حاشیه های بازدید رئیسی از یک کارخانه لاستیک سازی؛ پای درد دل کارگران
خبرنگار تسنیم از بازدید رئیسی از یک کارخانه لاستیک سازی در قزوین حاشیه نگاری کرد.
به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، عقربههای ساعت نشان میدهد که بیست دقیقهای تا ساعت پنج عصر باقی مانده است. ماشین در خیابان پاستور آماده حرکت است، مقصدمان کارخانه لاستیکسازی ایران تایر است. مسیر چندان طولانی نیست؛ کیلومتر پنج جاده مخصوص کرج. حوالی ساعت پنج و ربع عصر از درب ورودی کارخانه وارد میشویم. از اولین موضوعاتی که مطابق انتظار توجهمان را جلب کرد، حجم انبوه لاستیکهای کوچک و بزرگی بود که در محوطه کارخانه مرتب شدهاند.
به طرف سولهای که قرار است تا ساعتی دیگر رییس جمهور در جمع کارگران کارخانه حضور یابد میرویم. وارد سوله میشویم، صندلیهای زیادی چیده شده است و چند نفر هم مطابق معمول این نوع مراسمها در حال چک کردن وضعیت صدا و بلندگوها و بقیه کارها هستند. چند متری آنطرفتر هنوز کارگرانی مشغول به کار هستند. از لحظهای که وارد سالن شدیم، همگی متوجه بوی نامطبوع لاستیک داغ، صدای دستگاههای کارخانه و گرمای داخل سوله شدیم. واقعا ساعتها کار کردن در چنین محیطی ساده نیست.
اکثر کارگران این کارخانه جوان هستند. ساعت نزدیک به شش عصر است و خستگی را از چهرهشان به خوبی میتوان درک کرد. هر از گاهی به صندلیها نگاه میکنم که یک به یک در حال پر شدن هستند، کارگرانی که از سایر سولهها میآیند قبل از ورود کارت دعوتشان را نشان میدهند و وارد مجموعه میشوند. کم کم از تعداد کارگران در حال کار هم کاسته میشود و دستگاهها هر چند دقیقه، یکی پس از دیگری خاموش میشوند.
در همین حین کارگری را میبینم که با جثهای کوچک و اندامی بسیار نحیف و چهرهای به واقع خسته، به زحمت در حال حرکت دادن چرخی است که داخلش چندین حلقه لاستیک جای گرفته است. با همین چند دقیقه مشاهده زحمات چند کارگر در ساعات پایانی کارشان میتوان فهمید چقدر بیانصاف هستند آن دسته از مدیران برخی کارگاهها و کارخانههایی که بدون عذری حقوق این قشر پرتلاش راه گاهی دیر پرداخت میکنند و یا در توجه به سایر حقوق ایشان اهتمام لازم را به خرج نمیدهند. از صحبتهای تیم حفاظت رییس جمهور با یکدیگر معلوم است که تا لحظاتی دیگر رییس جمهوری وارد کارخانه ایران تایر خواهد شد.
حجت الله عبدالملکی که با حضور در جمع کارگران، لباس آبی - مشکی کارگری نیز به تن کرده به استقبال آیت الله رییسی میرود. آقای فتاح، رییس بنیاد مستضعفان و آقای منصوری استاندار تهران نیز همراه رییس جمهور هستند. قبل از حضور در جمع کارگران، بازدید کوتاهی از خط تولید کارخانه انجام میگیرد و مسئولان ایران تایر درباره میزان تولید روزانه و کیفیت محصولات به آقای رییسی گزارش میدهند. جالب است شما هم بدانید که کارخانه ایران تایر (وابسته به بنیاد مستضعفان) روزانه بیش از یازده هزار حلقه لاستیک تولید میکند. یکی از مدیران کارخانه در جریان بازدید ادعا میکند که در این کارخانه ما از تمام ظرفیت برای تولید استفاده کردهایم و خواستار اختصاص محل جدیدی برای افزایش تولیدات محصولات هستیم. آقای فتاح در حضور رییس جمهور قول مساعدت در این خصوص میدهد.
بازدید تمام میشود و آقای رییسی در جمع کارگران حضور مییابد، پس از پخش سرود ملی جمهوری اسلامی و قرائت قرآن اولین سخنران مراسم، آقای پرویز فتاح است. عکسالعملها و صحبتهای کارگران با یکدیگر را که به دقت نگاه میکنم متوجه میشوم که از رییس بنیاد مستضعفان احساس رضایت دارند.
