یک‌شنبه 30 دی 1403

خطرات حوادث جوی / آمار عملیات‌های امدادی در سالی که گذشت

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
خطرات حوادث جوی / آمار عملیات‌های امدادی در سالی که گذشت

عملیات‌های امدادی ناشی از حوداث جوی در سال 1401 میانگین 15 درصد افزایش یافت و امدادگران حدود 300 هزار نفر را کمک رسانی کردند.

عملیات‌های امدادی ناشی از حوداث جوی در سال 1401 میانگین 15 درصد افزایش یافت و امدادگران حدود 300 هزار نفر را کمک رسانی کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، حوادث شدید آب و هوایی طی سال جاری از موج گرمای طاقت فرسا گرفته تا بارش شدید باران، باعث ناآرامی‌هایی در سراسر جهان شده و هزاران کشته و میلیون‌ها آواره به همراه داشته است. تغییرات آب و هوایی موج گرما را تشدید می‌کند. به گفته کارشناسان تقریباً همه امواج گرما در سراسر جهان به دلیل تغییرات آب و هوایی شدیدتر و محتمل‌تر شده‌اند.

به طور کلی، موج گرمایی که پیش از این احتمال وقوع آن یک در 10 بود، اکنون تقریباً سه برابر بیشتر احتمال دارد که رخ دهد. به عنوان مثال، موج گرمای آوریل باعث شد در هند و پاکستان سطح جیوه دماسنج‌ها به بالای 50 درجه سانتیگراد برسد که تغییرات آب و هوایی موج گرما را 30 برابر بیشتر کرده است. همچنین به دلیل تغییرات اقلیمی دوره‌های بارندگی شدید تر شده است زیرا هوای گرم‌تر، رطوبت بیشتری را در خود نگه می‌دارد و بارندگی شدیدتری به همراه دارد.

کارشناسان در درک و شناخت این موضوع که چگونه تغییرات آب و هوایی بر خشکسالی تأثیر می‌گذارد، کار سخت‌تری دارند. برخی از مناطق، دچار خشکی مداوم شده‌اند. به طور مثال، دمای گرم‌تر در غرب ایالات متحده، برف را سریع‌تر ذوب کرده و باعث تبخیر می‌شود و در حالی که خشکسالی‌های شرق آفریقا هنوز مستقیم با تغییرات آب و هوایی مرتبط نیست اما کارشناسان بر این باورند که کاهش فصل بارش در بهار با آب‌های گرم‌تر در اقیانوس هند مرتبط است. این موضوع باعث می‌شود تا قبل از رسیدن به شاخ آفریقا، باران با سرعت بیشتری روی اقیانوس ببارد (و در نتیجه خشکی‌ها از بارش بی‌بهره بمانند).

همچنین موج گرما و شرایط خشکسالی، آتش‌سوزی‌های وسیع جنگلی را نیز تشدید می‌کنند مانند "اَبَر حریق"هایی که بیش از 40 هزار هکتار از اراضی را از بین برده است.

ایران هم از حوادث اقلیمی مانند بسیاری از کشورهای جهان در امان نیست سالی که گذشت در کشور با حوادث مختلف جوی و اقلیمی مختلفی مواجه بود و امدادگران هلال احمر با حضور به موقع در صحنه تصادفات سعی کردند در جهت نجات هر چه بیشتر حادثه دیدگان اقدام کنند.

بابک محمودی سرپرست سازمان امدادونجات جمعیت هلال‌احمر، از رشد 15 درصدی عملیات و خدمات امداد و نجات در سوانح جوی - اقلیمی در سال 1401 خبر داد و گفت: در این مدت عملیات و خدمات امدادونجات در سوانح جوی و اقلیمی رشد، 15 درصدی پیدا کرده است.

وی ادامه داد: در این مدت زمان، 2261 مورد عملیات امداد و نجات در خصوص سوانح جوی شامل بارش سنگین برف، کاهش شدید دما، کولاک برف، پدیده مانسون، آبگرفتگی و... به ثبت رسیده است که منجر به امدادرسانی به 298 هزار و 682 نفر از آسیب دیدگان و در راه ماندگان شده است. طی این مدت زمان، 36 هزار و 124 نفر از آسیب‌دیدگان و در راه‌ماندگان اسکان اضطراری، 354 نفر از بیماران و مصدومین به مراکز درمانی انتقال و 423 نفر از افراد گرفتار در محاصره برف و سیلاب به مناطق امن انتقال یافته‌اند.

محمودی افزود: در این مدت زمان، امدادگران جمعیت هلال احمر در 1332 عملیات برف و کولاک، 864 عملیات سیل و آبگرفتگی، 33 عملیات کاهش شدید دما، 17 عملیات توفان و 15 عملیات در سایر موارد شرکت کردند.

سرپرست سازمان امدادونجات جمعیت هلال‌احمر، با اشاره به اینکه بیشترین امدادرسانی در سوانح جوی در استان چهارمحال و بختیاری اتفاق افتاده است، عنوان کرد: امدادگران جمعیت هلال‌احمر در این استان، به 67 هزار و 79 نفر ارائه خدمات دارند که شهرستان کوهرنگ با امدادرسانی به 24 هزار و 461 نفر بیشترین خدمات را در بین شهرستان‌ها دریافت کردند.