جشنوارهای که برای نخستین بار به سراغ میراث فرهنگی رفت
جشنواره تولیدات چندرسانهای میراث فرهنگی از بهار امسال با هدف افزایش سواد میراثی مردم کار خود را آغاز کرد و در زمستان به ثمر نشست.
میراث فرهنگی به کلیه آثار باقیمانده از گذشتگان گفته میشود که دارای ارزش فرهنگی باشد. این آثار میتواند دربرگیرنده آثار ملموس مانند بناهای باستانی یا آثار ناملموس مانند آداب و رسوم یک منطقه باشد که امروزه در حفظ آن برای آیندگان میکوشند.
میراث فرهنگی ممکن است آثار مادی مثل ظرفها، سکهها، کتیبهها، فرشها، کتابهای قدیمی و بناهای تاریخی، مساجد و امام زادهها باشد. همچنین ممکن است چیزهای غیرمادی مثل اعتقادات، زبان و آداب و رسومی باشد که از گذشته به ما رسیده است.
میراث فرهنگی منحصربهفرد، غیرقابل جایگزینی و در میان نسلها از ارزش و احترام برخوردار است. چیزهای کوچکتر ازجمله آثار هنری و دیگر شاهکارهای فرهنگی در موزهها و گالریهای هنری گردآوری میشوند در حالی که برخی دیگر همچون بناهای باستانی در مجموع یک میراث فرهنگی شناخته میشود.
از آنجا که ایران جایگاه تمدنهای کهن و یکی از قدیمیترین سکونتگاههای بشری است، دارای میراث فرهنگی بسیار زیاد است که بخشی از آن در موزهها نگهداری میشود.
جشنواره تولیدات چند رسانهای میراثفرهنگی شامل بخشهای رادیویی (پاکدست، نمایش رادیویی، مستند رادیویی، مستند گزارشی و PSA، سینمایی و تلویزیونی (فیلم کوتاه، نیمه بلند و بلند، سریال، پویانمایی و عروسکی، مستند، کلیپ و نماهنگ و فضای مجازی، تولیدات کوتاه کاربر ساخته (عکس، فیلم، کلیپ، نماهنگ، ویدئو کوتاه و موشن گرافیک) میشود.
پس از انتشار فراخوان شرایطی که برای تولیدات در نظر گرفته شده بود مطرح شد؛ آثار ارسالی باید به معرفی میراثفرهنگی کشور بپردازد و بهشکل مناسب، مستقیم یا غیرمستقیم با میراثفرهنگی مرتبط باشد و حداقل میراثفرهنگی ملموس بناها و مجموعههای تاریخی، محوطههای تاریخی و باستانشناسی، شهرها و روستاهای تاریخی، میراث معماری مدرن و معاصر، میراث صنعتی و...، اشیای اموال تاریخی و فرهنگی یا میراثفرهنگی ناملموس رسوم، آیینها، سنتها، شیوه زندگی، جشنها، رویدادهای مذهبی و محلی، زبان، گویش و اصطلاحات، هنرهای نمایشی، دانش و مهارتهای بومی و منطقهای مرتبط با زیستبوم، هنرها و مصنوعات دستی سنتی در سطوح قومی، محلی، منطقهای و ملی را در بگیرد.
عباس فاطمی، دبیر نخستین جشنواره ملی تولیدات چندرسانهای میراثفرهنگی گفت: 2 هزار و 925 اثر در بخشهای مختلف دریافت کردیم خوشبختانه شاهد این بودیم که هنرمندان آثار بسیار گرانبهایی تولید کردهاند. جشنواره هدفش این است که به ثروت خدادادی و فراوان میراثفرهنگی توجهها را افزایش دهد و سواد میراثی را بالا ببرد.
فاطمی تصریح کرد: جشنواره تولیدات چندرسانهای میراثفرهنگی ملی است و در مراحل بعدی به صورت منطقهای و بینالمللی برگزار خواهد شد تا کشورهای همسایه و جهان با این ثروت عظیم فرهنگی آشنا شوند.
دبیر نخستین جشنواره تولیدات چندرسانهای میراثفرهنگی یادآور شد: در این جشنواره در برخی از رشتهها آثار فوقالعاده حرفهای دریافت کردیم که نشان از اهمیت این جشنواره دارد. در کنار برگزاری جشنواره کارگاههای جانبی نیز برگزار میشود. اختتامیه در روزهای 29 و 30 بهمن در یزد برگزار میشود و پیشبینی ما این است در صورت امکان وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در این مراسم حضور داشته باشد و نشستی نیز با هنرمندان برگزار کند.
وی افزود: برگزاری این جشنواره کوتاهمدت و نمایشی نیست، بلکه به دنبال اثرگذاری این جشنواره هستیم. یکی از دستاوردهای برگزاری این جشنواره تشکیل یک بانک اطلاعاتی است و شبکه اینترنتی میراثآریا در تلوبیون نیز با اجازه صاحبان آثار پخش خواهد شد. این در حالی است که با توجه به این که بسیاری از شهرها و استانهای کشور دارای آثار تاریخی متعدد هستند جشنواره در شهرهای مختلف نیز برگزار میشود. ضمن این که این جشنواره ملی است و در مراحل بعدی به صورت منطقهای و بینالمللی برگزار خواهد شد.
به گفته دبیر جشنواره تولیدات چندرسانهای میراث فرهنگی، بیش از 1800 اثر در بخشهای فضای مجازی، عکس، فیلم بلند، نماهنگ، کلیپ و موشنگرافی دریافت شده است. در بخش سینما و تلویزیون، 35 فیلم سینمایی و تله فیلم به این جشنواره رسیده که 19 اثر به بخش داوری راه یافتهاند. در بخش پویانمایی و عروسکی نیز بیش از 30 اثر تولیدی دریافت شده و در بخش مستند نیز سیل عظیمی از آثار ارائه شده که شامل بیش از 505 مستند نیمهبلند و 158 مستند بلند و سینمایی بوده که از میان آنها، 48 اثر به بخش داوری راه پیدا کردند.
فاطمی افزود: جشنواره در مجموع 16 بخش فرعی و سه بخش اصلی دارد که پیشبینی شده است 30 تندیس و 60 دیپلم افتخار و جوایز نقدی اهدا شود. از تمام آثار راه یافته به بخش داوری هم جداگانه تقدیر خواهد شد.
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری