یک‌شنبه 30 دی 1403

دعایی در ماه رمضان که رهبر انقلاب به آن توصیه کرد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
دعایی در ماه رمضان که رهبر انقلاب به آن توصیه کرد

رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت دعای امام سجاد علیه‌السلام درباره ماه مبارک رمضان فرمود: توصیه می‌کنم کسانی که این دعا را نخواندند، آن را بخوانند و واقعاً بهره‌مند شوید.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، دعای چهل و چهارم صحیفه سجادیه از مناجات‌های امام سجاد علیه‌السلام در هنگام ورود به ماه مبارک رمضان است. امام علیه‌السلام در این دعا ضمن برشمردن فضائل ماه رمضان، به تکالیف مؤمن در این ماه پرداخته است. آموزه‌های این دعا به صورت مختصر به شرح ذیل است:

شکر کردن خدا به دلیل دادن مقام سپاس‌گزاری به بندگان، رابطه تکوینی میان شکر و افزایش نعمت، پاداش نیکوی خدا به شکرگزاران، ستایش خدا به‌خاطر قراردادن ما (بندگان) را بر دین خودش، رمضان ماه قیام به عبادت، نام‌های ماه رمضان: (ماه خدا، ماه اسلام و تسلیم، ماه پاکیزگی، ماه آزمایش، ماه نزول قرآن)، آداب روزه‌داری و آفات آن: کنترل قوای ظاهری و باطنی، نیت خالص و...، دعا برای رسیدن به درجاتی بالاتر، روابط اخلاقی و اجتماعی مطلوب در ماه رمضان: (صله رحم، روابط حسنه با همسایگان، تطهیر اموال با پرداخت خمس و زکات، تولی و تبری درباره دوستان و دشمنان، مدارا با دشمنان و...)، پناه بردن به خدا از انحراف در توحید، دعا برای بهترین بندگان بودن در ماه رمضان و سایر موارد.

این دعا روز گذشته از سوی رهبر معظم انقلاب و در محفل رمضانی انس با قرآن مورد تأکید قرار گرفت و فرمود: توصیه می‌کنم کسانی که این دعا را نخواندند، آن را بخوانند و واقعاً بهره‌مند شوید. شما این لیاقت را دارید که از دعاهای امام سجاد علیه‌السلام در صحیفه به بهترین وجه استفاده کنید.

وی با اشاره به بخش‌هایی از این دعا فرمود: در دعای 44 صحیفه، حضرت سجاد سلام‌الله علیه اینطور خطاب به خداوند عرض می‌کنند «وَ أَعِنَا عَلَی صِیَامِهِ بِکَفِ الجَوَارِحِ عَن مَعَاصِیکَ؛ و ما را به روزه داشتن یاری بده، آنسان که اعضای بدن خویش از معاصی تو بازداریم.» معلوم شد که صیام نخوردن و اجتناب از مسائل ظاهری نیست.

صوت و متن این دعا را در ادامه می‌خوانید.

دعای ماه رمضان میثم مطیعی

وَ کَانَ مِن دُعَائِهِ عَلَیهِ السَلَامُ اِذَا دَخَلَ شَهر رَمَضَانَ دعای آن حضرت است هنگام فرارسیدن ماه رمضان

اَلحَمدُ لِلَهِ الَذِی هَدَانَا لِحَمدِهِ وَ جَعَلَنَا مِن أَهلِهِ لِنَکُونَ لِاِحسَانِهِ مِنَ الشَاکِرِینَ وَ لِیَجزِیَنَا عَلَی ذَلِکَ جَزَاءَ المُحسِنِینَ حمد و سپاس خداوندی را که ما را به حمد و سپاس خویش راه نمود و از جمله حامدان خود قرار داد، تا از شکرگزاران احسان او باشیم. و ما را در برابر حمد و سپاس خویش پاداش داد، آن سان که نیکوکاران را پاداش دهد.

