جمعه 19 بهمن 1403

جلوگیری از بروز آلودگی‌های صنعتی، بهترین راهکار مبارزه با آنهاست

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
جلوگیری از بروز آلودگی‌های صنعتی، بهترین راهکار مبارزه با آنهاست

مدیر آزمایشگاه معتمد محیط زیست جهادی دانشگاهی استان مرکزی گفت: بهترین راه حل برای مبارزه با آلودگی های صنعتی، جلوگیری از بروز این آلودگی هاست.

سید احمد حسینی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه آزمایشگاه معتمد محیط زیست جهادی دانشگاهی استان مرکزی از ابتدای سال 98 فعال شده و با تاکید بر اهمیت کیفیت در ارائه خدمات به عنوان برگ برنده در ارائه هرگونه خدمتی، اظهار کرد: داده های ما باید به مسئولان برای تصمیم گیری و تصمیم سازی کمک کند، پس تلاش شد برای خدمت رسانی در حوزه پایش های محیط زیستی در شهرستان ها و مناطق صنعتی استان ورود کنیم. البته رویکرد ما در خصوص همکاران مان در دیگر آزمایشگاه های محیط زیست استان، رویکرد همپوشانی و همکاری است، ولی با آزمایشگاه های سایر استان ها که در استان مرکزی فعالیت می کنند، رقابت می کنیم، چراکه معتقدیم امور استان مرکزی باید با تکیه بر ظرفیت های این استان به انجام برسد.

وی با بیان اینکه از اواخر سال 98 بر اساس نیازسنجی صورت گرفته، ورود در چند بخش جدید در دستور کار قرار گرفت، اظهار کرد: آموزش پرسنل از اولین گام هایی بود که در این مسیر برداشته شد و در ابتدای سال 99 در 6 آیتم جدید موفق به اخذ تایید و ارتقاء گواهینامه شدیم و امور مربوط به این مهم با بهترین نتایج و در کوتاه ترین زمان ممکن انجام شد.

حسینی با اشاره به کمبود آزمایشگاه خاک در استان به عنوان یک نقیصه اظهار کرد: برای رفع این نقیصه، در قالب هماهنگی با معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی استان مرکزی اقداماتی انجام شده و مراحل اولیه کار انجام شد و نهایتا تا پایان مهرماه این مهم عملیاتی خواهد شد.

وی اظهار کرد: این آزمایشگاه در عین رعایت تعرفه های اعلام شده توسط سازمان محیط زیست، سعی می کند با نازل ترین قیمت خدمات خود را ارائه دهد و در چند ماه اخیر که بواسطه مشکلات اقتصادی کشور و شیوع کرونا مشکلات زیادی به جهت افزایش قیمت مواد اولیه برای آزمایشگاه ها ایجاد شد، بر خلاف برخی آزمایشگاه ها که به بهانه های مختلف از جمله همین افزایش قیمت مواد اولیه و هزینه های پرسنلی، دست به افزاش نرخ خدمات زدند، آزمایشگاه معتمد محیط زیست جهاد دانشگاهی استان براساس تعرفه رسمی ارائه خدمات را دنبال کرد.

حسینی اظهار کرد: امروز مخاطبین سازمان نظام مهندسی کشاورزی، منابع طبیعی استان از خدمات این آزمایشگاه در تمامی شهرستان ها بهره مند می شوند. راه اندازی آزمایشگاه خاک می تواند در حوزه حفاظت از خاک زمین های کشاورزی، افزایش بهره وری در سطح و افزایش مرغوبیت محصولات کشاورزی بسیار تاثیرگذار باشد.

پیگیری برای تبدیل شدن به آزمایشگاه همکار شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی ایران

وی با تاکید بر اینکه خدمات این آزمایشگاه در شهرستان ها با تخفیف ویژه انجام می شود تا کشاورزان این مناطق براحتی از این خدمات علمی بهره مند شوند، گفت: گام بلند دیگری که در این عرصه برداشته شده ارائه خدمت به عنوان آزمایشگاه همکار شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی ایران (نهاد ریاست جمهوری) در استان مرکزی است که در حوزه محیط زیست هنوز هیچ آزمایشگاهی موفق به اخذ مجوز لازم نشده و این آزمایشگاه در این امر پیش قدم است.

حسینی تصریح کرد: در راستای تحقق این مهم، اطلاعات لازم ثبت و تاییدیه های اولیه گرفته شده و در مرحله بعد باید بازدید لازم از این آزمایشگاه انجام بگیرد تا عضویت آزمایشگاه ابتدا به صورت موقت و سپس به عضویت دائم این نهاد درآید. همکاری با این شبکه آزمایشگاهی جدای از بهره مندی از برخی حمایت های معنوی، برند علمی خوبی برای آزمایشگاه محسوب می شود.

