چهارشنبه 7 آذر 1403

«روزه دشوار» و «روزه‌دار بیمار» با چند اشتباه رایج غذایی در ماه رمضان / چرا چای و هندوانه فرد روزه‌دار را تشنه‌تر می‌کنند؟

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
«روزه دشوار» و «روزه‌دار بیمار» با چند اشتباه رایج غذایی در ماه رمضان / چرا چای و هندوانه فرد روزه‌دار را تشنه‌تر می‌کنند؟

پزشک تغذیه ایران گفت: با اینکه بارها در مورد رژیم غذایی ماه رمضان گفته شده اما متاسفانه هنوز برخی از گروه های شبکه های مجازی اقدام به انتشار توصیه های اشتباه غذایی میکنند؛ ضمن آنکه گروهی از هموطنان نیز با پیروی از عادت های خطرناک غذایی روزه داری را برای خود مشکل و مخاطره آمیز می کنند.

دکتر آزاده بیات، پزشک تغذیه و متخصص رژیم درمانی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در رابطه با عادات اشتباه غذایی که در ماه مبارک رمضان سبب بروز برخی مشکلات می شود نکاتی را یاد آور شد و گفت: اولین نکته این است که مردم باید بدانند هر مطلبی که در فضای مجازی حول هر موضوع و در هر حوزه ای منتشر می شود لزوما نمی تواند صحت داشته باشد و باید مردم به تجربه ای که در پشت سخنان یک کارشناس وجو دارد توجه کنند در حالیکه متاسفانه برخی دکتر ها و مهندس های خود خوانده در فضای مجازی با راه اندازی گروه هایی برخی از مطالب را عنوان می کنند و گروهی از دنبال کنندگان هم با پیروی از اظهارات آنها نه تنها به هدف مطلوب خود نمی رسند بلکه گاهی درست عکس هدف و انتظاری که دارند برایشان محقق می شود.

وی در ادامه اظهار داشت: اما خوشبختانه در چند سال گذشته مردم با توجه به اهمیتی که برای تغذیه خود و خانواده هایشان قائل شده اند، برخی از اشتباهات رایج در تغذیه را برطرف کرده اند؛ اما در ماه مبارک رمضان بخاطر اینکه افراد روزه‌دار چند ساعت از خوردن و نوشیده مواد غذایی امتناع می کنند باید بدانند در فرصت بین افطار تا سحر باید با تغذیه ای صحیح مانع از افت قوای جسمی بدن شوند. که اگر این کار به درستی انجام نشود در آینده ای نزدیک مشکلاتی جدی برای روزه داران به وجود خواهد آمد. با این اوصاف من قصد ندارم با تکرار مکررات آنچه که پیش از این بارها گفته شده را بازگویی کنم؛ فقط هدفم این است که به عادات اشتباه مردم در خوردن و نوشیدن در این ماه اشاره کنم که بصورت موردی آنها را مطرح خواهم کرد.

افطار با آب سرد؛ خطرناک ترین عادت ماه مبارک

این کارشناس تغذیه اضافه کرد: یکی از مهمترین و خطرناک ترین عادات بسیاری از هموطنان این است که بخاطر تحمل چند ساعت تشنگی در وقت افطار روزه خود را با آب سرد و گاها آب یخ باز می کنند. این عادت واقعا مخاطره آمیز است. چرا که بدن در چند ساعت متوالی گرمای خاص خود را دارد. به ویژه آنکه چند ساعت هیچ ماده غذایی و نوشیدنی به بدن وارد نشده که بتواند کمی دمای بدن را متعادل کند. لذا به محض اینکه آب سرد وارد بدن می شود بطور جدی بخشی از اندام های درونی به ویژه کبد را درگیر می کندو باعث ماسیدن میزان چربی هایی می شود که در معده و دستگاه گوارش مانده اند. در نهایت با این کار بیماریهای مهمی مانند بیماریهای کبدی و کلیوی به وجود خواهد آمد.

وعده غذایی اصلی ماه رمضان سحری است نه افطار!

وی در بخش دیگری از اظهاراتش تصریح کرد: متاسفانه بخاطر ایجاد گرسنگی در پی چند ساعت روزه داری بسیاری از مردم حتی عادت ندارند که قبل از شام افطار کنند و به مجرد اینکه صدای اذان را می شنوند تا جایی که جا دارند، شروع به خوردن می کنند؛ در حالیکه این گروه از مردم باید بدانند که افطار و سحر فقط برای دریافت برخی از فیبر ها و ویتامین های مورد نیاز بدن است. مثلا دریافت مقداری قند از طریق خرما یا عسل و چند واحد میوه وسیزیجات و شامی مختصر که بتواند آنها را به سحر برساند. آنوقت واحدهایی از پروتئین و سایرمواد غذایی سنگین تر را باید در سحر دریافت و میل کنند. مردم باید بدانند که وعده غذایی اصلی ماه رمضان سحری است نه افطار!