وَ الحَمدُ لِلَهِ الَذِی حَبَانَا بِدِینِهِ وَ اختَصَنَا بِمِلَتِهِ وَ سَبَلَنَا فِی سُبُلِ اِحسَانِهِ لِنَسلُکَهَا بِمَنِهِ اِلَی رِضوَانِهِ حَمداً یَتَقَبَلُهُ مِنَا وَ یَرضَی بِهِ عَنَا حمد و سپاس خداوندی را که دین خود به ما ارزانی فرمود و ما را به آیین خویش اختصاص داد و به راه‌های احسان خود در آورد، تا به مدد احسانش در طریق خشنودی‌اش گام برداریم. حمد و سپاسی که شایان قبولش افتد و بدان از ما خشنود شود.

وَ الحَمدُ لِلَهِ الَذِی جَعَلَ مِن تِلکَ السُبُلِ شَهرَهُ شَهرَ رَمَضَانَ شَهرَ الصِیَامِ وَ شَهرَ الاِسلاَمِ حمد و سپاس خداوندی را که یکی از آن راه‌ها که در برابر ما گشوده، ماه خود، ماه رمضان است، ماه صیام و ماه اسلام،

وَ شَهرَ الطَهُورِ وَ شَهرَ التَمحِیصِ وَ شَهرَ القِیَامِ الَذِی أُنزِلَ فِیهِ القُرآنُ هُدًی لِلنَاسِ وَ بَیِنَات مِنَ الهُدَی وَ الفُرقَانِ ماه پاکیزگی از آلودگی ها، ماه رهایی از گناهان، ماه نماز، ماهی که در آن قرآن نازل شده، قرآنی که راهنمای مردم است و نشانه آشکار هدایت است و تمیز دهنده حق از باطل است.

فَأَبَانَ فَضِیلَتَهُ عَلَی سَائِرِ الشُهُورِ بِمَا جَعَلَ لَهُ مِنَ الحُرُمَاتِ المَوفُورَهِ وَ الفَضَائِلِ المَشهُورَهِ فَحَرَمَ فِیهِ مَا أَحَلَ فِی غَیرِهِ اِعظَاماً پس به حرمت بی شمار و فضیلت بسیاری که بدین ماه ارزانی داشت، برتری آن را بر دیگر ماهها آشکار ساخت. برای بزرگداشت آن، هر چیز را که در دیگر ماه‌ها حلال داشته بود، در این ماه حرام کرد.

وَ حَجَرَ فِیهِ المَطَاعِمَ وَ المَشَارِبَ اِکرَاماً وَ جَعَلَ لَهُ وَقتاً بَیِناً لاَ یُجِیزُ - جَلَ وَ عَزَ - أَن یُقَدَمَ قَبلَهُ وَ لاَ یَقبَلُ أَن یُؤَخَرَ عَنهُ گرامیداشت آن را هر خوردنی و آشامیدنی ممنوع داشت و برای آن زمانی معین قرار داد، آنسان که اجازت ندهد روزه آن پیشتر ادا شود و نپذیرد که به تأخیر افتد.

ثُمَ فَضَلَ لَیلَهً وَاحِدَهً مِن لَیَالِیهِ عَلَی لَیَالِی أَلفِ شَهر وَ سَمَاهَا لَیلَهَ القَدرِ (تَنَزَلُ المَلاَئِکَهُ وَ الرُوحُ فِیهَا بِاِذنِ رَبِهِم مِن کُلِ أَمر) [1] سَلاَم سپس یکی از شب‌های آن بر هزار ماه برتری داد و آن را «شب قدر» نامید؛ شبی که در آن فرشتگان و روح، به دستور پروردگارشان، هر فرمانی را فرود می‌آورند.

دَائِمُ البَرَکَهِ اِلَی طُلُوعِ الفَجرِ عَلَی مَن یَشَاءُ مِن عِبَادِهِ بِمَا أَحکَمَ مِن قَضَائِهِ آن شب تا سپیده دم، همه سلام و برکتِ بادوام، همراه با تقدیر و اندازه‌گزاریِ بی تغییر، بر هر که او خواهد، فرود آید.

اَللَهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَ آلِهِ وَ أَلهِمنَا مَعرِفَهَ فَضلِهِ وَ اِجلاَلَ حُرمَتِهِ وَ التَحَفُظَ مِمَا حَظَرتَ فِیهِ بار خدایا، درود بفرست بر محمد و خاندانش و شناخت فضیلت این ماه و بزرگداشت حرمت آن و پرهیز از هر چه در این ماه ما را از آن منع کرده‌ای، به ما الهام کن.

وَ أَعِنَا عَلَی صِیَامِهِ بِکَفِ الجَوَارِحِ عَن مَعَاصِیکَ وَ استِعمَالِهَا فِیهِ بِمَا یُرضِیکَ حَتَی لاَ نُصغِیَ بِأَسمَاعِنَا اِلَی لَغو وَ لاَ نُسرِعَ بِأَبصَارِنَا اِلَی لَهو و ما را به روزه داشتن یاری بده: آن سان که اعضای بدن خویش از معاصی تو بازداریم و در آنچه سبب خشنودی توست به کار داریم، تا به هیچ سخن بیهوده گوش نسپاریم و به هیچ لهو و بازیچه ننگریم

وَ حَتَی لاَ نَبسُطَ أَیدِیَنَا اِلَی مَحظُور وَ لاَ نَخطُوَ بِأَقدَامِنَا اِلَی مَحجُور وَ حَتَی لاَ تَعِیَ بُطُونُنَا اِلاَ مَا أَحلَلتَ و به هیچ ممنوع دست نگشاییم و به سوی هیچ حرامی گام بر نداریم و چیزی جز آنچه تو حلال کرده‌ای در شکم‌های خود جای ندهیم

وَ لاَ تَنطِقَ أَلسِنَتُنَا اِلاَ بِمَا مَثَلتَ وَ لاَ نَتَکَلَفَ اِلاَ مَا یُدنِی مِن ثَوَابِکَ وَ لاَ نَتَعَاطَی اِلاَ الَذِی یَقِی مِن عِقَابِکَ و زبانمان جز سخن تو نگوید و رنجی بر خود هموار نکنیم جز آنکه ما را به ثواب تو نزدیک کند و کاری نکنیم جز آنچه ما را از عقاب تو در امان دارد.

ثُمَ خَلِص ذَلِکَ کُلَهُ مِن رِئَاءِ المُرَائِینَ وَ سُمعَهِ المُسمِعِینَ لاَ نَشرَکُ فِیهِ أَحَداً دُونَکَ وَ لاَ نَبتَغِی فِیهِ مُرَاداً سِوَاکَ ای خداوند، از تو می‌خواهیم که این همه اعمال را از ریای ریاکاران و آوازه در افکندن آوازه‌افکنان دور نگه داری و چنان باد که کسی را در عبادت با تو شریک نکنیم و جز تو برای خود مرادی نجوییم.

اَللَهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَ آلِهِ وَ قِفنَا فِیهِ عَلَی مَوَاقِیتِ الصَلَوَاتِ الخَمسِ بِحُدُودِهَا الَتِی حَدَدتَ بار خدایا، درود بفرست بر محمد و خاندان او و در این ماه ما را به اوقات نمازهای پنجگانه آگاه فرما: به حدود و احکامش که مقرر داشته‌ای

وَ فُرُوضِهَا الَتِی فَرَضتَ وَ وَظَائِفِهَا الَتِی وَظَفتَ وَ أَوقَاتِهَا الَتِی وَقَتَ و واجباتش که واجب کرده‌ای و شروط و هنگامش که معین کرده‌ای.

