سه‌شنبه 29 آبان 1403

خط ریلی شلمچه - بصره چه زمانی به بهره برداری می رسد؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع

خط ریلی شلمچه - بصره از پروژه هایی است که حائز اهمیت برای زیارت و تجارت بین دوکشور ایران و عراق است که با توجه به وضعیت پیشرفت احتمالا این خط تا پایان 2023 به بهره برداری می رسد.

خط ریلی شلمچه - بصره از پروژه‌های طولانی‌مدتی است که اگرچه در مقاطعی برای به سرانجام رسیدن آن اقداماتی انجام شده اما راه به جایی نبرد. این راه‌آهن از چند بعد برایمان اهمیت دارد؛ یکی بحث سفرهای زیارتی و عبور مسافر و بحث دیگر صادرات ما به عراق است؛ با وجود این، باید توجه داشت که صرفاً ایران به این پروژه نیاز ندارد، بلکه خود عراق هم برای اینکه بتواند ناترازی تجاری‌اش را با کشور ما برطرف کند و به خاک ما افزایش صادرات داشته باشد و گردشگر زیارتی و سیاحتی به ایران بفرستد نیاز دارد که این پروژه تکمیل شود.

شلمچه بصره یک سال و نیم دیگر به بهره برداری می‌رسد

جلال مختاری؛ مدیر روابط عمومی راه آهن در خصوص خط ریلی شلمچه - بصره به مهر گفت: این پروژه در بهترین حالت ممکن اگر دولت عراق تغییر نکند یا در عراق اتفاقی رخ ندهد و فضا برای ریل کشی مناسب باشد یک سال و نیم طول خواهد کشید تا این خط ریلی به بهره برداری برسد. و قطعاً به اربعین امسال نخواهد رسید.

وی در ادامه افزود: تردد زائرین متوقف نشده است و زائرین با قطار وارد شلمچه می‌شوند از آنجا با اتوبوس به بصره می‌روند واز بصره دوباره سوار قطار خواهند شد و به کربلا سفر می‌کنند اما این قطار می‌تواند رفت و آمد را تسریع کند. فارغ از اینکه خط ریلی 30 کیلومتر است اما به امسال نخواهد رسید.

مدیر روابط عمومی راه آهن در ادامه از روند مذاکرات ایران و عراق گفت: طبق مذاکراتی که وزیر حمل ونقل عراق با مدیر راه آهن ایران و بعد وزیر راه و شهرسازی صورت گرفته است تفاهمنامه برای این خط ریلی صورت گرفته است و همانطور که وزیر اره اعلام کرد است این خط ریلی تا یک سال و نیم دیگر به بهره برداری خواهد رسید و این قطار فقط برای اربعین نیست بلکه یک خط بین المللی برای طول سال است.

تا پایان سال 2023 خط ریلی شلمچه بصره به پایان می‌رسد

از این رو در دیداری که هفته گذشته، مهرداد بذرپاش - وزیر راه و شهرسازی - با رزاق محیبس السعداوی - وزیر حمل و نقل عراق - داشتند، پروژه راه‌آهن شلمچه - بصره نیز مورد بحث قرار گرفت و مقرر شد جمهوری عراق اعتبارات این پروژه را در بودجه 2023 خود در نظر بگیرد و در عین حال حداکثر تا پایان ماه مبارک رمضان، نسبت به تحویل زمین مورد نظر جهت شروع عملیات اجرایی مین‌روبی به طرف ایرانی اقدام کند.

از این رو یونس خالد، مدیرعامل راه‌آهن جمهوری عراق نیز با استقبال از هرگونه اتصال ریلی بین دو کشور ایران و عراق، اظهار کرد: دولت عراق آمادگی دارد تا بابت احداث این پروژه 215 میلیارد دینار عراقی هزینه کند.

همچنین به گفته او، نخست‌وزیر عراق بر انجام این پروژه در سال 2023 و تسریع این پروژه تاکید دارد.

سید میعاد صالحی - مدیرعامل راه‌آهن ایران - عنوان کرده، این مسیر می‌تواند به عنوان یک مسیر خوب برای جابه‌جایی زائران ایرانی به‌سمت کربلا در طول سال مورد استفاده واقع شود. همچنین زائران عراقی می‌توانند با استفاده از قطار به ایران سفر کنند و به شهرهای زیارتی قم و مشهد مشرف شوند.

سال گذشته حتی مواردی از جمله عدم تمایل عراق به تکمیل این پروژه ریلی مطرح شد و اینکه عراق این خط را معارض با کریدور شمالی - جنوبی خود می‌داند که بنا دارد آن را با همکاری ترکیه و یکی از شرکت‌های ایتالیایی جلو ببرد اما این خط ریلی قرار شده است که توسط کشور عراق به بهره برداری برسد و این می‌تواند از لحاظ تجارت با کشور عراق به ایران کمک کند.