دیگر فرصتی برای سفرهای سیاسی بی حاصل نداریم؛ زمان «گفتگوهای معنادار» فرارسیده است
فرارو -سیدعباس عراقچی در جریان سفرهای منطقهای خود، با امیر قطر، نخست وزیر لبنان و رئیس جمهور سوریه دیدار کرده است؛ دیدارهایی که با توجه به حساسیتهای منطقهای موجود حائز اهمیت بسیاری است.
به گزارش فرارو، اگرچه توسعه دیپلماسی سیاسی و منطقهای از مهمترین وعدههایی است که توسط مسعود پزشکیان در روزهای پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مطرح میشد، اما اکنون با گذشت بیش از یک سال از جنگ غزه، افزایش تنشها در لبنان و ترور سران حزب الله و سپاه پاسداران، سفرهای عراقچی، به کشورهای عرب منطقه، با پرسشهایی همراه است از جمله این که سفرهای عراقچی با چه پیامی انجام میشود و چه پیامدهایی خواهد داشت؟ محمدعلی سبحانی، سفیر پیشین ایران در قطر، لبنان و اردن و تحلیلگر سیاسی به پرسشهای فرارو پاسخ داده است:
دولت چهاردهم به دنبال احیای دیپلماسی به شکل فشرده و در سطح بالاست
محمدعلی سبحانی به فرارو گفت: «دیپلماسی خارجی و توسعه دیپلماسی در منطقه، همیشه یکی از بهترین گزینهها در سیاست ایران است. البته باید توجه داشته باشیم که این دیپلماسی باید در 3 سطح انجام شود. نخست؛ سطح منطقه ای، دوم؛ سطح اروپایی و سوم سطح بین المللی. در سطح منطقهای باید حتما گفتگوهایی انجام دهیم که تفهیم شود مسائل منطقه مربوط به کل کشورهای منطقه و به ویژه کشورهای عربی و اسلامی است و ما باید فعالیتهای خود را به شکل جدی با فعالیتهای کل کشورهای منطقه هماهنگ کنیم. در رابطه با فعالیت با اروپاییها هم مسئله بسیار جدی است و باید رویکرد گذشته در رابطه با نوع برخوردمان با موضوع اوکراین را اصلاح کنیم و نسبت به شرایط موجود در منطقه، جنایتهای اسرائیل و امثالهم، روشنگری کنیم تا به یک گفتمان نزدیک به هم با اروپاییها برسیم و سعی کنیم هم در دیپلماسی و هم در دیپلماسی عمومی به موفقیت برسیم.»
وی افزود: «همچنین در سطح بین المللی یکی از اقدامات بسیار مثبت را میتوانیم سفر آقای پزشکیان و پس از ایشان، سفر وزیر امور خارجه بدانیم. این سفرها گویای این است که دولت چهاردهم و وزارت خارجه به شدت به دنبال احیای دیپلماسی در حد بالا و به شکل فشرده است. به نظر میرسد این اقدامات، جلوگیری از هر گونه جنگ و درگیری در منطقه است تا تنشها را نیز از بین ببرد. به طور کلی تاکید وزیر امور خارجه بر احیای روابط با کشورهای همسایه و به ویژه کشورهای عرب، در راستای همان شعار بهبود روابط سیاسی است که از پیش از انتخابات توسط آقای پزشکیان وعده داده میشد.»
باید به سمت «گفتگوهای معنادار» برویم
سفیر سابق ایران در قطر، لبنان و اردن در ادامه گفت: «هر گونه رابطه و تلاش برای هماهنگ کردن مواضع کشورهای منطقه با یکدیگر و با ما، نکته مثبتی است. اما در رابطه با سوریه، موضوع کمی متفاوت است. کشور سوریه مدتها درگیر جنگ بود و در همین چارچوب نیز، روسها حضور فعالتری داشتند. میتوان گفت برخی دقتهای لازم نیز در این مسئله انجام نشده و نیروی هوایی روسیه در سوریه حضور دارد و اسرائیل نیز به راحتی از سد هوایی روسیه عبور میکند و فقط سربازان ما و اماکن مرتبط با ما که مرتبط با سرکوب داعش بوده را هدف قرار میدهد. به نظر میرسد نوعی هماهنگی بین اسرائیل و روسیه درباره نوع اتفاقاتی که در سوریه رخ میدهد، باعث شده که سوریه به طور کلی برای ایران ناامن شود و رفت و آمدها به سوریه نیز تحت الشعاع قرار بگیرد. این در حالیست که تا پیش از این، سوریه، محور روابط عربی ایران بود.»
وی افزود: «ما باید با کل کشورهای منطقه از جمله سوریه، کار توسعه دیپلماتیک خود را با جدیت دنبال کنیم، اما همانطور که اشاره کردم، نسبت به سیاست روسیه در منطقه گلایه شدیدی دارم ودر نوع برخوردی که در سالهای اخیر با مسئله سوریه انجام شده، باید تجدید نظر و دقت بیشتری شود. اما به طور کلی توسعه روابط ما با کشورهای اسلامی و کشورهای منطقه، میتواند دریچهای باشد برای تحقق گفتگوهای معنادار. تاکید من بر «گفتگوی معنادار» است، چون گفتگوهای بی حاصل و عادی حتی با مهمترین کشورهای منطقه هم که باشد فایدهای ندارد، بلکه باید به گفتمان مشترک درباره مسائل منطقهای برسیم. همین موضوع میتواند به کاهش و از بین بردن تنشها کمک کند. در شرایط فعلی، دیگر فرصتی برای رفت و آمدهای بی حاصل یا بدون نتیجه نداریم.»
از میان اخبار