جزئیات برگزاری جشنواره نوجوان برگزیده سال / نوجوانان برای ارائه آثار تا 26 مهر فرصت دارند
خبرگزاری فارس گروه آموزش و پرورش: قرار است در سالجاری، دومین دوره جشنواره نوجوان برگزیده سال برگزار شود و نوجوانان 13 تا 19 سال از سراسر کشور در 7 شاخه هنرهای مکتوب، هنرهای آوایی، هنرهای نمایشی، هنرهای تصویری، هنرهای تجسمی، فعالیتهای جهادی و فعالیتهای مجازی باهم رقابت کنند.
دانشآموزان علاقهمند تا 26 مهرماه فرصت دارند از طریق لینک https://formafzar.com/form/p493m در این جشنواره شرکت کنند. به سراغ حسین شکیب راد دبیر جشنواره نوجوان برگزیده سال رفتیم تا ببینیم این جشنواره با چه هدف و چه ویژگیهایی برگزار میشود. در این گفتوگو مطرح شد:
- نوجوانان رزومه خود را در سامانه نوجوان برگزیده سال بارگذاری میگذارند.
- هدفی که جشنواره نوجوان برگزیده سال دنبال میکند، دسترسی به نوجوانان کنشگر و فعال در زمینههای مختلف است تا آنها را شناسایی کرده و به عنوان الگو معرفی کند.
- در 7 حوزه شامل هنرهای مکتوب، هنرهای تصویری، هنرهای نمایشی، هنرهای آوایی، فضای مجازی، هنرهای تجسمی و فعالیت های جهادی نوجوانان برگزیده معرفی میشود.
- نوجوانان 13 تا 19 میتوانند در جشنواره نوجوان برگزیده سال شرکت کنند.
- برندگان سال گذشته نوجوان برگزیده سال، داوران امسال هستند.
-سال گذشته 3 هزار نوجوان در جشنواره نوجوان برگزیده سال شرکت کردند
- نوجوانان برگزیده سال پرچمدار نسل نوجوان در کف جامعه میشوند.
** مهمترین ویژگی جشنواره نوجوان برگزیده سال
* فارس: چرا جشنواره نوجوان برگزیده سال برگزار میشود؟
جشنوارههای متعددی در حوزه دانشآموزی و نوجوانان برگزار میشود اما مهمترین فاکتور آن جشنوارهها، بررسی آثار افراد است یعنی دانشآموزان در جشنواره شعر، نقاشی و هر هنری، آثار خودشان را به داوری میگذارند اما جشنواره نوجوان برگزیده سال، دنبال پیدا کردن آدمهای مؤثر است.
همترین هدفی که جشنواره نوجوان برگزیده سال دنبال میکند، دسترسی به نوجوانان کنشگر و فعال در زمینههای مختلف است تا آنها را شناسایی کرده و به عنوان الگو معرفی کند
یعنی صرفا آثار بچهها را بررسی نمیکنیم بلکه فعالیتها، کنشگریها، آموزشها، دورههایی که گذراندند و فعالیتهایی که انجام میدهند را بررسی میکنیم. در واقع رزومه یکسال گذشته نوجوانان در زمینههای مختلف را مورد بررسی قرار میدهیم.
مهمترین هدفی که جشنواره نوجوان برگزیده سال دنبال میکند، دسترسی به نوجوانان کنشگر و فعال در زمینههای مختلف است تا آنها را شناسایی کرده و به عنوان الگو معرفی کند.
** نوجوانان 13 تا 19 میتوانند در جشنواره نوجوان برگزیده سال شرکت کنند
*فارس: چه رده سنی میتوانند در این جشنواره شرکت کنند؟
از عنوان نوجوانی مشخص است. ولی سنی که مشخص کردیم از 13 تا 19 سال است.
* فارس: یعنی دانشآموزان دوره متوسطه اول و دوم؟
بله، البته کسی سال گذشته دیپلم گرفته است و امسال سال اول دانشگاه است هم میتواند در این جشنواره شرکت کند.
