راهاندازی "قرارگاه جهادی اجرای کاداستر" گام سازمان ثبت برای صدور سند همه اراضی کشور
قرارگاه جهادی اجرای کاداستر در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور راهاندازی شد؛ این سازمان اولویت اصلی امسال خود را اجرای طرح کاداستر عنوان کرده است.
به گزارش خبرنگار قضائی خبرگزاری تسنیم؛ حسن بابایی، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در نشست هشتم آذر ماه شورای عالی قوه قضائیه با اشاره به صدور سند کاداستری برای 47 میلیون هکتار در سال 99 عنوان کرد: این در حالی است که طی 40 سال گذشته برای 11 میلیون هکتار زمین سند صادر شده است.
بابایی با بیان اینکه میزان دریافتی از اعتبار کاداستر در سال جاری صفر بوده است، گفت: با همه این تفاسیر، در هشت ماه گذشته برای 20 میلیون هکتار زمین صادر شده است.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور همچنین با بیان اینکه کل مساحت کشور 162 میلیون هکتار است و برای 87 میلیون هکتار سند کاداستری صادر شده است، تصریح کرد: قرارگاه جهادی اجرای کاداستر در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور راهاندازی و اولویت اصلی سازمان در سال جاری اجرای طرح کاداستر عنوان شده است.
گفتنی است؛ "قانون جامع حدنگار (کاداستر) کشور" در جلسه علنی 12 بهمن 1393 مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ 29 بهمن به تأیید شورای نگهبان رسید؛ این قانون در 4 اسفند همان سال از سوی علی لاریجانی، رئیس وقت مجلس شورای اسلامی به رئیس جمهور اعلام شد و حسن روحانی، رئیس جمهور وقت هم در 19 اسفند 1393 آن را برای اجرا به وزیر دادگستری ابلاغ کرد.
طبق اعلام ماده یک این قانون، حدنگار یا کاداستر، فهرست مرتب شده اطلاعات مربوط به قطعات زمین است که مشخصههای زمین مانند اندازه، کاربری، مشخصات رقومی، ثبتی یا حقوقی به نقشه بزرگ مقیاس اضافه شده است همچنین حدنگاری یا همان عملیات کاداستر هم مجموعه فعالیتهای مرتبط با حدنگار (کاداستر) است که شامل تهیه نقشه با استفاده از عکسها و تصاویر زمینی، دریایی، هوایی، ماهوارهای، تبدیل رقومی عکسها و تصاویر، عملیات زمینی نقشهبرداری، ویرایش و تکمیل نقشههای زمینی و تطبیق نقشه با وضعیت واقعی و موجود املاک و اضافه کردن کلیه اطلاعات ثبتی، حقوقی و توصیفی و کنترل نهائی و بهروزرسانی آن است.
همچنین بر اساس ماده 3 این قانون، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف است حدنگاری را به نحوی به انجام برساند که موقعیت و حدود تمام املاک و اراضی داخل محدوده مرزهای جغرافیایی کشور اعم از دولتی و غیردولتی و همچنین موقعیت و حدود تمام کوهها، مراتع، جنگلها، دریاها، دریاچهها، تالابها، اراضی مستحدث ساحلی، مسیلهای دایر و متروکه و جزایر کشور، مشخص و تثبیت شود و امکان بهرهبرداری از نقشهها و سایر اطلاعات توصیفی و ثبتی تمام املاک و اراضی کشور، به صورت نقشه و اسناد مالکیت حدنگار در نظام جامع میسر شود، بهگونهای که هیچ نقطهای از کشور بدون نقشه و اسناد مالکیت حدنگار نباشد.
بنابراین در حدنگاری، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به عنوان متولی صدور اسناد رسمی، به زمینها و اراضی کشور سند کاداستری صادر میکند و در صورت تحقق صد در صدی این قانون، با مشخص شدن مالکیت اراضی، امکان انواع زمینخواری و تغییر کاربریهای غیرقانونی به حداقل ممکن میرسد.
این خبر میافزاید تمامی دستگاهها موطف هستند در اجرای این قانون بر اساس فصل دوم آن (وظایف سازمان و سایر دستگاهها) همکاری داشته باشند، با این حال گلایهمندیها و انتقاداتی از سوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و نیز قوه قضائیه مبنی بر همراهی نکردن برخی بخشها برای اجرای کاداستر مطرح شده است.
در یکی از آخرین نمونههای آن میتوان به سخنان حجتالاسلام محسنیاژهای، رئیس قوه قضائیه در نشست مسئولان عالی قضائی با نمایندگان مجلس اشاره کرد که دو روز قبل در صحن خانه ملت ایراد شد. محسنیاژهای گفت: توجه کنید که هر ساله چقدر بودجه برای حدنگاری تعیین میشود. یک سال مجلس همکاری کرد و در این مدت نتیجه آن مشهود است، در سال 99 و در 6 ماهه امسال ببینید چقدر کار شده است. در طول 40 سال قبل چقدر بوده و در دو سال اخیر چقدر؟ الان 71 میلیون کیلومتر حدنگاری شده که بخشی از آن به دلیل اختصاص بودجه بوده است.
دستور سازمان ثبت اسناد مبنی بر توقف تصاحب مالکیت تالابها توسط وزارت نیرو