"حج" تجلیگاه دین و تبلور تمدن اسلامی است
شرکتکنندگان در نشست هماندیشی نگاه جهانی و تمدنساز به حج در مکه مکرمه، حج را تجلیگاه دین و تبلور تمدن اسلامی توصیف کردند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، نشست هماندیشی نگاه جهانی و تمدنساز به حج با حضور نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و جمعی از علما و اندیشمندان کشورهای عراق، پاکستان، کشمیر، هند، ترکیه، بورکینافاسو و... یکشنبه شب (18تیر) در مکه مکرمه برگزار شد.
در این همایش، سخنرانان با اشاره به ابعاد فردی و اجتماعی حج دیدگاه خود را در خصوص ظرفیت حج در شکل دادن به تمدنسازی اسلامی بیان کرده و حج را تجلیگاه دین و تبلور تمدن اسلامی توصیف کردند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در این همایش که به همت بعثه مقام معظم رهبری برگزار شد با اشاره به آیه 97 سوره مائده "جَعَلَ اللَهُ الکَعبَهَ البَیتَ الحَرَامَ قِیَامًا لِلنَاسِ" ابعاد حج را فراوان توصیف و تاکید کرد: حج قیاما للناس است و میتواند جامعه انسانی را رهبری و هدایت کند.
حجتالاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب افزود: در روزگاری که همه دنبال آرامش هستند و ابرقدرتها تصور میکنند قدرت برای آنها آرامش میآورد طبق فرموده امام باقر (ع) آرامش با حج پدیدار میشود؛ " الحَجُ تَسکینُ القُلوب".
سرپرست حجاج ایرانی در ادامه به محورهای پیام مقام معظم رهبری برای مراسم برائت از مشرکین حج امسال اشاره کرد و گفت: در این پیام وحدت و اخلاق و معنویت دو پایهای توصیف شدهاند که عملیاتی کردن آن میتواند مسلمانان را موفق و پایدار بگرداند.
وی با اشاره به شعار حج امسال «حج؛ تحول قرآنی، همگرایی اسلامی و حمایت از قدس شریف» تصریح کرد: وقتی تحول قرآنی در فرد و همگرایی در جمع رخ دهد آنگاه جامعه اسلامی باید در مسیر خدمت به جهان اسلام گام بردارد که آن حمایت از قدس شریف است.
وی ابراز امیدواری کرد که با برنامهریزی و کار مطالعاتی درخصوص تمدنسازی، مطالب و محتواهای ارزشمندی توسط اندیشمندان و علمای مسلمان تهیه و ارائه شود.
برپایه این گزارش، در این همایش حجتالاسلام شیخ سلیم العامری از بعثه عراق با ذکر تاریخچه و آثار و فواید حج، به تفاوت حج با دیگر عبادات اشاره و حج را یک حرکت جمعی توصیف کرد.
سید محمد رضوی از منطقه بلتستان پاکستان با اشاره به اینکه حضور در مسجدالحرام و طواف گرد خانه کعبه آرزوی همه مسلمانان است، اظهار کرد: کعبه محل اجتماع دلهای آرزومندی است که میخواهند به بیتالله برسند.
شیخ عبدالفتاح معاون بعثه بورکینافاسو دیگر سخنران این همایش بود که از حج بعنوان یک عبادت مهم یاد کرد که انسان را در زندگی شخصی به یک حیات اجتماعی رهنمون میسازد.
قاسم نسیم مولف کتاب فلسفه حج و عمره از پاکستان هم حج را برخوردار از دو خصوصیت عبادت فردی و اجتماعی دانست و بر لزوم استفاده مسلمانان از این کنگره عظیم تاکید کرد.
سید مراد رضوی از پاکستان هم به امکان تبلور تمدن اسلامی در حج اشاره کرد و گفت: باید از حج پیام تمدن اسلامی به جهانیان منتقل شود.
حج تجلیگاه دین، حج راهکار رسیدن به انسانیت و انتقال پیام خدمت وکمک به دیگران، حج فرصت ارائه فکر و ایده، بنا نهادن تمدن اسلامی و نجات اسلام و مسلمین و ارائه عقاید صحیح به مسلمانان از دیگر محورهایی بود که سخنرانان از پاکستان، میانمار و ترکیه یادآور شده و افزودند: حج بیروح فاقد ویژگی اجتماعی است و با درک صحیح حج، اتحاد مسلمانان اتفاق خواهد افتاد.
این گزارش حاکی است حجتالاسلام والمسلمین منصور میراحمدی؛ معاون بینالملل بعثه مقام معظم رهبری نیز هدف از برگزاری این نشست را پرداختن به مفاهیم و آموزه های حج و نسبت آن با تمدن اسلامی عنوان کرد.
این همایش با قرائت اشعاری توسط شیخ ابراهیم؛ رئیس بعثه حج بورکینافاسو و تقدیر از نگاه جمهوری اسلامی ایران به موضوع حج و تمدن اسلامی پایان یافت.