*فارس: نحوه شرکت دانشآموزان دختر و پسر در جشنواره فرق نمیکند؟
فرقی ندارد. مهمترین چیزی که یک نوجوان باید در خودش ببیند این است که یکسال گذشته پرباری داشته باشد. ممکن است یک نوجوانی در کل هنرمند است ولی مثلا به هر بهانهای در یک سال گذشته خیلی فعالیت نداشته است و فعالیتهایش به دو سال پیش مربوط میشود، در این صورت موفقیتی در این جشنواره ندارد. چون هر ساله این جشنواره برگزار میشود و در هر سال رزومه یک سال گذشته نوجوان را بررسی میکنیم. بچهها باید فعالیتهای از آبان سال گذشته تا شهریور امسال را مدنظر قرار دهند و برای ما بفرستند.
* نوجوانان میتوانند در 7 حوزه، آثار خود را ارائه دهند
* فارس: نوجوانان میتوانند آثار خود را در چه بخشهایی ارائه دهند؟
7 حوزه داریم که در این 7 حوزه دنبال نوجوانان برگزیده هستیم. هنرهای مکتوب، هنرهای تصویری، هنرهای نمایشی، هنرهای آوایی، فضای مجازی، هنرهای تجسمی و فعالیت های جهادی.
نوجوانان در سرشاخه هنرهای مکتوب شامل داستان نویسی، شعر و ژورنالیست، در شاخه هنرهای آوایی شامل خوانندگی و سولو خوان، مداحی و گویندگی، در شاخه هنرهای نمایشی شامل بازیگری، اجرا، نقالی و استنداپ، در شاخه هنرهای تصویری شامل فیلم سازی، مستند سازی، آیتم سازی، نماهنگ، انیمیشن و موشن گرافی، در شاخه هنرهای تجسمی شامل عکاسی، نقاشی دستی، نقاشی دیجیتال و گرافیک، در شاخه فعالیت های جهادی شامل جهاد میدانی، جهاد علمی و جهاد فرهنگی و در شاخه فعالیت های مجازی کنشگری مجازی (بلاگر)، طراحی و مدیریت سایت و طراحی و مدیریت وبلاگ میتوانند شرکت کنند.
* فارس: نوجوانان در فعالیتهای مجازی چه کاری باید ارائه دهند؟
مثلا در حوزه سایت تولید محتوا کنند. کمپینسازی در فضای مجازی کرده باشند یعنی فعالیتشان در حوزه فضای مجازی به صورت تولید و توزیع محتوای مجازی بوده است.
** نوجوانان رزومه خود را در سامانه نوجوان برگزیده سال بارگذاری میگذارند
* فارس: پس نوجوانان دو کار انجام میدهند، یکی آثارشان و دیگر، فعالیتها و جوایزشان را در سامانه بارگذاری میکنند.
بله، کاملتر بگویم، نوجوانان رزومه خود را میگذارند. یعنی من در یکسال گذشته در این برنامهها و جشنوارهها شرکت کردم. این رتبهها را آوردم و در این دورههای آموزشی شرکت کردم. این مدرکش و این کارنامه تحصیلی من است.
*فارس: حتی درس و مدرسه؟
بله حتی درس و مدرسه هم در آن مؤثر است. همچنین حضور نوجوان در تشکلهای دانشآموزی موثر است. انواع و اقسام فعالیتهایی که نشان دهنده این است که این نوجوان علاوه بر اینکه مهارتی دارد، از آن مهارت در راستای پیشبرد اهداف اجتماعی و حتی اقتصادی کشورش استفاده کرده است.
مثلا در مورد کنشگر میگوییم اگر سیل، زلزله یا اتفاقی افتاده است یا یک شرایط اجتماعی پیش آمده است، این نوجوان نسبت به این شرایط بیگانه است یا خیر؟ حرکت کرده است؟ کنشگری برای ما خیلی مهم است.
