یک‌شنبه 4 آذر 1403

خرافه‌پردازی و فرافکنی

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش مشرق، احمدحسین شریفی، مدرس سطوح عالی حوزه علمیه قم در مطلبی با عنوان خرافه‌پردازی و فرافکنی در کانال ایتا خود نوشت:

شهید مطهری در واکاوی علل و عوامل شکل‌گیری «باورهای خرافی» و «نحس‌پنداری» برخی از اعداد و ایام و حوادث، به دو ویژگی موجود در بشر اشاره می‌کند:

  • «مسؤولیت‌گریزی»؛ توضیح آنکه آدمیان به نحو کلی اینگونه‌اند که تمایلی به پذیرش مسؤولیت شکست‌ها و ناکامی‌های خود ندارند. بلکه همواره برای توجیه شکست‌های خود، دنبال مقصر یا مقصرانی بیرونی می‌گردند. به همین سبب، در مواردی که نتوانسته عاملی انسانی برای ناکامی خود دست و پا کند، عواملی طبیعی و غیرطبیعی مثل صدای کلاغ و جغد یا چهارشنبه و سیزده و امثال آن را به عنوان عامل ناکامی خود معرفی کرده است!
  • «روحیه تنبلی»؛ توضیح آنکه فهم علل و عوامل واقعی پدیده‌ها نیاز به کاوش و پژوهش و تعقل و تفحص دارد. اما با قوه وهم و خیال می‌توان به سهولت علت یا عللی برای پدیده‌ها دست و پا کرد و همین مسأله منشأ شکل‌گیری بسیاری از خرافات اعتقادی و اجتماعی شده است.

نکته: البته شکل‌گیری خرافات صرفاً معلول علل درونی نیست. بلکه علل و عوامل تاریخی، اجتماعی و فرهنگی هم دارد که در جای خود قابل بررسی است.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.