رونمایی از شعار و لوگوی روز جهانی تنوع زیستی سال 2024
در پانزدهمین اجلاس متعاهدین به کنوانسیون تنوع زیستی یک برنامه جهانی برای حفاظت و پایداری هر چه بیشتر تنوع زیستی تدوین و به تصویب رسید.
مریم روحانی کارشناس سازمان حفاظت محیط زیست (مشاور امور بین الملل و رسانه معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست) با اعلام این خبر در یادداشتی بیان کرد: «روز 22 می (مصادف با اول خرداد و هر چهار سال یک بار دوم خرداد) روز جهانی تنوع زیستی است.
روزی که توسط سازمان ملل متحد، با هدف ارتقاء سطح آگاهی و دانش عموم نسبت به تنوع زیستی، ارزشهای آن و قدمهایی که میتوانند برای حفظ این سرمایه گرانبها بردارند، انتخاب و نامگذاری شده و هر ساله در سراسر جهان با برگزاری برنامههای متعدد و متنوع، گرامی داشته میشود.
جمهوری اسلامی ایران نیز که با توجه به شرایط اقلیمی و توپوگرافی ویژه اش از تنوع زیستی بالایی برخوردار است و بخشهایی از آن در دو نقطه داغ جهانی تنوع زیستی ایرانو - آناتولی و قفقازی قرار گرفته اند، به عنوان یکی از کشورهای متعاهد به کنوانسیون تنوع زیستی، هر ساله همراه با دیگر کشورها با برگزاری همایشها، نشستهای خبری، جشنواره ها، مسابقات و بسیاری برنامههای متنوع دیگر این روز را جشن میگیرد.
در پانزدهمین اجلاس متعاهدین به کنوانسیون تنوع زیستی که بخشی از آن در شهرکنمینگ کشور چین و بخشی دیگر در مونترال کانادا برگزار شد، یک برنامه جهانی برای حفاظت و پایداری هر چه بیشتر تنوع زیستی تدوین و به تصویب رسید که با عنوان «چارچوب جهانی تنوع زیستی کونمینگ - مونترال» شناخته میشود. این چارچوب جهانی که چشم انداز آن «رسیدن به زندگی همسو و همساز با طبیعت در سال 2050» است، از 4 هدف اصلی و 23 هدف فرعی تشکیل شده است.
در 19 دسامبر 2023، همزمان با سالگرد تصویب چارچوب جهانی تنوع زیستی کنمینگ - مونترال، دبیرخانه کنوانسیون تنوع زیستی، پویش «برنامه تنوع زیستی» را با هدف «شناساندن و ترویج اهداف این چارچوب جهانی در سطح جهان» راه اندازی کرد.
این پویش قرار است با ترویج و ایجاد ارتباط بین اهداف برنامه تنوع زیستی با یکایک جهانیان، رویکرد درگیری کل جامعه در اجرای چارچوب جهانی تنوع زیستی را در سطح جهان گسترش دهد و موجب هدایت این برنامه از موافقتنامه به مرحله عملیاتی شدن شود.
در همین راستا، «بخشی از برنامه باش» به عنوان شعار روز جهانی تنوع زیستی سال 2024 انتخاب شده است.
در واقع این شعار، از همه جهانیان میخواهد تا عزمشان را جزم کنند و برای توقف کاهش تنوع زیستی و معکوس کردن روند از دست دادن این گنجینه ارزشمند کاری بکنند. این شعار، دولتها، مردم بومی، جوامع محلی، سازمانهای مردم نهاد، قانونگذاران، کسب و کارها و افراد حقیقی را ترغیب میکند تا راههایی را که میتوانند برای پشتیبانی از اجرای «برنامه تنوع زیستی» به کار بگیرند، مشخص کنند.
«بخشی از برنامه باش» بدین معناست که هر کس میتواند به نوبه خود نقشی برای حفظ تنوع زیستی و توقف روند از دست رفتن آن ایفا کند و بنابراین میتواند "بخشی از این برنامه" یا به عبارتی بخشی از برنامه نجات تنوع زیستی جهان باشد.
بر اساس گزارش روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، پس بیایید همگی در اجرای این برنامه نقشی بر عهده بگیریم، آستین هایمان را بالا بزنیم، و با قدرت هر چه تمام تر، تا جایی که در توان داریم، برای حفظ تنوع زیستی ایران و جهان بکوشیم و تلاش کنیم تا عواملی که این سرمایه طبیعی بی بدیل و گرانبها را تهدید میکند، به حداقل برسانیم.»
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی محیط زیست