** چه کسانی به کمک جشنواره برگزیده سال آمدند؟
* فارس: اولین دوره نوجوان برگزیده سال چه زمانی برگزار شد؟
سال گذشته یعنی سال 1400 اولین دوره جشنواره نوجوان برگزیده سال برگزار شد. حامی جشنواره بسیج سازمان صدا و سیما بود. یکی از ویژگیهای معرفی نوجوان برگزیده سال این است که زیست بومی عمل میکنیم. یعنی تمام تشکلهای دانشآموزی اعم از هلال حمر، بسیج دانشآموزی، اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان، سازمان دانشآموزی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و همه پای کار هستند.
هم اینکه خودشان کمک میکنند و هم اینکه نوجوانانی که شناسایی کردند به ما معرفی میکنند. ضمن اینکه بعد از این جشنواره، اگر میتوانند از نوجوانان برگزیده حمایت میکنند. به همین دلیل ما بستر را باز کردیم که این مجموعهها حضور داشته باشند.
* فارس: حامی امسال شما چه نهادهایی هستند؟
امسال حامی اصلی ما شبکه امید و حوزه هنری کودکان و نوجوانان است؛ البته سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران و تشکلهای دانشآموزی شامل بسیج دانشآموزی، اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان، سازمان دانشآموزان، هلالاحمر و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پای کار ما هستند تا به کشف نوجوانان برگزیده کمک کنند.
**برندگان دوره قبل، داوران امسال هستند
* فارس: پارسال چند نوجوان در جشنواره نوجوان برگزیده سال انتخاب شدند و امسال چند نفر قرار است برگزیده شوند؟
دو مرحله داوری داریم که مرحله اول توسط 30 نوجوان انجام میشود. یعنی نوجوانان در مرحله اول رفقای خود را غربالگری میکنند که ناظر به همان فعالیتهای در طول سال و رزومهشان انجام میدهند. این داوران نوجوان، نمایندگانی هستند که تشکلهای دانشآموزی و مجموعههایی که با نوجوانان سر و کار دارند به ما معرفی کردند.
امسال این 30 نفر شامل همان نمایندگان تشکلهای دانشآموزی و به علاوه برندگان دوره قبل هستند. یعنی برندگان دوره قبل، داوران امسال هستند.
در این مرحله که رزومهها بررسی میشود از یک تعداد کثیری که شرکت کردند و رزومههایشان جمع میشود، غربالگری صورت میگیرد و نفرات برگزیده هر حوزه را داوران نوجوان، مشخص میکنند. اینجاست که در مرحله پایانی داوری، داوران سرشناس و چهرههایی که سالهاست در این حوزهها فعالیت میکنند، 3 نفر برگزیده هر بخش را مشخص میکنند.
** سال گذشته 3 هزار نوجوان در جشنواره نوجوان برگزیده سال شرکت کردند
* فارس: سال گذشته چه تعداد نوجوان در این جشنواره شرکت کردند؟
پارسال 500 رزومه کامل به ما رسید. یعنی 3 هزار نفر نامنویسی کردند اما 500 نفر رزومه کامل فرستادند که 21 نفر برگزیده در هر حوزه مشخص شدند. امسال هم همین تعداد است یعنی 3 نفر برگزیده هر حوزه که 21 نفر است، انتخاب میشوند.
*فارس: در انتخاب نفرات برتر، سهم جداگانه برای نوجوانان دختر و پسر پیشبینی شده است؟
فرقی ندارد. انتخابها بستگی به میزان امتیازهایی دارد که نوجوانان در مرحله اول توسط رزومه کسب کرده باشند و همچنین نظر داوران تخصصی مدنظر است که به کیفیت آثار بر میگردد.
