دو عامل اصلی ورود پول حقیقی ها به بورس
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، علی عصاری با انتشار مطلبی با عنوان " آیا 1402 تداعی مرداد 99 است؟" در دنیای اقتصاد اعلام کرد: بازار سرمایه طبق آخرین آمار سال گذشته، فقط 22 درصد بازدهی داشت اما سایر بازارها بازدهی بیش از 50 درصدی. بدترین بازار هم بعد از بورس، بازار مسکن با رشد 48 درصدی بود در حالی که تورم حدودا 50 درصد است.
شاخص کل هنگامی که سال 99 به به 2.1 میلیون واحد رسید دلار حدود 24 هزار تومان بود. یعنی ارزش دلاری بازار به همان سقف رسیده اما نصف شده و در مقایسه با دلار بیشترین اختلاف را در دوره فعلی تجربه کرد. دلیل دیگر هم مسائل سیاسی و اجتماعی است.
ایران شروع به آشتیکنان با کشورهای همسایه کرده یعنی چشمانداز سیاسی نسبتا مثبتی منهای برجام به چشم میخورد و این کورسوی امیدی در بازار سرمایه ایجاد کرده که بدون برجام هم میتوان زندگی کرد و این موضوع اثری مثبت بر بازار داشت. از نظر اجتماعی نیز ناآرامیها به نظر فروکش کرده است. این موضوع امید را به بازارها مخابره میکند و پیام می دهد بازار از نظر سیاسی و اجتماعی نیز میتواند متفاوت باشد.
با توجه به نقدینگی، خلق پول و تورم نهادینه شده، امیدی به بهتر شدن نیست اما توقف و حرکت را میتوان بررسی کرد. به نظر میرسد سال جاری از نظر سیاسی و اجتماعی رفتار بهتری نسبت به سال 1401 داشته باشد و انتظار ثبات بیشتری نسبت به سال گذشته در این حوزهها وجود دارد.
این دو موضوع دو عامل اصلی برای هیجان بسیار زیاد و ورود پول حقیقی به بازار سرمایه بود. به طوری که منطقه اشباع خرید شاخص کل حدود 90 است. خاطرات سال 99 هم در حال تداعی است و امید می رود این داستان ادامهدار باشد.
با توجه به شرایط فعلی اگر سیاست گذار بتواند ثبات رفتاری نشان دهد و هر روز تصمیم جدیدی برای بازار نگیرد و نرخ ارز را ثابت نگه دارد، بازار میتواند به رشد ادامه دهد. چرا که ظرفیت و عطش حرکت را دارد. بعید است سال جاری پرریسکتر از 1401 باشد. امید می رود بازار سرمایه تا آخر سال رشد مطلوبی داشته باشد و از دلار هم پیشی بگیرد.