دوشنبه 5 آذر 1403

حال بد کتاب و کتابخوانی به روایت مؤلف و ناشر بوکانی / حوزه کتاب نیازمند حمایت بیشتر دولت

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
حال بد کتاب و کتابخوانی به روایت مؤلف و ناشر بوکانی / حوزه کتاب نیازمند حمایت بیشتر دولت

نویسنده و مولف بوکان گفت: متاسفانه دولت حمایت مناسبی از بخش کتاب و کتابخوانی انجام نمی دهد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از اروم نیوز، نام حامد قدرتی برای بسیاری از مردم منطقه خصوصا اهالی فرهنگ و ادب شناخته شده است، این روزنامه نگار بوکانی که سالهاست به نویسندگی روی آورده و با مدیریت انشارات زانکو و آژوان دستگیر و مشکل گشایی بسیاری از نویسندگان منطقه بوده تا بتوانند آثار خود را به چاپ برسانند، در گفت و گویی خودمانی با خبرنگار مکریان از حال بد کتاب و کتابخوانی گفته است.

متن این گفت و گو در ادامه آمده است.

* در آغاز ضمن تشکر، به عنوان مدخل گفتگو شمه ای از زندگی علمی و فرهنگی خود را بیان نمایید.

فارغ التحصیل رشته علوم اجتماعی (گرایش تعاون و رفاه اجتماعی) از دانشگاه دولتی یزد هستم. اولین فعالیت در نشریه را در سال 1379 با سردبیری ماهنامه دانشجویی ئاوات (نشریه مستقل دانشجویان کردزبان دانشگاه یزد) آغاز و در سال 80 همزمان با سردبیری نشریه ئاوات شروع به فعالیت در نشریه پیام (به عنوان صاحب امتیاز و مدیر مسئول) نمودم.

در حال 81 علاوه بر دو نشریه ذکر شده قبلی در نشریات دیگری همون سخن نو، کاریز، پدیده و... که متعلق به تشکل های و انجمن های مختلف دانشجویی بود همکاری در بخش های مختلفی همچون تحریریه داشتم.

دو سال بعد از اتمام تحصیلات دانشگاهی با قبول نمایندگی دو نشریه (کوشا و بشارت نو) رسما کار حرفه ای مطبوعات را آغاز کردم.

در سال 1390 با موافقت معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز نشریه (مرزداران) صادر شد که صاحب امتیازی و مدیر مسئولی آن را بر عهده داشتم و در حال حاضر نشریاتی همچون سنور، زانکو، ئاوان، ده نگی ولات را منتشر می کنم.

در حوزه کتاب هم مدیر انتشارات زانکو و آژوان را بر عهده دارم که در مجوع این دو انتشارات تا کنون بیش از 200 عنوان در زمینه های مختلف ادبیات، علمی، تاریخی، روان شناسی، کودک و نوجوان و.... به زبانهای فارسی، کردی، آذری و... منتشر شده است. برگزاری بیش از 50 نمایشگاه کتاب در شهرهای مختلف خصوصا دو دوره حضور در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و چهار دوره نمایشگاه سراسری کتاب ارومیه از عملکرد مهم این دو انتشاراتی محسوب می شود.

* لطفا بفرمایید چه شد که به نویسندگی روی آوردید و اولین تالیف شما چه بود؟

می توانم بگویم کم کم وارد حوزه نویسندگی شدم. اوایل بیشتر کارهای اجرایی مطبوعات را انجام می دادم. سه سال بعد از کار نشریات دانشجویی در حوزه نویسندگی و کتاب هم به فعالیت پرداختم که اولین آثار همکاری در انتشار آثار برادران قریشی بود (کتابهای وشه و فشه و گالته) بعد از آن بیشتر علاقه به انتشار کتاب در زمینه طنز داشتم که کتاب ( بزه ی لیو) اولین اثر در این خصوص بود.

* تاکنون چند تالیف داشته اید و از کدام یک از تالیفات شما بیشترین استقبال شده است؟

تا به امروز 12 عنوان کتاب منتشر کرده ام که بیشترین استقبال از عناوین طنز از جمله کتاب (بزه ی لیو) بوده است البته تالیفات دیگری هم برای در دست تالیف و انتشار دارم.

* این روزها با بالا رفتن قیمت کاغذ و پائین آمدن بیش از پیش قدرت خرید مردم، کتاب نقش بسیار کمرنگتری در سبد خرید و هزینه های خانواده ها به خود گرفته، بسیاری از نویسندگان هم توانایی انتشار آثار خود را از دست داده اند، شما با این وضعیت چگونه کنار آمده اید؟

البته من مواق این نیستم که بگوییم نقش کتاب کم رنگتر شده است. هر چند شاهد کاهش نسخه های چاپی هستیم ولی در کنار آن شاهد افزایش فروش نسخه های دیجیتالی کتاب می باشیم و از طرفی به نظر من مطالعاتی که در صفحات مختلف اینترنت و نیز فضای مجازی صورت می گیرد به نوعی مکمل مطالعات کتاب هستند. شاید به تعبیری بتوان گفت شکل کتاب فرق کرده است.