وی به اقدامات این آزمایشگاه در ایام کرونا نیز اشاره کرد و گفت: با تعداد زیادی از بیمارستان های استان مرکزی و استان های همجوار تفاهم نامه امضا شده تا خدمات محیط زیستی به آنها ارائه شود، بویژه اینکه بدنبال درگیری این بیمارستان ها با بیماران کرونایی، بسیاری از آزمایشگاه های محیط زیست به جهت نگرانی از ابتلا به بیماری کرونا از ارائه خدمات به این بیمارستان ها خودداری کردند، ولی آزمایشگاه معتمد محیط زیست جهاد دانشگاهی در راستای عمل به وظیفه اجتماعی خود در این شرایط سخت در کنار کادر درمان و مدافعان سلامت در سنگر دفاع از سلامت از عموم جامعه حضور داشته است.

بیمارستان های استان مرکزی تاکنون مشکلی از جهت بی خطرسازی پسماندهای عفونی نداشته اند

حسینی با بیان اینکه انجام تست بی خطرسازی پسماند عفونی به بیمارستان ها کمک می کند که بدانند آیا دستگاه بی خطرسازی پسماند عفونی شان به درستی کار می کند یا خیر، افزود: در سخت ترین شرایط و در زمان وضعیت قرمز کرونایی در کنار بیمارستان ها بوده و علیرغم مطالبات مالی موجود، به صورت ماهیانه تست های آنها را انجام دادیم و خوشبختانه اعلام می کنیم که بیمارستان های استان مرکزی تاکنون هیچ مشکلی از جهت بی خطرسازی پسماندهای عفونی نداشته اند.

وی در ادامه با بیان اینکه این آزمایشگاه می تواند قدم های محکم تری را در راستای کمک به ارتقای وضعیت زیست محیطی استان بردارد و تلاش می کنیم نقش محوری خود را در استان حفظ کنیم، افزود: پرسنل متخصص و جوان از یک سو و بهره مندی از تجهیزات پیشرفته و به روز، نقاط قوت این آزمایشگاه هستند، هرچند متاسفانه به جهت تحریم ها از خدمات پشتیبانی مربوط به تجهیزات موجود، محروم شده ایم.

می خواهیم به آزمایشگاه مرجع بهداشت در حوزه آب شرب تبدیل شویم

حسینی با تاکید بر اینکه زمینه توسعه فعالیت این آزمایشگاه و ورود به عرصه های مختلف وجود دارد، گفت: تلاش می کنیم این ظرفیت را افزایش دهیم. در این راستا سعی داریم به عنوان آزمایشگاه همکار دانشگاه علوم پزشکی و مراکز بهداشت استان، به آزمایشگاه مرجع بهداشت در حوزه آب شرب تبدیل شویم که این مهم در حال پیگیری است. برخی زیرساخت های فنی در این حوزه مورد نیاز است، اما با توجه به وجود نیروی متخصص، امکان انجام این خدمت وجود دارد.

وی با اشاره به ضربات سنگینی که شرایط کرونایی به صنعت وارد کرده است، گفت: بر این اساس سعی کرده ایم با توجه ویژه به الزاماتی که سازمان محیط زیست مورد تاکید قرار داده است، در کنار صنعت باشیم. امروز بیشتر از هر روز دیگری شرایط ایجاد یک دفتر در حوزه شناسایی و رفع مشکلات محیط زیستی صنعت به عنوان جایگاهی که به صنعت کمک بدهد، در استان وجود دارد و جهاد دانشگاهی استان مرکزی می تواند در این حوزه پیشگام باشد.

متهم کردن صنعت به آلایندگی مشکلی را حل نمی کند

حسینی با بیان اینکه تنها متهم کردن صنعت به آلایندگی مشکلی را حل نمی کند و نگاه‌مان در حوزه اقدامات زیست محیطی باید مبتنی بر کمک به کاهش آلودگی های صنایع و رفع آن باشد، افزود: در این مسیر قطعا روابط غیر منطقی با صنعت برقرار نخواهیم کرد ولی می توانیم از ظرفیت پژوهشگاه محیط زیست کشور در قالب دفتری در استان بهره مند شویم تا جهاد دانشگاهی استان وظیفه خود در حوزه پژوهش های مربوط به این عرصه را به انجام برساند.

