رازگشایی از یک چالش بزرگ در منطقه / امارات ابرهای باران زا را از آسمان خاورمیانه به سرقت می برد؟
دیجیاتو در گزارشی به ماجرای بارورکردن ابرها توسط امارات و البته عربستان پرداخته و از یک چالش آبی در منطقه خشک خاورمیانه گزارش تهیه کرده است.
نیویورک تایمز در مقالهای به اقدامات کشورهایی مثل امارات متحده عربی پرداخته که سعی دارند با بارورسازی ابرها، باران بیشتری داشته باشند.
در سال 2018، همزمان با خشکسالی و افزایش دما، بعضی از مسئولان ارشد ایران به این نتیجه رسیدند که بقیه دارند آب را از ابرهای آنان میدزدند. سردار «غلامرضا جلالی»، رئیس سازمان پدافند غیرعامل در این باره گفته بود: «تیمهای مشترکی از اسرائیل و یکی از کشورهای همسایه، ابرهای در حال ورود به ایران را غیربارور میکنند؛ علاوه بر این ما با بحث ابردزدی و برف دزدی نیز مواجه هستیم.»
کشور دوم ظاهرا امارات متحده عربی است که از چند سال پیش پروژه جاهطلبانهای برای بارورسازی ابرها را آغاز کرده است. تردیدهای ایران با توجه به روابط پرتنش خود با کشورهای حوزه خلیج فارس چندان غافلگیرکننده نیست، ولی به نظر میرسد که هدف اصلی این اقدامات نه سرقت آب، بلکه افزایش بارش در زمینهای گرم بوده است.
خشکسالی کشورهای گرمسیر را در تنگنا قرار داده است
با افزایش خشکسالی در خاورمیانه و شمال آفریقا، کشورها در تلاشند تا مواد شیمیایی و تکنیکهای جدیدی را به منظور دریافت باران بیشتر از ابرها توسعه دهند. با توجه به این که 12 عدد از 19 کشور این منطقه بهطور متوسط سالانه کمتر از 25 سانتیمتر بارندگی دارند، حاکمان آنها سعی دارند به هر نحوی شده منابع آب شیرین خود را افزایش دهند و بارورسازی ابرها یکی از روشهای سریع برای مقابله با این مشکل تلقی میشود.
از آنجا که کشورهای ثروتمندی مثل امارات صدها میلیون دلار سرمایه را برای این پروژهها اختصاص دادهاند، سایر کشورها هم نمیخواهند از این رقابت عقب بمانند و میخواهند مطمئن شوند که سهم خود را از بارشها دریافت میکنند. با این حال، هنوز تردیدهایی در این باره مطرح است که آیا این تکنیک میتواند آنقدر باران تولید کند که ارزش هزینه و زحمتش را داشته باشد یا خیر.
ایران، مراکش و اتیوپی حالا هر کدام برای خودشان برنامههای بارورسازی ابرها را دنبال میکنند. عربستان سعودی و شش کشور حاضر در خاورمیانه و شمال آفریقا هم طرحهایی را در این زمینه در نظر دارند. در آن سمت قاره پهناور، چین جاهطلبانهترین برنامه در کل جهان را در اختیار دارد و میخواهد باعث افزایش بارش یا توقف تگرگ در نیمی از این کشور شود. پکن میخواهد ابرها بر رودخانه یانگ تسه ببارند که بخشهایی از آن خشک شده است.
اگرچه بارورسازی ابرها از حدود 75 سال پیش آغاز شده، اما کارشناسان میگویند علم هنوز اثربخشی این روش را اثبات نکرده است. بهعلاوه، کشورها توجهی به این موضوع ندارند که خالی کردن تمام بار ابرها میتواند به ضرر کشورهایی تمام شود که در ادامه مسیر حرکت ابرها قرار گرفتهاند.
طول عمر ابرها، بهخصوص ابرهای کومولوس که بیشترین احتمال بارش را به همراه دارند، به ندرت از چند ساعت فراتر میرود. البته گاهی اوقات ابرها بیشتر دوام میآورند ولی طول عمر آنها آنقدر نیست که حتی در خاورمیانه که فاصله کشورها کم است، بتوانند به کشور بعدی برسند.
