ریزگردها و بی توجهی مسئولان به مخاطرات آن / سایه ریزگردها همچنان ادامه دارد!
مسأله ریزگردها یکی از مهمترین مقولههای زیستمحیطی و خسارتزا است که هر ساله بسیاری از مناطق کشور را در برمیگیرد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، منشا بسیاری از بیماری های تنفسی و غیر تنفسی در انسان ها و سایر موجودات زنده، گرد و غبارها هستند. مسأله ریزگردها یکی از مهمترین مقولههای زیستمحیطی و خسارتزا است که هر ساله بسیاری از مناطق کشور را در برمیگیرد از آنجایی که این ذرات گردوغبار میتوانند محیطزیست گیاهی، جانوری و زندگی انسانها را با مخاطرههای جدی مواجه کند نیاز به تصمیمگیری اساسی برای از میان بردن آن وجود دارد.
مهار ریزگردها با کاشت درختان بادشکن
کوثر طاهریان در گفتگو با مرصادنیوز اظهار داشت: پدیده ریزگردها طی سالیان اخیر به دلیل از بین بردن پوشش گیاهی و تخریب خاک گسترش بیشتری در کشور داشته و مشکلات فراوانی را ایجاد کرده است.
این کارشناس ارشد کشاورزی گفت: بهرهکشی بیرویه از منابع طبیعی و مدیریت نامناسب بر این منابع و همچنین رهاسازی زمینهای کشاورزی که فرسایش خاک را در پی دارد از جمله فعالیتهای انسانی هستند که سبب میشوند طوفانهای ریزگردی ایجاد شوند.
وی در ادامه افزود: علاوه بر این کشاورزی سنتی، چرای بیش از حد دام، عدم استفاده از سیلابها همه دست به دست هم میدهند که زمینهای بارور از میان رفته و جای خود را به بیابانهایی جدید بدهند.
طاهریان ادامه داد: اولین اثر وقوع ریزگردها بر گیاهان این است که جلوی تابش نور خورشید را میگیرد و همین امر باعث کاهش نوری میشود که به گیاهان میرسد و چون گیاهان برای فتوسنتز به نور نیاز دارند، کاهش دریافت نور موجب از بین رفتن گیاه میشود.
وی افزود: از دیگر تاثیرات گرد و غبار سازگاری زیاد علف های هرز با آن ها است. با توجه به این که علف های هرز به هر شرایط نامساعدی علاقمندی دارند، می توانند در گرد و غبار به میزان زیادی افزایش پیدا کرده و گیاهان زراعی مانند گندم، جو، یونجه و کلزا را دچار تنش کنند.
این کارشناس ارشد کشاورزی خاطرنشان کرد: سال هایی که میزان گرد و غبار در آن زیاد باشد پدیده خسارت ناشی از علف های هرز بیشتر از سال های بدون پدیده ریزگردها است.v
وی به تاثیر گرد و غبار بر آفات گیاهی اشاره کرد و گفت: افزایش قابل توجه خسارت گیاهان توسط آفت کنه تارتن است. دلیل شدت خسارت این نوع از کنه در گیاهان این است که گرد و غبار بر روی تارهای تنیده شده این آفات بر سطح برگ چسبیده و عمل فتوسنتز را تحت شعاع قرار داده است.
طاهریان در ادامه به مزایای پوشش گیاهی برای مهار بخشی از ریزگردها اشاره کرد و گفت: پوشش گیاهی بهویژه گیاهان بومی مانند خار و خاشاک بیابانی، نقش بسیار مهمی در تثبیت شنهای روان و جلوگیری از تولید ریزگردها ایفا میکنند.
وی همچنین به مهار بخشی از ریزگردها با کاشت درختان بادشکن اشاره کرد و گفت: کاشت گونههای گیاهی بادشکن باعث کاهش سرعت، شدت و اثرات نامطلوب بادهای قوی شده و ریزگرد را مهار خواهد کرد. موفقیت کاشت بادشکن به نوع گونه گیاهی، فواصل کاشت، محل کاشت، مقدار بادشکن و مراقبت از بادشکن بستگی دارد.
