چهارشنبه 7 آذر 1403

دلار کماکان صعودی است

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
دلار کماکان صعودی است

دلار به دنبال تصویب لایحه حمایتی سه تریلیون دلاری از اقتصاد آمریکا در کنگره صعودی ماند.

مجلس نمایندگان آمریکا با اختلاف کمی به طرح پیشنهادی دموکرات‌ها برای اختصاص یک بسته حمایتی سه تریلیون دلار دیگر به کسب و کار‌ها و بخش‌های مختلف اقتصاد این کشور به منظور کاستن از تبعات اقتصادی ویروس کرونا رای مثبت داد که این لایحه برای تایید نهایی باید به تایید سنا و رییس جمهور آمریکا نیز برسد. پیش‌تر نیز آمریکا سه تریلیون دلار برای حمایت از بخش‌های مختلف اقتصاد این کشور در نظر گرفته بود. با این حال احتمالا این لایحه در سنا رای نخواهد آورد، چرا که برخی از مقامات ارشد جمهوری خواه از جمله استیو اسکالیز آن را بذل و بخشش سوسیالیستی خوانده اند.

به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، بازگشایی تدریجی اقتصاد‌های جهان تحت تاثیر آسیب‌های وارده به زنجیره‌های تامین، نیروی کار و تقاضای جهانی قرار گرفته است و در این بین دو اقتصاد نخست جهان نیز کماکان وضعیت مطلوبی ندارند. در آمریکا پیش بینی می‌شود رشد اقتصادی در سه ماهه دوم سال به رقم بی سابقه منفی 35 درصد و نرخ بیکاری به 25 درصد برسد. در چین نیز با وجود بهبود نسبی وضعیت تولیدات کارخانه‌ها در مقایسه با ماه قبل، میزان مخارج مصرفی کماکان در سطح ناامیدکننده‌ای باقی مانده است.

از سوی دیگر نرخ تورم در بسیاری از کشور‌های جهان با سرعت زیادی رو به کاهش است که این کاهش نرخ تورم در کنار پایین بودن میزان مخارج مصرف کننده در بسیاری از کشور‌ها بدان معنا خواهد بود که بانک‌های مرکزی ناچار به انجام اقدامات محرک بیشتری برای تسریع کردن روند بازیابی اقتصاد کشور‌ها هستند.

اکنون برخی از کارشناسان پیش بینی کرده اند بانک مرکزی آمریکا با تابوشکنی نرخ بهره را به سطح منفی کاهش دهد. وزیر خزانه داری آمریکا نیز نرخ بهره فعلی را یک فرصت مناسب برای سر و سامان دادن به وضعیت بدهی‌ها دانسته و از برنامه ریزی برای استقراض سه تریلیون دلاری خبر داده است.

شان اولیور، کارشناس مسایل اقتصادی در موسسه‌ای ام پی کپیتال گفت: در حال حاضر سه ریسک مهم بر سر اقتصاد جهانی است: احتمال بروز موج دوم همه گیری ویروس کرونا، زمان لازم برای بازگشت فعالیت‌های اقتصادی به سطوح قبل از بحران و تشدید تنش‌ها بین آمریکا و چین.

وقایع معاملات ارز هم چنین تحت تاثیر اخبار مربوط به ویروس کرونا قرار دارد. در آمریکا دونالد ترامپ، در اظهاراتی عجیب مدعی شده ویروس کرونا در آزمایشگاهی در شهر ووهان چین، جایی که پاندمی کرونا از آنجا آغاز شد، ساخته شده و تهدید کرد که در صورت اثبات این ادعا، چین را از طریق اعمال تعرفه‌های جدید تنبیه خواهد کرد.

آمریکا و چین از سال 2018 با یکدیگر وارد یک جنگ تجاری گسترده شدند و سرانجام اواخر سال گذشته دو طرف سر اجرای یک جدول زمانی برای متوازن شدن تجارت دوجانبه توافق کردند. اکنون تهدیدات ترامپ باعث افزایش هراس معامله گران از ایجاد یک جنگ تجاری جدید شده است؛ آن هم در زمانی که رشد اقتصادی بسیاری از کشور‌ها تحت تاثیر شیوع کرونا و تعطیلی کسب و کار‌ها به پایین‌ترین سطوح تاریخ معاصر رسیده است.