امارات قدرتمندترین کشور منطقه در زمین بارورسازی ابرهاست
ولی چندین کشور خاورمیانهای تردیدهای کارشناسان را نادیده گرفته و برنامههایی را در دست اجرا دارند که باعث تخلیه تکتک قطرات آب از ابرها میشود. امروزه قدرتمندترین کشور منطقه در این حوزه امارات متحده عربی است. خانواده سلطنتی این کشور در دهه 1990 فهمیدند که حفظ منابع آبی به اندازه منابع نفت و گاز برای آنها اهمیت خواهد داشت.
امارات در سال 1960 آب کافی برای تامین نیاز جمعیت کمتر از 100 هزار نفری خود را در اختیار داشت، اما در سال 2020 این جمعیت به حدود 10 میلیون نفر رسید، در نتیجه تقاضا برای آب به شکل قابل توجهی بالا رفت. حالا هر نفر از ساکنان امارات روزانه 668 لیتر آب مصرف میکنند، در حالی که میانگین جهانی 213 لیتر است.
در حال حاضر، این رقم با فناوریهای شیرینکننده آب تامین میشود. اما ساخت هر کدام از این مراکز 1 میلیارد دلار یا بیشتر هزینه برمیدارد و اداره آنها نیازمند انرژی زیادی است. «عبدالله الماندوس»، رئیس مرکز ملی هواشناسی و لرزهنگاری امارات و رهبر پروژه بارورسازی ابرها میگوید شیوه فعلی به ویژه در مقایسه با بارورسازی ابرها مقرون به صرفه نیست.
این مرکز پس از 20 سال تحقیق و آزمایش، حالا برنامه خود را با پروتکلهایی در حد پروتکلهای نظامی پیش میبرد. 9 خلبان در حالت آماده به کار در چرخش هستند و به محض این که هواشناسان شرایط جوی مناسبی را در مناطق کوهستانی امارات تشخیص بدهند، شروع به کار میکنند.
این برنامهها باید بتوانند در لحظه کار خود را شروع کنند چون ابرهای مناسب در خاورمیانه به راحتی سایر بخشهای دنیا پیدا نمیشوند. کاپیتان «مارک نیومن»، خلبان ارشد برنامه بارورسازی ابرها در آفریقای جنوبی میگوید: «ما 24 ساعته در حالت آماده باش هستیم و در فاصله 30 تا 40 دقیقه فرودگاه زندگی میکنیم. از زمانی که به فرودگاه برسیم هم 25 دقیقه طول میکشد تا پرواز کنیم.» چنانچه بیش از یک ابر مستعد در آسمان وجود داشته باشد، مرکز بیش از یک هواپیما را به آسمان میفرستد.
امارات متحده عربی از دو ماده برای بارورسازی استفاده میکند: مادهای سنتی که از یدید نقره ساخته شده، و یک ماده جدید که توسط دانشگاه خلیفه در ابوظبی ابداع شده و از فناوری نانو استفاده میکند. محققان این دانشگاه میگویند این ماده با آب و هوای گرم و خشک خلیج فارس سازگارتر است. خلبانان این مواد را در پایین ابرها تزریق میکنند و به آنها اجازه میدهند تا از طریق جریانهای هوایی دهها هزار پا ارتفاع بگیرند.
سپس به لحاظ تئوری، این ماده بارورساز که از مولکولهایی با نمبینی (قابلیت جذب آب) بالا تشکیل شده، به ذرات بخار آبی میچسبند که ابرها را به وجود میآورند. این ذراتِ ترکیبی کمی بزرگترند و در عوض ذرات بخار آب بیشتری را جذب میکنند تا در نهایت قطرهها به وجود آیند. این قطرهها در آخر آنقدر سنگین میشوند که به عنوان باران فرو میریزند. دانشمندان میگویند مواد بارورساز هیچ اثر زیست محیطی ناگواری ندارند.
البته اینها به لحاظ تئوری بیان میشود. بسیاری از اهالی علم درباره اثربخشی شیوه بارورسازی ابرها تردید دارند. یکی از مشکلات اصلی کارشناسان هواشناسی این است که اندازهگیری و ثبت میزان افزایش بارشها کاری سخت یا حتی غیرممکن است.
4141
کد خبر 1668763