به گفته این کارشناس ارشد بررسی دقیق و علمی برای بررسی پیامدهای ریزگردها بر روی گونههای گیاهی و جانوری در دسترس نیست و اگر چنین بررسی وجود داشته باشد شاید زوایای بیشتری از تاثیر سوء ریزگردها روی محیط زیست و حیات وحش مشخص شود.
ریزگردها طیف وسیعی از عوارض را برای دستگاه تنفسی به همراه خواهد داشت
فهیمه قادری در گفتوگو با مرصادنیوز اظهار داشت: ریزگردها طیف وسیعی از عوارض را برای دستگاه تنفسی به همراه خواهند داشت.
این کارشناس بهداشت افزود: این ذرات در طولانی مدت با ایجاد التهاب در کیسههای هوایی در نهایت موجب فیبروز ریه میشوند.
وی با بیان اینکه در هر دقیقه پنج تا شش لیتر هوا وارد ششهای هر فرد میشود، بیان کرد: زمانی که هوای موجود محتوی ذرات گرد و غبار باشد، قطعا ورود این ریزگردها به دستگاه تنفسی اجتنابناپذیر است.
مسئولان محیط زیست باید هر چه سریعتر در زمینه رفع معضل ریزگردها چارهاندیشی کنند
این کارشناس بهداشت محیط با تاکید بر اینکه مسئولان محیط زیست باید هر چه سریعتر در زمینه رفع معضل ریزگردها چارهاندیشی کنند، افزود: باید در خصوص پیشگیری از بروز پدیده گرد و غبار چارهاندیشی شود، زیرا زمانی که این ذرات وارد هوا شوند قطعا مجبور به استنشاق آن هستیم.
وی افزود: کودکان، سالمندان، افراد دارای بیماریهای زمینهای مانند بیماران قلبی و ریوی و نیز بیماران دارای ضعف سیستم ایمنی را از جمله گروههای در معرض خطر این ذرات عنوان کرد.
قادری با تاکید بر مصرف مایعات گرم در روزهای پرگرد و خاک افزود: توصیهای که میتوان در جهت کاهش عوارض این ریزگردها بر دستگاه تنفسی داشت این است که افراد حتیالمقدور در روزهای پر گرد و غبار در فضاهای سربسته بمانند.
افزایش 2 برابری ریزگردها در کرمانشاه / کانون خیزش گرد و غبار خارج از کشور است
احد جلیلیان در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، اظهار داشت: برداشت بی رویه از جنگلها، کم شدن منابع آبی و انقراض حیوانات به دلیل شکار بی رویه و غیرقانونی و آلودگی هوا و دریا، از اصلیترین چالشهای محیط زیست در سرتاسر جهان است که فعالان این حوزه برای کنترل کردن و بهبود آنها تلاش میکنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه منبع و کانون خیزش گرد و غبار در استان را خارج از کشور دانست.
وی افزود: مطابق تحقیقات سازمان محیط زیست که در سراسر کشور به منظور شناسایی کانونهای احتمالی مولد گرد و غبار در کشور انجام داده، کرمانشاه جزء استانهای است که تاکنون هیچ کانون مولد داخلی گرد و غبار در آن شناسایی نشده است.
جلیلیان اضافه کرد: گرد و غباری که در استان شاهد هستیم از کشورهای همسایه به خصوص عراق به شکل توده وارد استان و کشور میشود در این رابطه حدود 9 ایستگاه سنجش ثابت آلودگی در سطح استان داریم که این ایستگاهها به شکل آنلاین 24 ساعته علاوه بر اندازهگیری میزان گرد و غبار، گازهای مختلف را اندازهگیری میکند.
وی گفت: امسال در کرمانشاه 23 روز هوای آلوده را تجربه کرده ایم که نسبت به سال گذشته که 12 روز بوده، تقریباً دو برابر افزایش داشته است.
به گزارش مرصاد، اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در رابطه با حق برخورداری از محیط زیست سالم مقرر کرده است: "در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میگردد. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است".
لذا مسئولان بدانند که از لحاظ قانونی و اخلاقی تنفس هوای پاک حق مردم است، پس چاره ایی اصولی بیندیشند.
انتهای پیام /