رکورد منفی تولید برق برای روحانی و رکورد مثبت برای دولت رئیسی
مقایسه آمار ساخت نیروگاهها طی یک سال ابتدایی دولت سیزدهم با کل عملکرد دولت قبل، بیانگر آن است که تنها در یک سال دولت سیزدهم معادل 80 درصد کل دولت دوازدهم ظرفیت تولید برق افزایش داشته است.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، افزایش ظرفیت تولید برق در کشور از اقدامات ضروری برای هر دولت محسوب میشود. اقدامی که دولتها را موظف به تأمین برق خانوارها و همچنین صنایع خرد و بزرگ میکند. با این حال نگاهی به سالهای 1399 و 1400 که مصادف با سالهای پایانی دولت دوازدهم بود، حاکی از حاکم شدن خاموشی بر کل کشور است.
تمرکز دولت روحانی و تیم وی، تنها با محوریت مذاکره با غرب و توافق با آمریکا بود. موضوعی که منجر به برجام شد و سایر بخشهای کشور را به تعطیلی کشاند.
همین رویکرد موجب شد تا ظرفیت تولید برق کشور در 8 سال دولت تدبیر و امید، فقط 23 درصد افزایش یابد و منجر به بازگشت خاموشیها شود. این در حالی بود که افزایش ظرفیت تولید برق در دولتهای نهم و دهم (ما قبل روحانی)، 85 درصد بوده و به وضوح نشاندهنده کمکاری و غفلت دولت دوازدهم است.
گفتنی است که خاموشی و قطع برق سابقهای طولانی در کشور داشته و حدود 20 سال پیش نیز مردم دچار این معضل بودهاند، اما با اقدامات دولتها و افزایش ظرفیت تولید برق در سالهای گذشته موجب شد تا این مشکل در کشور حل شود. با این حال، اما این موضوع با اقدامات و تصمیمات دولت تدبیر و امید، پس از 2 دهه، مجدداً مهمان خانهها، کارخانهها و کارگاهها شد.
واضح است که اگر توسعه ظرفیتهای شبکه برق متناسب با نیازهای کشور نباشد، قطعی برق اجتنابناپذیر خواهد بود. برنامه ششم توسعه در مواد مختلف به موضوع توسعه ظرفیتهای شبکه برق کشور اشاره کرده بود. چنانکه دولت مکلف به افزایش 25 هزار مگاوات شبکه برق کشور در سالهای 1396 تا 1400 بود، اما بررسیهای بیشتر نشان میدهد که دولت وقت، ظرفیت شبکه برق کشور را در این مدت تنها حدود 11 هزار مگاوات افزایش داده است همچنین مقایسه مجموع ظرفیت نصبشده شبکه نیروگاهی در دولتهای مختلف نشان میدهد که طی سالهای 1368 الی 1399، دولت روحانی کمترین توسعه را داشته است. بررسی آمارها نشان میدهد که دولت احمدینژاد طی 8 سال سکانداری خود توانست ظرفیت شبکه نیروگاهی کشور را 68 درصد توسعه دهد و در جایگاه اول توسعه قرار بگیرد. در همین راستا دولت خاتمی با توسعه 60.4 درصدی در جایگاه دوم و دولت هاشمی رفسنجانی با توسعه 55.2 درصدی در جایگاه سوم قرار دارد. این موضوع در حالی بوده که دولت روحانی تنها 23 درصد از ظرفیت شبکه نیروگاهی کشور را توسعه داد.
نگاهی دقیقتر به آمارها نشان میدهد که در سال اول دولت هاشمی، ظرفیت شبکه نیروگاهی 14 هزار و 442 مگاوات بوده که این میزان در هنگام تحویل دولت به خاتمی، به 22 هزار و 420 مگاوات رسید. در پایان دولت خاتمی نیز این ظرفیت به 37 هزار و 300 مگاوات رسید و پس از آن در دولت احمدینژاد، با رشد چشمگیری به 68 هزار و 941 مگاوات افزایش یافت. اما دولت روحانی در 8 سال سکانداری خود، این ظرفیت را با رشد اندکی به 85 هزار مگاوات رساند.
پس از 8 سال درجا زدن صنعت برق در دوره روحانی، دولت رئیسی توانست با ساخت 6 هزار مگاوات نیروگاه در سال اول فعالیت خود، رکورد تاریخی افزایش ظرفیت تولید برق را افزایش داده و به 1065 مگاوات برساند.
به استناد آمار موجود در آمارنامه صنعت برق ایران، رکورد بیشترین ظرفیت اسمی نصبشده نیروگاههای کشور در طول یک سال تا پیش از سال 1400، با اضافه شدن 4935 مگاوات به شبکه برق در سال 1389 اتفاق افتاده بود. این در حالی است که کمترین ظرفیت اسمی نصبشده در طول 10 سال اخیر نیز با اضافه شدن 943 مگاوات در سال 1394 ثبت شده است. با توجه به رکورد 4935 مگاواتی تولید برق در سال 1389، افزایش 6 هزار مگاواتی تولید برق در یک سال نخست دولت سیزدهم، منجر شد تا رکورد ساخت نیروگاه در یک سال نیز شکسته شود.
همچنین گفتنی است مقایسه آمار ساخت نیروگاهها طی یک سال ابتدایی دولت سیزدهم با کل عملکرد دولت یازدهم و دوازدهم بیانگر آن است که تنها در یک سال دولت سیزدهم معادل 80 درصد کل دولت دوازدهم و 70 درصد کل دولت یازدهم ظرفیت تولید برق افزایش داشته است.
دولت توانسته است با افزایش ظرفیت تولید برق در کشور، نه تنها رکورد افزایش ظرفیت تولید را افزایش دهد بلکه توانست به خاموشیها پایان داده و برق خانهها و صنایع خرد و کلان را نیز فراهم آورد.
منبع: کیهان