چرا چای و هندوانه فرد روزه‌دار را تشنه‌تر می‌کنند

بیات به فلسفه اشتباه نوشیدن چای فراوان در این ماه اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از اشتباهات رایج مردم در این ماه نوشیدن فراوان چای از فاصله افطار تا سحر است. به ویژه آنکه مردم معتقدند برای جلوگیری از تشنگی به ویژه پس از صرف غذاهای سرخ کرده و سنگین و آبکش این است که تا زمان اذان صبح چند لیوان چای بنوشند. چرا که اعتقاد عامه مردم بر این است که چای مانع از ایجاد تشنگی در طول روز خواهد شد. درحالیکه نمیدانند بخاطر مدر بودن و ادرار َآور بودن چای و مواد کافئین دار نوشیدن چای غلیظ و پررنگ و یا چای فراوان قبل از اذان صبح به ایجاد تشنگی کمک خواهد کرد. چرا که فردی که چای فراوان نوشیده است در طول روز با چند نوبت دشتشویی رفتن فقط آب بدن خود را از دست می دهد و این کار باعث ایجاد تشنگی بیشتر خواهد شد. حتی استفاده از میوه های پر آب مانند هندوانه هم همین مشکل را خواهد داشت که به کم شدن سریع آب بدن و در نتیجه تشنگی بیشتر فرد روزه دار می انجامد. بسیاری از افراد را دیده ام که شکایت دارند که به رغم نوشیدن چای و هندوانه فراوان درطول روز تشنه تر از همیشه بوده اند و من با همین استدلال ساده آنها را متوجه این کارکرد بدن و علت ایجاد تشنگی در چنین افرادی کرده ام.

عذاب روزه‌دارانی که غذای چرب، پرنمک و فراوان مصرف می کنند

پزشک تغذیه ایران در خاتمه اظهاراتش به چند نکته کلیدی اشاره کرد و گفت: اگر مردم بصورت صحیح و اصولی اقدام به روزه گرفتن کنند هرگز مشکلی برای آنها پیش نخواهد آمد. مثلا با پرهیز از تهیه و مصرف غذاهای پرنمک و چرب مشکل تشنگی نخواهند داشت. ضمن آنکه مصرف غذاهای ساده و بدون روغن و نمک به باریابی توان بدن کمک خواهد کرد. برای پرهیز از تشنگی و ایجاد نشاط در طول روز روزه داران باید پس از افطار با صرف میوه های فصل به ویژه سالادهای ساده ای که مرکب از کاهو باشد، به این امر کمک کنند. چرا که کاهو آب فراوان دارد و اگر سالاد به کمک لیمو ترش تازه یا آبلیمو طعم دار شود ضمن تضمین روزی بدون تشنگی به بالا بردن مقاومت بدن و استقامت سیستم ایمنی بدن هم کمک خواهند کرد. در حالیکه پیروی از عادات اشتباه غذایی موجب تهدید سیستم ایمنی خواهد شد.

تقویت سیستم ایمنی با تغذیه مناسب و استراحت کافی

وی در خاتمه افزود: خواب کافی در شب و قبل از ظهر به آرامش و کمک به تقویت بدن منجر خواهد شد. شما کافی است در مدت ماه رمضان با پیروی از یک رژیم ساده غذایی اثرات آن را در چهره، روحیه وبدن خود پس از یک ماه مشاهده کنید. اساسا در این ماه پرخوری ممنوع است. این کار رفرش کردن دستگاه گوارش و سایر سیستم های بدن مانند سیستم ایمنی را در پی خواهد داشت. با این وجود شناخت عادت های اشتباهی که مردم به هم توصیه می کنند و پرهیز از عمل کردن به این عادت ها یکی از راه های مهمی است که هم می تواند بدن را در مقابل تهدید ها محافظت کند و هم کمک کند ایام ماه مبارک رمضان را با آرامش و مشکلات کمتری پشت سر بگذاریم. ضمن آنکه توصیه ابتدایی خود را تکرار میکنم که مردم اطلاعات مورد نیاز خود را در مورد نکات روزه داری یا در هر حوزه دیگری صرفا از منابع موثق دریافت کنند و به شبکه ها و گروه هایی که در تلگرام و واتساپ و... ایجاد شده اند توجهی نکنند چرا که با یک اشتباه ممکن است مشکل غیر قابل جبرانی به وجود بیاید. انتهای پیام /

«روزه دشوار» و «روزه‌دار بیمار» با چند اشتباه رایج غذایی در ماه رمضان / چرا چای و هندوانه فرد روزه‌دار را تشنه‌تر می‌کنند؟ 2
«روزه دشوار» و «روزه‌دار بیمار» با چند اشتباه رایج غذایی در ماه رمضان / چرا چای و هندوانه فرد روزه‌دار را تشنه‌تر می‌کنند؟ 3
«روزه دشوار» و «روزه‌دار بیمار» با چند اشتباه رایج غذایی در ماه رمضان / چرا چای و هندوانه فرد روزه‌دار را تشنه‌تر می‌کنند؟ 4
«روزه دشوار» و «روزه‌دار بیمار» با چند اشتباه رایج غذایی در ماه رمضان / چرا چای و هندوانه فرد روزه‌دار را تشنه‌تر می‌کنند؟ 5