** نوجوانان برگزیده سال پرچمدار نسل نوجوان در کف جامعه میشوند
* فارس: ویژگی بارز جشنواره نوجوان برگزیده سال چیست؟
اولین و مهمترین مورد این است که تشکل در حوزه نوجوان نداریم. فعالیت همه تشکلهای دانشآموزی در حوزه مدرسه تعریف شده است و محدوده خاص دارد. ما نوجوان را بهماهو نوجوان به عنوان یک فرد که میتواند کنشگر و اثرگذار روی هم نسلیهایش باشد، هدایتگر و پرچمدار باشد، نمی شناشیم. این نوجوانانی که ما شناسایی میکنیم با توجه به آن کیفیتی که از آنها سراغ داریم خودشان پرچمدار نسل نوجوان در کف جامعه میشوند.
تشکل در حوزه نوجوان نداریم. فعالیت همه تشکلهای دانشآموزی در حوزه مدرسه تعریف شده است و محدوده خاص دارد
هدف از نوجوانیم، ایجاد این موضوع در ذهن نوجوانان است که اگر میخواهی آن نوجوان شاخص باشی، باید آدم کنشگر باشی و نسبت به درد جامعه خودت آگاه باشی و فعالیت کنی، ما میگوییم نوجوان را آیندهساز نگویید بلکه آنها از همین الان میتوانند جامعه خود را بسازند.
آنقدر به نوجوان، آیندهساز گفتیم که یک دفعه میبینید بچهها را تا 20 سالگی رها کردیم در صورتی که یک نوجوان 15 ساله میفهمد و اگر بعضا شرایطی را میبینیم که نگران این نسل میشویم، خودمان مسؤولیم. چون رهایشان کردیم و باور نداریم که میتوانند نقشآفرین باشند.
* فارس: فراخوان جشنواره از چه زمانی آغاز شد؟
فراخوان از ابتدای شهریور اعلام شده است و تشکلهای دانشآموزی شامل بسیج دانشآموزی، اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان، سازمان دانشآموزی، هلالاحمر و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پای کار آمدند. تا 26 مهر نوجوانان فرصت دارند تا در این جشنواره شرکت کنند.
* فارس: قرار است چه اتفاقی با برگزاری جشنواره نوجوان برگزیده سال بیفتد؟
مشکل خیلی از جشنوارهها این است که بچهها پس از برگزاری آن، رها میشوند یعنی نوجوان رتبهای آورده است و بعد تمام میشود. اصلیترین برخورد و مواجهه نوجوانیم، حمایتی است که بعد از برگزیده شدن اتفاق میافتد.
برگزیدگان را رها نمیکنیم بلکه برایشان فرصت ایجاد میکنیم تا فعالیتهای رسمی و جدیتر خود را در بخش علاقهمندی خودشان به ثمر برسانند
یعنی برگزیدگان را رها نمیکنیم بلکه برایشان فرصت ایجاد میکنیم تا فعالیتهای رسمی و جدیتر خود را در بخش علاقهمندی خودشان به ثمر برسانند. مثلا اتصالشان به شبکه امید میدهیم یعنی آنجا یک نوجوان، مجری خوبی است، فعالیتش را به صورت رسمی شروع میکند. یا کسی که میتواند انیمیشن بسازد، با حمایت حوزه هنری، بودجهای در اختیارش قرار گیرد و اولین انیمیشن حرفهای خود را بسازد.
یکی از اصلی ترین تفاوتهای ما با جشنوارههایی که صرفا یک اختتامیه دارد، این است که تازه شروع کار ما بعد از برگزاری اختتامیه با آن بچههایی است که برگزیده میشوند. به همین دلیل آن بچههایی که سابقه در جشنوارههای مختلف دارند، نگویند این جشنواره هم فقط یک جشنواره است که نهایتا یک جایزه به جایزههایم می خواهد اضافه شود بلکه بعد از آن، حمایت از بچهها شروع میشود.
* فارس: جایزه برگزیدگان چیست؟
یک سری جایزهها مادی است. اما اصلی ترین جایزه این 21 نفر همان حمایت است یعنی ما یک نقطه اتصال هستیم که با حامیان نوجوانان هماهنگ کردیم.
پایان پیام /