دولت تکلیف افزایش قیمت بنزین را مشخص کرد -16 مهر
روز گذشته، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی اعلام کرد که «محدودیت سوختگیری با کارت سوخت شخصی در سراسر کشور (به جز استانهای مرزی) که پیشتر 60 لیتر در هر نوبت بود، به 50 لیتر کاهش یافته است.»
دارندگان کارت سوخت شخصی خودروها میتوانند در هر نوبت سوختگیری تا سقف 50 لیتر بنزین دریافت کنند و تنها دو بار در طول 24 ساعت از کارت خود استفاده نمایند. این محدودیت در سوختگیری با کارت سوخت شخصی و کاهش سهمیه کارت سوخت جایگاهداران، پیشتر در مرداد ماه سال گذشته به اجرا درآمده بود. در آن زمان، تیم اقتصادی دولت و نمایندگان مجلس به این نتیجه رسیدند که افزایش قیمت بنزین تأثیرات منفی بر جامعه خواهد داشت. با این حال، گزارشهای متعددی از افزایش مصرف بنزین در رسانهها منتشر شد و اعلام گردید که مصرف بنزین به بیش از 120 میلیون لیتر در روز رسیده است.
در تازهترین رخدادها رضا نواز، سخنگوی صنف جایگاهداران کشور گفته بود: «بررسی میزان مصرف و سهم سوختگیری بنزین به نرخ آزاد و دولتی نسبت به زمان مشابه سال قبل نشان میدهد تمایل مردم به مصرف بنزین با نرخ آزاد افزایش چشمگیر داشته و در برخی ایام و شهرها تا حدود 30 درصد با رشد همراه است.»
به گفته وی «کاهش ارزش پول، تمایل مردم به سفر که در همه جهان رشد داشته است، مصرف بالای خودروهای تولید داخل، استفاده از کولر خصوصا در فصول گرم سال، بهصرفه بودن استفاده از خودروی شخصی نسبت به عمومی به دلیل تثبیت قیمت سوخت طی سالها و برخی عوامل دیگر موجب شده است تمایل مردم به استفاده از بنزین به نرخ آزاد به صورت روزافزون افزایش یابد.»
در شرایطی که اظهارات رییسجمهور درباره نرخ «غیرمنطقی» بنزین، این گمانهزنی را که دولت چهاردهم به دنبال شوک قیمتی تازهای در حوزه نرخ سوخت باشد؛ تقویت کرده بود؛ حالا به نظر میرسد که دولت جدید نیز همان مکانیسم «غیرقیمتی» را برای کنترل مصرف بنزین در پیش گرفته است.
در واقع شرایط حال حاضر که مصرف بنزین را به دلیل نرخ پایین آن در مقایسه با دیگر کالاها بالا برده است و جامعه نیز آماده یک شوک قیمتی جدید در شرایط تورمی نیست؛ راهکار «کنترل مصرف» از طریق «محدودیت در سوختگیری» به شیوهای جدید در پیش گرفته شده است.
با توجه به اینکه این راهکار پیش از این نیز اجرایی شده، خوب است در این باره یک گزارش عملکرد نیز منتشر شود تا میزان موفقیت «راهکار غیرقیمتی» برای کاهش مصرف بنزین نیز مشخص شود. هماکنون از میانه اظهارنظرها میتوان دریافت که مصرف بنزین نه تنها کاهشی نشده، بلکه همزمان با بازگشایی مدارس و دانشگاهها، رو به افزایش نیز گذاشته است. پس چرا راهکار اینچنینی دوباره به شکلی دیگر اجرایی شده و حتی اینبار محدودیتها هم بیشتر شده؟ این محدودیتها قرار است تا کجا ادامه پیدا کند و چرا یک تصمیم واحد برای بنزین گرفته نمیشود
دولت چارهای جز مدیریت در سوخترسانی ندارد
محمود خاقانی، کارشناس انرژی در خصوص کاهش سقف سوختگیری به «اعتماد» گفت: این تصمیم نشان داد که دولت چارهای جز تغییر در فرآیند سوخترسانی ندارد. البته در این خبر اعلام نشده که برای افرادی که بیش از 50 لیتر بنزین نیاز دارند چه تصمیمی گرفته میشود، اما به نظر میرسد که به زودی اعلام شود که اگر افراد میخواهند بیشتر از 50 لیتر بنزین استفاده کنند قیمت آن متفاوت خواهد بود و گرانتر محاسبه میشود
افزایش کسری بودجه
او با اشاره به وضعیت بودجهریزی کشور افزود: تنها در بودجه 1403 که در دولت سیزدهم تنظیم و اعلام شد که کشور با 400 هزار میلیارد تومان کسری بودجه همراه است و در شرایط فعلی این کسری بودجه بسیار بیشتر هم شده است.
این کارشناس صنعت انرژی خاطرنشان کرد: پیش از انقلاب یک قانونی در کشور مطرح بود به نام قانون «از کجا آوردهای» و باید دید برخی افرادی که در سیستمهای مختلف مشغول فعالیت هستند و ثروتهای کلانی هم دارند این ثروت را از کجا آوردهاند؟