رئیس جمهوری افغانستان: تهدید تروریسم با صلح طالبان پایان نمییابد
نیویورک - ایرنا - رئیس جمهوری افغانستان از تصمیم خود برای آزادی 2 هزار زندانی دیگر طالبان خبر داد و گفت "تهدید تروریسم همچون القاعده، داعش و سایر گروه ها، با صلح با طالبان پایان نمییابد.
اشرف غنی روز پنجشنبه در نشست مجازی اندیشکده شورای آتلانتیک افزود از 11 ژوئن آتشبس موقت بین طالبان و دولت افغانستان برقرار شد که برای ایجاد فضای مذاکرات احتمالی صلح کمک کننده است.
وی هشدار داد راه دستیابی به یک صلح راستین، طولانی و دشوار خواهد بود.
رئیس جمهوری افغانستان در این گفتوگو با بیان اینکه آتشبس سه روزه عید فطر به دولتش اجازه داد تا گامهای قابل ملاحظهای را در آزاد کردن سه هزار زندانی طالبان بردارد، اظهار کرد: من و همکارانم تصمیم گرفتیم تا 2 هزار زندانی دیگر طالبان را در مدت کوتاهی آزاد کنیم که زمان آن را به زودی اعلام خواهیم کرد.
غنی در عین حال خواستار روشن شدن تعداد نیروهای افغان در زندانهای طالبان شد و ادامه داد: طالبان ادعا میکند که آنها یکهزار نفر را در زندان دارند اما این تعداد تغییر میکند. ما باید مطمئن شویم که تا آخرین نیروهایمان از زندانهایشان آزاد شدهاند.
وی اضافه کرد برخلاف پیشرفتی که در گفتوگوی صلح میان مجلس صورت گرفته است، افغانستان همچنان با داشتن روزانه 60 تا 70 کشته، در رنج است. این برای مردم بسیار اهمیت دارد که خشونت به کمترین میزان خود برسد و ما مطمئن هستیم خرابکاری و مصالحه نکردن، فرصتی برای ما ایجاد نخواهند کرد.
رئیس جمهوری افغانستان درباره تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای خروج نیروهای آمریکایی از کشورش گفت: این یک تصمیم حاکمیتی آمریکا است.
اما روز گذشته ژنرال مککنزی فرمانده سنتکام گفت که شرایط برای آن فراهم نیست. کلید این چارچوب، شرایط است. ماموریت محوله ما در حال حاضر دستیابی هرچه سریعتر به صلح پایدار است.
غنی با این حال گفت کشورش باید آمادگی لازم را برای شکست احتمالی مذاکرات صلح داشته باشد. نیروهای امنیتی افغانستان مغلوب نشدهاند. آنها به ملت و نظم دموکراتیک متعهد هستند. خدای نکرده اگر خشونت ادامه یابد، ما قادر خواهیم بود از خودمان دفاع کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که اگر آمریکا و طالبان اصرار داشته باشند که یک دولت موقت با مشارکت دولت افغانستان و طالبان تشکیل شود، آیا استعفا خواهد داد، گفت: هرگونه بحث درباره دولت موقت زودهنگام است. من به خواست مردم خدمت خواهم کرد نه براساس خواسته طالبان.
رئیس جمهوری افغانستان در این گفتوگو، پنج هدف را برای آینده مرفه افغانستان برشمرد که عبارتند از: غلبه بر آشفتگیهای گذشته اخیر و پایان دادن به خشونتهایی که کشور را در بر گرفته است؛ بازپسگیری گذشته افغانستان به عنوان قطب ارتباط منطقهای و همچنین به عنوان "مرکز تمدن اسلامی مدارا" که تا اواخر دهه 1970 لنگه نداشته است.
غنی همچنین ایجاد یک دولت قوی برای مقابله با COVID-19 و آغاز صلح سازی، ایجاد بازار، دولت سازی و ملت سازی" را دیگر اهداف دولت افغانستان دانست و گفت: ایجاد "مبانی اقتصادی و مالی برای اعتماد به نفس" از طریق منابع طبیعی و فرصتهای شغلی بیشتر برای جوانان، ایجاد جایگاه "چند همسویی در سیاست خارجی ما" و در عین حال شکل دادن به مشارکتهای خود "از تمرکز امنیتی گرفته تا دامنه عظیم روابط اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و مالی که به ما امکان مقابله با فقر، محرومیت و خشونت می دهد."
وی درباره کووید -19 که تا امروز 22 هزار و 890 را گرفتار و 426 نفر را در افغانستان کشته است، و اینکه آیا مقابله با این بیماری باعث همکاری نیروهای امنیتی افغانستان با طالبان شده است، گفت: ما مجبوریم به سرعت حرکت کنیم.
رئیس جمهوری افغانستان تخمین زد که نزدیک به 90 درصد از جمعیت 38 میلیون نفری افغانستان به غذا و کمکهای پزشکی به خاطر این همهگیری نیاز داشته باشند.
ژنرال دیوید پترائوس فرمانده پیشین نیروهای آمریکایی در افغانستان و مدیر سیا در دولت اوباما در این گفتوگو با اشاره به اینکه 150 هزار نیروی آمریکایی و ائتلاف در افغانستان حضور داشتهاند و اکنون سطح نیروهای آمریکایی به کمتر از 8 هزار و 600 نفر خواهد رسید، پرسید که دولت افغانستان انتظار چه تضمینی دارد؟
رئیس جمهوری افغانستان در پاسخ خواستار کاهش تدریجی نیروهای خارجی و همچنین چارچوبی برای همکاری با طالبان در مبارزه با تروریسم و مواد مخدر شد.
غنی گفت: "تهدید تروریسم از القاعده، داعش و سایر گروه ها با صلح با طالبان پایان نمی یابد."
*س_برچسبها_س*