رئیسجمهور مملکت، قید اینستاگرام فیلترشده را نمیزند، چه توقعی از مردم عادی دارید؟/ آقای رئیسی! باید «دیلیت اکانت» میکردید، نه اینکه «تیک آبی» بگیرید
با شروع اعتراضات در ایران اما بهترین موقعیت برای یکسره کردن کار شبکههای اجتماعی به دست آمد و فیلترینگ پر دامنه و وسیع طی تنها چند هفته اغلب پلتفرمها و حتی بازیهای کامپیوتری خارجی را از دسترس کاربران ایرانی خارج کرد.
روزنامه اینترنتی فراز نوشت: رفتار پاندولی ابراهیم رئیسی در فضای مجازی با گرفتن «تیک آبی» توسط حساب کاربری اینستاگرام او ادامه پیدا کرده است. رئیس دولت سیزدهم در حالی حالا یک حساب تائید شده اینستاگرامی دارد که بدون شک در مدت 15 ماه فعالیتش در پاستور باید لقب «اینترنت ستیزترین» دولت را به وی داد.
در شرایطی که حدود 3 ماه از آغاز شدیدترین دور فیلترینگ گسترده شبکههای اجتماعی در ایران توسط دولت سیزدهم میگذرد، تائید حساب کاربری ابراهیم رئیسی در اینستاگرام و گرفتن تیک آبی برای آن باعث انتقادات زیادی شده است. چه اینکه در این دوره 3 ماهه شبکه اجتماعی اینستاگرام در راس برنامه فیلترینگ دولت قرار داشت. آن هم در حالی که آمارهای مختلف از وجود چیزی بیش یک میلیون کسب و کار در این پلتفرم و ایجاد اشتغال برای حدود 9 میلیون ایرانی حکایت دارد.
دولت سیزدهم تا اینجای کار حتی به اعتراض های ناظر به تبعات اقتصادی گسترده فیلترینگ شبکههای اجتماعی و در راس آنها اینستاگرام نه تنها توجهی نکرده بلکه حتی در مقاطعی آن را کم اهمیت دانسته است. اما حالا در همان پلتفرم با تیک آبی جدیدی که از روز پنجشنبه در کنار نام ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهوری ایران درج شده، فعالیت عالیترین مقام دولت را در اینستاگرام تقویت میکند.
ابراهیم رئیسی در فاصله یک سال و نیم از انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم تا کنون رفتارها و مواضع پاندولی و متناقضی در قبال مساله فضای مجازی در پیش گرفت؛ او در انتخابات از داشتن دو میلیون فالوور در اینستاگرام و وابستگی کسب و کار و زندگی مردم به شبکههای اجتماعی سخن میگفت و اصرار داشت که اتهام تمایل او به بستن شبکههای اجتماعی یک «رقیب هراسی» است.
اما به محض تشکیل دولت سیزدهم افت سرعت اینترنت و کاسته شدن از پهنای باند شبکههای اجتماعی آغاز شد. چیزی که ابراهیم رئیسی آن را به کم کاری دولت قبل نسبت میداد اما نمی گفت چرا این کم کاری اثر خود را بلافاصله بعد از آغاز دولت او نشان داده است؟
با شروع اعتراضات در ایران اما بهترین موقعیت برای یکسره کردن کار شبکههای اجتماعی به دست آمد و فیلترینگ پر دامنه و وسیع طی تنها چند هفته اغلب پلتفرمها و حتی بازیهای کامپیوتری خارجی را از دسترس کاربران ایرانی خارج کرد.
حتی گزارشهای متعدد و مستند زیادی که درباره ضرر اقتصادی این فیلترینگ شدید و ممانعت از فعالیت کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی خارجی منتشر شده هم دولت را از تصمیم خود برنگردانده است. دولتی که رئیس آن زمانی میگفت محل کسب و کار مردم را تعطیل نمیکند حالا به هیچ وجه حاضر به عادی کردن دوباره فضای اینترنت نیست.
دولتمردان رئیسی و متحدان سیاسی او هم در این مدت بر این نکته تاکید داشتند که مردم باید به هر شکلی با ترک شبکههای اجتماعی خارجی وارد پلتفرمهای داخلی شوند و زحماتی که از نظر اقتصادی یا فعالیتهای علمی و پژوهشی و همینطور نقض حقوق عمومی شهروندان از این نظر ایجاد میشود، اهمیت ندارد.
با چنین سیاستی انتظار این بود که اتفاقا آقای رئیس جمهور در شبکه اجتماعی اینستاگرام که حتی توسط نزدیکان او متهم به جاسوسی هم شده، اقدام به حذف حساب کاربری خود بکند و فعالیت مجازیاش را در پلتفرمهای داخلی ادامه دهد. وقتی رئیس جمهور مملکت که دولت او عامل و مجری اصلی یکی از شدیدترین فیلترینگهای سطح جهان است قید حضور در اینستاگرام فیلتر شده را نمیزند، چطور از شهروندان عادی چنین توقعی وجود دارد؟
آقای رئیسی چیزی کمتر از 3 میلیون دنبال کننده در اینستاگرام دارند در حالیکه مقامات دولت او مدعی هستند حدود 70 میلیون حساب کاربری طی 3 ماه اخیر در پلتفرمهای داخلی ساخته شده. خب قطعا اگر ایشان به یک پلتفرم داخلی کوچ کنند به سرعت باید همین تعداد دنبال کننده را دوباره جمع کنند.
به هر حال این یک تناقض بزگ است که دولت فعالیت شهروندان اعم از مشاغل مختلف، هنرمندان، پژوهشگران و... را در شبکههای اجتماعی سخت یا تعطیل کند و بعد رئیس همین دولت در پی گرفتن تیک آبی از همان پلتفرمهای به قول خودشان «جاسوس» و «خائن» باشد.
الان هم هنوز دیر نشده و بهتر است یا آقای رئیسی به رفتار پاندولی خود و دولتش در قبال مساله فضای مجازی پایان دهد و یا حداقل قید حضور در پلتفرم های خارجی را بزند.
تماشاخانه