آقای فتاح در مقابل نفر اول قوه مجریه و وزرای کار و صمت، برخی از مهمترین مطالبات و دغدغههای جامعه کارگری را بیان میکند، سکوت قابل توجهی بین کارگران حکمفرما بود تا اینکه رییس بنیاد خطاب به کارکنان کارخانه گفت: «من الان دارم درست میگم اینا رو از زبون شما؟» و صدای تشویق و کف و سوت کارگران در سوله پیچید. بعد از آقای فتاح شش نفر از نمایندگان تشکلهای کارگری نوبت به صحبت کردنشان رسید. خانم مجری مراسم قبل از نطق نفر اول تذکر داد با توجه به محدودیت زمانی هر کس حداکثر در سه دقیقه صحبتهای خود را ارائه دهد. نفر اول به موارد متعددی از حقوق کارگران اشاره کرد؛ در بین صحبتهایش بارها و بارها مجری مراسم به اینکه فرصت سخنرانی وی به پایان رسیده تذکر داد اما وی کماکان و پشت سر هم دغدغههای جامعه کارگری را بیان کرد و چند دفعه با تشویقهای حاضرین رو به رو شد.
نفرات بعدی نیز هر کدام به سهم خود و به نمایندگی از قشر زحمتکش و پرتلاش کارگری، موضوعاتی را در حضور رییس جمهور بیان کردند. یکی از این نمایندهها با لهجه شیرین اصفهانی، دلسوزانه از آقای رییسی خواست تا به مشکلات کارگران رسیدگی کند. وی خطاب به آقای رییسی گفت «زیبنده کشور ما نیست که شرکتهایی در آن وجود داشته باشد که عنوان شرکت تامین نیروی انسانی داشته باشند و کارشان دلالی در حوزه نیروی انسانی باشد.» پس از صحبتهای نمایندگان، حجت الله عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در جایگاه سخنرانی حاضر شد و به ارائه گزارشهایی از اقدامات صورت گرفته در حوزه کار پرداخت.
از نکات قابل توجه در سخنان عبدالملکی این بود که وی بارها از عبارت «وزارت مردم» برای وزارت کار استفاده میکرد. بخش دیگر مراسم مربوط بود به تقدیر از کارگران نمونه کشوری؛ در این بخش از کارگران و مراکزی که در سی و سومین جشنواره تقدیر از کارگران و واحدهای تولیدی حائز رتبه ممتاز شدند قدردانی شد.
همچنین از خانواده شهید محمد پازوکی، کارگر مخترع و بسیجی سمنانی نیز با حضور آیت الله رییسی قدردانی شد. شهید پازوکی که با کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح همکاری میکرد، هنگام تفحص شهداء در سال 95 به درجه رفیع شهادت نائل شد. پس از مراسم تقدیر، نوبت به سخنرانی رییس جمهور رسید. ساعت حدودا یک ربع به هشت است. آقای رییسی که به دقت مطالبات و دغدغههای نمایندگان کارگران را شنیده بود، در صحبتهای خود با اشاره به این دغدغهها وزرای مربوطه در دولت را مکلف کرد که اقدامات مناسب را برای رفع نگرانی کارگران زحمتکش انجام دهند.
رییسی همچنین با اشاره به صحبتهای یکی از نمایندگان جامعه کارگری خطاب به وزیر کار گفت: «با فعال کردن سامانه کاریابی هرچه سریعتر بساط دلالیِ نیروی انسانی را جمع کنید.» نکته دیگری که از سوی رییس جمهور بیان شد این بود که کارگران باید بتوانند بیواسطه و با حفظ حرمت، تواناییهای خود را به کارفرمایان معرفی کنند. پس از اتمام سخنرانی، کارگران نزد آقای رییسی رفتند تا در چند کلمه مهمترین دغدغهها و خواستههای خود را با وی در میان بگذراند.
پس از صحبتهای کارگران با رئیسجمهور، نوبت به نماز رسید. آیت الله رییسی به عنوان امام جماعت به نماز ایستادند. پس از نماز نیز مجدد چند کارگر نامههای خود را به آقای رییسی دادند. رییس جمهور به آنها میگوید شمارههایتان هم حتما داخل نامهها بنویسید. همراه رییسجمهور برای صرف افطار وارد قسمت دیگر همان سوله میشویم؛ چند ردیف سفره افطار انداخته شده است و رییسجمهور مردمی و کارگران زحمتکش در کنار یکدیگر، بیست و چهارمین روزهی خود را در ماه مبارک رمضان امسال افطار میکنند. رییس جمهور هنگام صرف افطار نیز شنوای نکات کارگران است.
پس از صرف افطار نیز نوبت به عکس یادگاری با کارگران نمونه میرسد. ساعت نزدیک به 9 شب است و رییس جمهور با خداحافظی از کارگران، پس از حدود 2 ساعت حضور گرم و صمیمی در میان سربازان خط مقدم جنگ اقتصادی، کارخانه ایران تایر را ترک میکند.