آلن راسکین، کارشناس ارشد مسایل ارزی در دویچه بانک گفت: آمار‌های بازار کار کشور‌های مختلف نشان می‌دهد که باید منتظر بدتر شدن شرایط مالی در ماه‌های پیش رو باشیم. بازار‌ها می‌دانند که وضعیت خیلی خوب نیست و سرمایه گذاری‌ها کندتر و تقاضا برای دارایی‌های امن بیشتر شده است. این یعنی یک مسیر احیای طولانی را پیش رو خواهیم داشت.

تاکنون بیش از چهار میلیون و 628 هزار و 821 مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین 308 هزار و 654 نفر جان خود را از دست داده‌اند. در بین کشور‌های مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با 88 هزار و 507 نفر، انگلیس با 33 هزار و 998 نفر، ایتالیا با 31 هزار و 610 نفر، فرانسه با 27 هزار و 529 نفر و اسپانیا با 27 هزار و 459 نفر بوده است.

اریک برگر، کارشناس بازار ارز در بانک مرکزی کانادا گفت: اکنون نگاه معامله گران به دور تازه تنش‌های لفظی بین پکن و واشنگتن دوخته شده است و اگر وضعیت آرام‌تر نشود شاهد آغاز دور دوم جنگ تجاری بین دو اقتصاد نخست جهان خواهیم بود. در این صورت نرخ برابری دلار و یوان به ویژه در برابر ارز‌های امن شاهد تغییرات گسترده‌ای خواهد بود و شاهد ثبت رکورد‌های جدیدی از ارز‌هایی نظیر ین و فرانک خواهیم بود.

شاخص دلار

شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارز‌های جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با افت 0.15 درصدی نسبت به روز قبل و در سطح 100.398 واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس معادل 1.029 دلار اعلام شد.

ارز‌های اروپایی

داده‌های جدید منتشر شده از منطقه یورو نشان می‌دهد که کشور‌های اروپایی با حادترین بحران اقتصادی یک دهه اخیر خود مواج شده اند. طبق اعلام مرکز آمار اروپا، متوسط رشد اقتصادی 19 کشور عضو منطقه یورو در سه ماهه نخست امسال در مقایسه با سه ماهه پایانی سال قبل 3.8 درصد و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 3.2 درصد کمتر شده است. از سوی دیگر میزان تجارت خارجی کشور‌های عضو منطقه یورو در ماه مارس نسبت به مدت مشابه سال قبل با افت 12.1 درصدی مواجه شده و به 153.3 میلیارد یورو رسیده است.

در انگلیس نیز وضعیت چندان بهتر نیست و بانک مرکزی انگلیس در گزارشی هشدار داده است رشد اقتصادی این کشور به کمترین سطح خود از زمان جنگ جانشینی اسپانیا در قرن هجدهم خواهد رسید.

در تازه‌ترین دور از معاملات، پوند با افت 0.8 درصدی نسبت به روز قبل خود و به ازای 1.21 دلار مبادله شد. یورو 0.14 درصد بالا رفت و با باقی ماندن در کانال 1.08 به 1.081 دلار رسید.

کیث تمپرتون - تحلیلگر بازار سرمایه در موسسه تاویرا سکیوریتیز - گفت: بازار‌ها بین اخبار سیاست‌های محرک پولی، آمار جدید مبتلایان به کرونا و داده‌های بد اقتصادی گیر کرده اند و فکر می‌کنم این وضعیت حالا حالا‌ها ادامه خواهد داشت.

ارز‌های آسیایی

در معاملات بازار‌های ارزی جهانی، همچنین هر دلار با 0.17 درصد افزایش به 107.037 ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای 1.558 دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل 7.102 یوان چین اعلام شد.