قیمت کتاب به نسبت خیلی از چیزهای دیگر همچون خوراک و پوشاک و مسکن افزایش زیادی نداشته است. از طرفی کتاب که امروز ما خریداری می کنیم می توانیم در سالهای بعد حتی با قیمت بیشتر به فروش برسانیم که این موضوع بیانگر این است مساله هزینه برای خرید کتاب صرفا بهانه است و استقبال از کتاب بیشتر یک مساله فرهنگی است. همچنانکه ما امروزه می بینیم جوامع پیشرفته سرانه مطالعه بالاتری نسبت به جوامع درحال توسعه و جهان سومی دارند.

اینکه نویسنده ای توانایی چاپ کتاب خود را نداشته باشد بیشتر ارتباط به اثر خود مولف دارد. چرا که اگر انتشاراتی از فروش یک کتاب مطمئن باشد قطعا سرمایه گذاری بر روی چاپ کتاب را انجام خواهد داد.

انتشارات های بزرگ سطح کشور حق التالیف مناسبی هم به نویسنده پرداخت می کنند.

ما هم تمایل داریم کتابهای نویسندگان مطرح را با هزینه های خودمان چاپ کنیم؛ به تعبیر بهتر کتابهای نویسندگان مهم می توانند سودآوری زیادی هم داشته باشند.

* وضعیت کتابخوانی را چگونه می بینید؟ راهکاری برای افزایش توجه مردم به فرهنگ کتابخوانی علی الخصوص در بین قشر جوان دارید؟

وضعیت کتابخوانی در حد نسبتا مطلوبی قرار ندارد. متاسفانه دولت حمایت مناسبی و قابل توجهی در این خصوص انجام نمی دهد.

به عنوان مثال هزینه های زیاد غرفه و نیز شیوه مدیریت نمایشگاه بین المللی کتاب تهران جای نقد زیادی دارد.

اگر این مهمترین رویداد فرهنگی کشور مورد توجه ویژه قرار گیرد قطعا در وضعیت کتابخوانی تاثیر زیادی خواهد داشت. همین صداوسیما می تواند در گسترش فرهنگ کتابخوانی بسیار موثر باشد.

* در کنار نویسندگی به کار روزنامه‌نگاری هم اشتغال دارید، کدام یک وسیله ای برای ارتزاق شما هستند؟ اصلا این فعالیت ها نانی برای شما داشته است؟

کار نویسندگی و روزنامه نگاری در مجموع یک کار فرهنگی است. برای ارتزاق علاوه بر کار نویسندگی و روزنامه نگاری برگزاری نمایشگاه کتاب هم باید داشته باشم.

* پیشنهادتان به جوانان چیست، همانهایی که دوست دارند دست نوشته های خودشان را چاپ کنند؟

پیشنهادم به کسانی که نویسندگی را انتخاب می کنند این است که به عنوان یک شغل که بتوان از آن پول مناسبی به دست آورد نگاه نکنند. چه بسا گاها نویسنده‌ای مجبور می‌شود از جیب خود نیز برای چاپ کتابش هزینه بگذارد. بلکه به عنوان علاقه‌مندی به این حرفه روی بیاورد.

در پایان باید بگویم؛ ما نهایت تلاش و کوشش خود را انجام می دهیم که بتوانیم سرانه مطالعه کتاب را در سطح منطقه افزایش دهیم.‌شکر خدا تا حدود زیادی هم موفق شده ایم. هر اندازه که بتوانیم در این خصوص موفق عمل کنیم بی تردید شاهد رشد و ترقی فرهنگی شهروندان نیز خواهیم شد.

از کلیه کسانی که دغدغه های فرهنگی دارند درخواست دارم ما را در این خصوص حمایت و پشتیبانی کنند.

ما سالهای گذشته مرتب مراسم رونمایی کتاب برگزار می‌کردیم ولی متاسفانه به دلیل پاره‌ای سختگیری‌های بی مورد جهت اخذ مجوز برگزاری مراسم، هم ما خسته شدیم و هم نویسندگان کتاب تا جایی که سال گذشته حتی یک مراسم رونمایی کتاب هم برگزار نشد.

همین مراسمات رونمایی کتاب تاثیر زیادی در افزایش سرانه مطالعه کتاب داشت.

انتهای پیام /