وی با اشاره به نگاه مثبت سازمان حفاظت محیط زیست استان نسبت به ارائه خدمت توسط آزمایشگاه معتمد جهاد دانشگاهی در این زمینه، گفت: صنایع بزرگ با توجه به برخورداری از توانمندی مالی شاید بتوانند چندین مشاور محیط زیستی در اختیار داشته باشند، ولی صنایع متوسط و کوچک ممکن است نتوانند به این عرصه وارد شوند و چنین خدماتی را دریافت کنند، در نتیجه جهاد دانشگاهی با ایجاد دفتر پژوهشکده می تواند به آنها خدمات ارائه بدهد.

ضرورت ایجاد دفتر پژوهشگاه محیط زیست جهاد دانشگاهی کشور در استان

حسینی با اشاره به آلودگی های ناشی از فعالیت صنایعی همچون کوره های آجرپزی و ایزوگام، اظهار کرد: سنجش آلایندگی کوره های آجرپزی وظیفه ذاتی ماست ولی باید بتوانیم به رفع این آلایندگی که خواسته این صنایع است نیز کنیم و ایجاد دفتر پژوهشگاه محیط زیست جهاد دانشگاهی کشور در استان می تواند به این مهم کمک کند. متاسفانه تاکنون هیچیک از مراکز علمی ما نتوانسته اند برای رفع آلایندگی صنعت ایزوگام، به دلیجان به عنوان پایتخت ایزوگام استان کمک کنند و جهاد دانشگاهی باید با استفاده از ظرفیت های موجود، این خلاء را پر کند.

فقدان راهبرد محیط زیستی در فعالیت بسیاری از صنایع استان مرکزی

وی تصریح کرد: استان ما توسعه صنعتی پیدا کرده ولی یا برای صنایع ایجاد شده راهبرد محیط زیستی تعریف نکرده یا راهبرد تعریف شده اجرا نشده است، در نتیجه صنعت وقتی از روند فعالیت منطبق بر استانداردهای محیط زیستی که در ابتدا داشته خارج می شود به صنعت آلاینده تبدیل می شود، در حالی که بسیاری از صنایع ما دوست ندارند آلاینده باشند و مشتاق هستند که در این راستا راهنمایی شوند و در این شرایط، معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی می تواند نقش آفرین باشد.

حسینی اظهار کرد: زمینه سازی این مهم در سال های قبل انجام شده و پژوهشگاه محیط زیست جهاد دانشگاهی نیز اعلام آمادگی کرده است تا در استان مرکزی به عنوان اولین استان کشور، دفتر خود را راه اندازی کرده و مشکلات صنایع را به عنوان یک مسئله پژوهشی مورد بررسی قرار دهد.

وی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی استان مرکزی همچنین با توجه به توان تخصصی موجود می تواند در حوزه آب های زیرزمینی، حفاظت از خاک، منابع طبیعی و حیات وحش و حفاظت از گونه های جانوری به استان کمک کند گفت: با توجه به کمبود عجیب نیروی انسانی و امکانات و تجهیزات در سازمان محیط زیست، بهترین راه حل برای مبارزه با آلودگی های صنعتی، جلوگیری از بروز این آلودگی هاست.

حسینی افزود: جهاد دانشگاهی استان مرکزی به این آزمایشگاه اعتقاد دارد و سرمایه گذاری بسیار خوبی در این حوزه انجام شده که البته نیازمند پشتیبانی و توسعه هرچه بیشتر است، گفت: تعدادی از صنایع قدیمی و جدید برای آغاز فعالیت یا ادامه آن، باید در حوزه خوداظهاری فصلی زیست محیطی از کانال این آزمایشگاه بگذرند و این آزمایشگاه ضمن رعایت تعرفه تلاش می کند در ارائه خدمات مطلوب ذیل استانداردهای سازمان محیط زیست اقدامات لازم را انجام دهد.

وی اظهار کرد: آزمایشگاه معتمد محیط زیست جهاد دانشگاهی استان مرکزی در حال حاضر به صنایع و بیمارستان هایی در استان های لرستان و همدان نیز خدمات ارائه می دهد، گفت: توقع از جهاد دانشگاهی به جهت پشتوانه و برند علمی که دارد بسیار بالاست. نظرسنجی انجام شده از محیط زیست استان و شهرستان ها در خصوص عملکرد این آزمایشگاه خوشبختانه رضایت بسیار بالایی را نشان می دهد که این رضایت به ما امکان می دهد در حوزه های بیشتری ورود کنیم.

انتهای پیام