وَ أَنزِلنَا فِیهَا مَنزِلَهَ المُصِیبِینَ لِمَنَازِلِهَا الحَافِظِینَ لِأَرکَانِهَا المُؤَدِینَ لَهَا فِی أَوقَاتِهَا عَلَی مَا سَنَهُ عَبدُکَ وَ رَسُولُکَ - صَلَوَاتُکَ عَلَیهِ وَ آلِهِ - فِی رُکُوعِهَا وَ سُجُودِهَا وَ جَمِیعِ فَوَاضِلِهَا عَلَی أَتَمِ الطَهُورِ وَ أَسبَغِهِ وَ أَبیَنِ الخُشُوعِ وَ أَبلَغِهِ ای خداوند، چنان کن که به هنگام نماز همانند کسانی باشیم که به منازل والای آن راه می‌یابند و همه ارکان آن رعایت می‌کنند و آن را به وقت خود، به آیین بنده تو و رسول تو محمد - صلی الله علیه و آله - در رکوع و سجود و همه فضیلت‌هایش، به کامل‌ترین وضوء و طهارت و در نهایت خشوع به جای می‌آورند.

وَ وَفِقنَا فِیهِ لِأَن نَصِلَ أَرحَامَنَا بِالبِرِ وَ الصِلَهِ وَ أَن نَتَعَاهَدَ جِیرَانَنَا بِالاِفضَالِ وَ العَطِیَهِ ای خداوند، در این ماه ما را موفق دار که به خویشاوندان‌مان نیکی کنیم و به دیدارشان بشتابیم و همسایگان مان را به بخشش و عطای خویش بنوازیم

وَ أَن نُخَلِصَ أَموَالَنَا مِنَ التَبِعَاتِ وَ أَن نُطَهِرَهَا بِاِخرَاجِ الزَکَوَاتِ و اموالمان را از هر چه به ناحق بر آن افزوده‌ایم پیراسته داریم و با ادای زکات پاکیزه گردانیم.

وَ أَن نُرَاجِعَ مَن هَاجَرَنَا وَ أَن نُنصِفَ مَن ظَلَمَنَا وَ أَن نُسَالِمَ مَن عَادَانَا حَاشَی مَن عُودِیَ فِیکَ وَ لَکَ و با آنان که از ما گسیخته اند بپیوندیم و با آن که در حق ما ستمی روا داشته به مقتضای انصاف رفتار کنیم و با آن که با ما دشمنی ورزیده دوستی کنیم، جز آن کسان که به خاطر رضای تو با آنان دشمن شده‌ایم،

فَاِنَهُ العَدُوُ الَذِی لاَ نُوَالِیهِ وَ الحِزبُ الَذِی لاَ نُصَافِیهِ که با چنین دشمنی هیچگاه سخن از دوستی نگوییم و همدل نشویم.

وَ أَن نَتَقَرَبَ اِلَیکَ فِیهِ مِنَ الأَعمَالِ الزَاکِیَهِ بِمَا تُطَهِرُنَا بِهِ مِنَ الذُنُوبِ ای خداوند، در این ماه ما را توفیق بده که به کردارهای پسندیده به تو تقرب جوییم، آن سان که ما را از گناهان پاک داری

وَ تَعصِمُنَا فِیهِ مِمَا نَستَأنِفُ مِنَ العُیُوبِ و از بازگشت به اعمال ناشایست نگه داری،

حَتَی لاَ یُورِدَ عَلَیکَ أَحَد مِن مَلاَئِکَتِکَ اِلاَ دُونَ مَا نُورِدُ مِن أَبوَابِ الطَاعَهِ لَکَ وَ أَنوَاعِ القُربَهِ اِلَیکَ تا هیچ یک از ملائکه تو طاعتی به درگاهت نیاورد جز آنکه از طاعت ما کمتر باشد و در تقرب به پایه تقرب ما نرسد.

