاریس مدالآور باشد.
به گزارش خبرنگار مهر، درحالی که فاصله اندکی تا آغاز بازیهای المپیک 2024 پاریس زمان باقی مانده است چهار ورزشکار تیرانداز کشورمان تمرینات خود را دنبال میکنند تا با حداکثر آمادگی در این آوردگاه حساس حاضر شوند. هر چند ملی پوشان ایران شانس زیادی برای کسب مدال در این دوره از بازیهای المپیک ندارند ولی با این حال در تلاشاند تا بهترین نتیجه ممکن را برای کاروان ایران به دست بیاورند.
نخستین حضور تیراندازی در المپیک
تیراندازی از جمله رشتههای ورزشی است که از همان دورههای نخست برگزاری المپیک در این بازیها حضور پیدا کرد؛ به طوری که در اولین دوره بازیهای المپیک که در سال 1896 و به میزبانی آتن برگزار شد 39 تیرانداز از 7 کشور جهان در این مسابقات حضور داشتند.
هرچند در این میان به دلیل اختلافاتی که بین فدارسیون جهانی و کمیته بین المللی المپیک وجود داشت این رشته پرطرفدار برای چندسالی از المپیک حذف شد اما مجدداً در بازیهای المپیک برلین تیراندازی به المپیک بازگشت تا ورزشکاران فعال در این رشته تقریباً نظامی با جدیت بیشتر و برای رسیدن به مدال ارزشمند این رقابتها فعالیت حرفهای خود را دنبال کنند.
اولین حضور ایران در بازیهای المپیک
لیدا فرمان و منیژه کاظمی دو تیرانداز ایرانی هستند که به ترتیب در المپیک آتلانتا و سیدنی به عنوان نماینده ایران و از طریق سهمیه اعطایی حاضر شدند. فرمان در جریان بازیهای المپیک 1996 در همان مرحله نخست حذف شد و در بین 49 ورزشکار 46 شد. پس از حضور این ورزشکاران در المپیک کم کم خودباوری در بین تیراندازی ایرانی قوت گرفت و مه لقا جام بزرگ در سال 2010 با قرار گرفتن در جایگاه چهارمی جهان برای نخستین بار سهمیه حضور در بازیهای المپیک را به دست آورد. پس از او الهه احمدی و ابراهیم برخورداری نیز با موفقیت در رقابتهای گزینشی المپیک توانستند سهمیههای ایران در رشته تیراندازی برای المپیک 2012 لندن را به عدد 3 برسانند.
به بهانه در پیش بودن بازیهای المپیک 2024 به بررسی عملکرد نمایندگان ایران در بازیهای المپیک پرداختیم که به شرخ زیر است:
2000- سیدنی (استرالیا)
المپیک 2000 دوازدهمین حضور کاروان ایران در این رقابتها بود که تیراندازی هم با یک نماینده در این دوره از بازیها حضور داشت. منیژه کاظمی در رشته تپانچه 100 متر بادی تنها تیرانداز و تنها بانوی کاروان ایران هم بود. کاظمی در تپانچه بادی در بین 45 شرکتکننده در رده چهلوسوم ایستاد.
2004- آتن (یونان)
ایران در بازیهای المپیک تابستانی 2004 که در آتن یونان برگزار شد با 38 ورزشکار در 10 رشته ورزشی شرکت کرد. تیراندازی در این دوره از بازیها نیز تنها یک نماینده داشت. نسیم حسن پور در تپانچه 100 متر بادی نماینده ایران بود؛ او در بین 41 شرکتکننده، در رده بیستوهشتم قرار گرفت.
2008- پکن (چین)
ایران در بازیهای المپیک تابستانی 2008 با کاروان ورزشی متشکل از 55 ورزشکار در 13 رشته ورزشی شرکت کرد. تیراندازی ایران در این دوره از بازیهای المپیک هیچ نمایندهای نداشت.
2012- لندن (انگلیس)
ایران در بازیهای المپیک تابستانی 2012 با کاروان ورزشی متشکل از 53 ورزشکار در 14 رشته ورزشی شرکت کرد. تیراندازی کشورمان هم در این دوره از بازیهای المپیک 3 نماینده داشت. مه لقا جام بزرگ، الهه احمدی و ابراهیم برخورداری تیراندازان ایرانی حاضر در المپیک لندن بودند. الهه احمدی، تیرانداز المپیکی ایران را میتوان پیشتاز زنان ورزشکار ایرانی در لندن دانست که با عملکردی دور از ذهن توانست به مرحله فینال تیراندازی المپیک راه پیدا کند و در نهایت جایگاه ششمی را به خود اختصاص دهد. مه لقا جام بزرگ دیگر تیرانداز ایرانی در لندن بود که هر چند عملکردی قابل قبول را در اولین تجربه حضورش در المپیک داشت، اما نتوانست چون دیگر هم تیمی خود جایی در فینال این بازیها داشته باشد. ابراهیم برخورداری، سومین نماینده ایران در مسابقات تیراندازی تپانچه 50 متر مردان المپیک 2012 لندن نیز با کسب رده بیست و هفتم از صعود به مرحله نهایی این رقابتها بازماند و از دور مسابقات کنار رفت.
2016- ریو (برزیل)
ایران در بازیهای المپیک تابستانی 2016 با کاروان ورزشی متشکل از 64 ورزشکار در 15 رشته ورزشی شرکت کرد. تیراندازی ایران در این دوره از بازیها با 5 ورزشکار در مسابقات بخش تفنگ و تپانچه حاضر شد. الهه احمدی در ماده تفنگ بادی 10 متر با حضور در فینال ششمی المپیک لندن را تکرار کرد. نجمه خدمتی در ماده تفنگ بادی 10 متر با 415 امتیاز یازدهم شد و در ماده تفنگ سه وضعیت نیز به هشتمی بسنده کرد. گلنوش سبقت الهی در ماده تپانچه بادی با امتیاز 572 در رده بندی در جایگاه بیست و هشتم قرار گرفت. مهلقا جام بزرگ در ماده تفنگ سه وضعیت با کسب 574 امتیاز به فینال بازیها نرسید و در رده 27 ایستاد. پوریا نوروزیان تنها نماینده مرد تیراندازی ایران در رشته تفنگ 10 متر بادی ب نیز ا 622 امتیاز بیست و دوم شد.
2020- توکیو (ژاپن)
ایران در بازیهای المپیک تابستانی 2020 با کاروان ورزشی متشکل از 65 ورزشکار و در 17 رشته ورزشی شرکت کرد. در المپیک توکیو تیراندازی با 6 نماینده، بیشترین سهمیه کاروان ایران را به خود اختصاص داده بود که این حضور با کسب یک مدال طلا توسط جواد فروغی در تپانچه به پایان رسید و ایران برای نخستین بار در رشته تیراندازی در المپیک صاحب مدال شد. در این دوره از المپیک بر خلاف ادوار گذشته عملکرد تپانچه بهتر از تفنگ بود در حالی که در دو دوره گذشته ایران فینالیست در رشته تفنگ داشت.
2024- پاریس (فرانسه)
سی و سومین دوره بازیهای المپیک 5 تا 21 مرداد در پاریس برگزار میشود و 40 ورزشکار ایرانی موفق شدند سهمیه این دوره از بازیها را کسب کنند از این 40 سهمیه 4 سهمیه به ورزشکاران تیرانداز کشورمان تعلق دارد. هانیه رستمیان، فاطمه امینی، شرمینه چهل امیرانی و محمد بیرواند چهار نماینده ایران در بازیهای المپیک پاریس هستند.
هرچند در سالهای اخیر تیراندازی ایران افت محسوسی داشته و بسیاری از چهرههای شاخص این رشته نتوانستند آنطور که باید در میادین بینالمللی درخشان ظاهر شوند اما امیدواری به موفقیت ملی پوشان وجود دارد. هر چند که این افت میتواند امید به مدال آوری تیراندازان در پاریس را به حداقل برساند اما همه چیز در روز مسابقات مشخص خواهد شد.