دوشنبه 5 آذر 1403

خطر بزرگ در کمین بشر | بامداد فردا، صخره فضایی بزرگی به زمین می‌رسد

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
خطر بزرگ در کمین بشر | بامداد فردا، صخره فضایی بزرگی به زمین می‌رسد

یک صخره فضایی بزرگ «بامداد پنجشنبه به وقت ایران» به نزدیک‌ترین فاصله خود را با زمین در چهار قرن اخیر خواهد رسید. «asteroid 2005 YY128»، به عنوان یک سیارک بالقوه خطرناک (PHA) شناخته می‌شود.

بر اساس اعلام ستاره‌شناسان، یک سیارک بزرگ بامداد فردا (پنجشنبه 27 بهمن 1401) از فاصله 4.5 میلیون کیلومتری زمین عبور می‌کند تا یادآوری کند که ما فضا را با سنگ‌های زیادی که به سرعت حرکت می‌کنند، شریک هستیم.

یک صخره فضایی قابل توجه در عصر چهارشنبه 15 فوریه به وقت منطقه زمانی شرقی (بامداد پنجشنبه به وقت ایران) نزدیکترین فاصله خود را با زمین در چهار قرن اخیر خواهد داشت، اما جای نگرانی وجود ندارد.

این سیارک موسوم به «asteroid 2005 YY128» در ساعت 19:46 چهارشنبه 15 فوریه (04:16 پنجشنبه به وقت ایران) از فاصله 4.5 میلیون کیلومتری (2.8 میلیون مایلی) زمین عبور خواهد کرد.

به گفته پایگاه EarthSky، این سیارک در این گذر جدید خود از کنار زمین، بیش از هر زمان دیگری در بیش از 400 سال گذشته به زمین نزدیک‌تر می‌شود.

با این حال، این فاصله حدود 12 برابر فاصله زمین تا ماه است، بنابراین هیچ احتمالی وجود ندارد که این سیارک در این گذر به ما برخورد کند.

همان طور که از نام این سیارک پیداست، سیارک YY128 2005 در سال 2005 توسط ستاره شناسان در رصدخانه کیت پیک (Kitt Peak) در جنوب آریزونا کشف شد و در طول 17 سال گذشته، محققان مدار آن را با درجه بالایی از دقت نقشه‌برداری و ترسیم کرده‌اند.

با این حال، مشاهدات و محاسبات آنها هنوز اندازه YY128 2005 را مشخص نکرده است و بهترین اندازه‌ای که اخترشناسان می‌توانند به ما بدهند، قطر 580 متری تا 1.3 کیلومتری آن است.

بنابراین YY128 2005، به عنوان یک سیارک بالقوه خطرناک (PHA) واجد شرایط است؛ نامی که به صخره‌های فضایی با عرض حداقل 140 متر که مدار آنها را در فاصله 0.05 واحد نجومی (AU) از سیاره ما قرار می‌دهد، داده می‌شود. یک AU میانگین فاصله زمین و خورشید و برابر با حدود 150 میلیون کیلومتر است. بنابراین 0.05 AU تقریباً معادل 7.4 میلیون کیلومتر است.

اگر YY128 2005 به زمین برخورد کند، بدون توجه به اینکه با کدام قسمت برخورد می‌کند، آسیب‌های جدی وارد می‌آورد.

بنیاد غیرانتفاعی چالش‌های جهانی مستقر در سوئد می‌گوید: بزرگ‌ترین سیارک‌های نزدیک به زمین (با قطر بیش از یک کیلومتر) پتانسیل ایجاد اثرات زمین‌شناسی و آب‌وهوایی در مقیاس جهانی، مختل کردن تمدن بشری و شاید حتی انقراض گونه‌ها را دارند. تهدید برخورد سیارک‌های نزدیک به زمین 140 متری تا یک کیلومتری می‌تواند موجب ویرانی منطقه‌ای تا قاره‌ای شود و به طور بالقوه صدها میلیون نفر را قربانی کند.

با این حال نباید نگران بود چون همانطور که گفته شد، سیارک YY128 2005 هیچ خطری در این گذر برای ما ندارد.

گفتنی است که گذر امسال YY128 2005 در یک روز تاریخی مصادف با دهمین سالگرد انفجار سیارکی چلیابینسک (Chelyabinsk) انجام می‌شود.

در 15 فوریه 2013، یک صخره فضایی تقریباً 20 متری بدون هیچ هشداری بر فراز شهر چلیابینسک روسیه منفجر شد و هزاران پنجره را شکست و آسیب‌ها و جراحات جزئی عمدتاً در اثر پریدن خرده‌های شیشه شکسته برجا گذاشت.

اخترشناسان گفتند که این حادثه اهمیت درک بهتر جمعیت سیارک‌های نزدیک به زمین (NEO) را برجسته کرد.

ناسا دفتر هماهنگی دفاع سیاره‌ای خود را چند سال پس از رویداد چلیابینسک افتتاح کرد و ستاره شناسان و محققان در سراسر جهان به این تلاش برای محافظت از زمین پیوستند.

در نتیجه، دانشمندان در حال بررسی بیشتر و بهتر جمعیت NEOها هستند. برای مثال، ناسا و شرکای آن بیش از 95 درصد از سیارک‌های دارای حداقل یک کیلومتر عرض را تا 50 میلیون کیلومتری زمین پیدا کرده‌اند و هنوز هیچ یک از آنها برای آینده نزدیک، خطرناک پیش‌بینی نشده‌اند.

منبع: ایسنا هم اکنون دیگران می خوانند 26 بهمن 1401 - 16:00

بیشتر بخوانید

خطر بزرگ در کمین بشر | بامداد فردا، صخره فضایی بزرگی به زمین می‌رسد 2