اَللَهُمَ اِنِی أَسأَلُکَ بِحَقِ هَذَا الشَهرِ وَ بِحَقِ مَن تَعَبَدَ لَکَ فِیهِ مِنِ ابتِدَائِهِ اِلَی وَقتِ فَنَائِهِ مِن مَلَک قَرَبتَهُ أَو نَبِی أَرسَلتَهُ ای خداوند، به حق این ماه و به حق آن کس که در این ماه - از آغاز تا انجام - جبین عبادت به درگاه تو سوده، خواه ملکی بوده که او را مقرب خود ساخته ای، یا پیامبری که به رسالتش فرستاده ای،

أَو عَبد صَالِح اختَصَصتَهُ أَن تُصَلِیَ عَلَی مُحَمَد وَ آلِهِ وَ أَهِلنَا فِیهِ لِمَا وَعَدتَ أَولِیَاءَکَ مِن کَرَامَتِکَ یا بنده ای صالح که از میان بندگانت برگزیده ای، بر محمد و خاندانش درود بفرست و ما را سزاوار کرامتی کن که به دوستان خود وعده داده‌ای.

وَ أَوجِب لَنَا فِیهِ مَا أَوجَبتَ لِأَهلِ المُبَالَغَهِ فِی طَاعَتِکَ وَ اجعَلنَا فِی نَظمِ مَنِ استَحَقَ الرَفِیعَ الأَعلَی بِرَحمَتِکَ هر چه مبالغان در عبادت خود را نصیب داشته‌ای، ما را نیز نصیب دار و به رحمت خود ما را در زمره کسانی قرار ده که بهشت - آن بالاترین مرتبت - را سزاوارند.

اَللَهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَ آلِهِ وَ جَنِبنَا الاِلحَادَ فِی تَوحِیدِکَ وَ التَقصِیرَ فِی تَمجِیدِکَ وَ الشَکَ فِی دِینِکَ بار خدایا، درود بفرست بر محمد و خاندان او و ما را دور دار از الحاد در توحید خود و قصور در بزرگداشت خود و شک در دین خود

وَ العَمَی عَن سَبِیلِکَ وَ الاِغفَالَ لِحُرمَتِکَ وَ الاِنخِدَاعَ لِعَدُوِکَ الشَیطَانِ الرَجِیمِ و نابینایی در طریق خود و غفلت از تعظیم خود و فریفته شدن به دشمنت، آن شیطان رجیم.

اَللَهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَ آلِهِ وَ اِذَا کَانَ لَکَ فِی کُلِ لَیلَه مِن لَیَالِی شَهرِنَا هَذَا رِقَاب یُعتِقُهَا عَفوُکَ أَو یَهَبُهَا صَفحُکَ بار خدایا، درود بفرست بر محمد و خاندان او و چون در شب‌های این ماه اراده عفو و بخشایش کنی، ما را در شمار آن بندگان در آور که به عفو تو آزاد و در خور بخشایش تو می‌شوند.

فَاجعَل رِقَابَنَا مِن تِلکَ الرِقَابِ وَ اجعَلنَا لِشَهرِنَا مِن خَیرِ أَهل وَ أَصحَاب ای خداوند، ما را از بهترین کسانی قرار ده که در این ماه زیستند و این ماه به سر آورده‌اند.

اَللَهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَ آلِهِ وَ امحَق ذُنُوبَنَا مَعَ امِحَاقِ هِلاَلِهِ بار خدایا، درود بفرست بر محمد و خاندان او و آنگاه که هلال ماه رمضان به محاق می‌افتد، گناهان ما محو کن.

وَ اسلَخ عَنَا تَبِعَاتِنَا مَعَ انسِلاَخِ أَیَامِهِ حَتَی یَنقَضِیَ عَنَا وَ قَد صَفَیتَنَا فِیهِ مِنَ الخَطِیئَاتِ وَ أَخلَصتَنَا فِیهِ مِنَ السَیِئَاتِ و چون به سلخ رسد و روزهایش به آخر آید، جامه چرکین گناهان از تن ما بیرون کن، آن سان که چون به سر شود ما را از هر خطا پیراسته و از هر گناه، پاک کرده باشی.

اَللَهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَ آلِهِ وَ اِن مِلنَا فِیهِ فَعَدِلنَا وَ اِن زُغنَا فِیهِ فَقَوِمنَا وَ اِنِ اشتَمَلَ عَلَینَا عَدُوُکَ الشَیطَانُ فَاستَنقِذنَا مِنهُ بار خدایا، بر محمد و خاندان او درود بفرست. اگر در این ماه به راه کج رفته‌ایم، به راه راست‌مان آور و اگر از حق عدول کرده‌ایم، به حقمان بازگردان و اگر دشمن تو، شیطان، بر ما چیره شد، ما را از چنگال او رهایی بخش.

اَللَهُمَ اشحَنهُ بِعِبَادَتِنَا اِیَاکَ وَ زَیِن أَوقَاتَهُ بِطَاعَتِنَا لَکَ وَ أَعِنَا فِی نَهَارِهِ عَلَی صِیَامِهِ وَ فِی لَیلِهِ عَلَی الصَلاَهِ وَ التَضَرُعِ اِلَیکَ ای خداوند، ماه رمضان را از زمزمه عبادت ما پرساز و شب و روزش را به طاعات ما آراسته کن. ما را یاری بده که روزهایش را روزه بداریم و شب‌هایش را به نماز و تضرع

وَ الخُشُوعِ لَکَ وَ الذِلَهِ بَینَ یَدَیکَ حَتَی لاَ یَشهَدَ نَهَارُهُ عَلَینَا بِغَفلَه وَ لاَ لَیلُهُ بِتَفرِیط و خشوع و مذلت در پیشگاه تو به سحر رسانیم، تا مباد که روزهایش به غفلت ما شهادت دهند و شب‌هایش به سهل‌انگاری ما.

اَللَهُمَ وَ اجعَلنَا فِی سَائِرِ الشُهُورِ وَ الأَیَامِ کَذَلِکَ مَا عَمَرتَنَا ای خداوند، چنان کن که در دیگر ماه ها و روزها تا زنده ایم چنین باشیم.

وَ اجعَلنَا مِن عِبَادِکَ الصَالِحِینَ الَذِینَ یَرِثُونَ الفِردَوسَ هُم فِیهَا خَالِدُونَ (مؤمنون11) چنان کن که در شمار بندگان صالح تو در آییم؛ آنان که بهشت را به میراث برده‌اند و در آن جاویدانند،

وَ الَذِینَ یُؤتُونَ مَا آتَوا وَ قُلُوبُهُم وَجِلَه أَنَهُم اِلَی رَبِهِم رَاجِعُونَ (مؤمنون60) وَ مِنَ الَذِینَیُسَارِعُونَ فِی الخَیرَاتِ وَ هُم لَهَا سَابِقُونَ (مؤمنون61) آنان که همه آنچه را که باید ادا کنند ادا می کنند و باز هم دل‌هاشان ترسان است، آنان که باید نزد پروردگارشان باز گردند، آنان که به کارهای نیک می‌شتابند و در آن بر یکدیگر سبقت می‌گیرند.

اَللَهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَ آلِهِ فِی کُلِ وَقت وَ کُلِ أَوَان وَ عَلَی کُلِ حَال عَدَدَ مَا صَلَیتَ عَلَی مَن صَلَیتَ عَلَیهِ بار خدایا، در هر وقت و در هر زمان و در هر حال بر محمد و خاندانش درود بفرست، به شمار درودهایی که بر همه کسانی که شایان درود تو بوده‌اند فرستاده‌ای

وَ أَضعَافَ ذَلِکَ کُلِهِ بِالأَضعَافِ الَتِی لاَ یُحصِیهَا غَیرُکَ اِنَکَ فَعَال لِمَا تُرِیدُ و چندین برابر آنها، آن سان که هیچ کس جز تو شمارش نتواند کرد. اِنَکَ فَعَال لِمَا تُرِیدُ.

بیچاره‌ترین افراد در ماه مبارک رمضان

انتهای‌پیام /

دعایی در ماه رمضان که رهبر انقلاب به آن توصیه کرد 2