یک‌شنبه 30 دی 1403

زمان‌آبادی: مسئولیت فرهنگی باشگاه‌های فوتبال با فدراسیون نیست

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
زمان‌آبادی: مسئولیت فرهنگی باشگاه‌های فوتبال با فدراسیون نیست

مسئول امور فرهنگی فدراسیون فوتبال با تاکید بر نادیده گرفته شدن مسائل فرهنگی در باشگاه‌ها گفت: البته مسئولیت رسیدگی به این موضوع با سازمان لیگ است نه فدراسیون فوتبال.

مسئول امور فرهنگی فدراسیون فوتبال با تاکید بر نادیده گرفته شدن مسائل فرهنگی در باشگاه‌ها گفت: البته مسئولیت رسیدگی به این موضوع با سازمان لیگ است نه فدراسیون فوتبال.

به گزارش خبرنگار مهر، غفلت از فعالیت های قاعدهمند فرهنگی در برخی رشته ها خیلی بیشتر از دیگر رشته ها به چشم می آید که فوتبال سرآمد آنها به حساب می آید؛ آنجا که هزاران تماشاگر و علاقمند را به ورزشگاه ها می کشاند یا پای تلویزیون میخکوب می کند اما همین افراد شاهد هستند که فرهنگ در زمینی که به آن چشم دوخته اند، شکننده ترین و غیرقابل پیش بینی‌ترین رکن محسوب می شود و مصداق توپ گرد است و زمین دراز!

این در حالی است که دو سال از بخشنامه های وزارت ورزش مبنی بر ایجاد ساختار و معاونت لازم برای فعالیت های فرهنگی و همچنین تاکید بر اختصاص سه درصد درآمد باشگاه ها به فعالیت در این حوزه می گذرد با این حال هنوز فرهنگ و عوامل و فعالیت های وابسته به آن نتوانسته اند در ساختار و سازوکار فوتبال ایران جایی قابل توجه برای خود باز کنند.

البته که در فدراسیون فوتبال ساختار لازم برای فعالیت های فرهنگی شکل گرفته است اما در نیمی از تیم های لیگ برتری فوتبال و از جمله پرسپولیس و استقلال، برنامه های فرهنگی فاقد ساختار و متصدی مربوطه است.

بدتر اینکه در برخی از تیم هایی هم که به فعالیت فرهنگی و تعیین چارچوب برای آن اهمیت داده شده، مسئول فرهنگی با حفظ سمت در صندلی دیگر عهده دار این بخش کار هم شده است. اتفاقی که در سازمان لیگ فوتبال هم شاهد هستیم چراکه بهمنی همزمان به عنوان مسئول روابط عمومی و فرهنگی این سازمان ایفای نقش می کند.

با این اوصاف تماشای خیلی از اتفاقات با برچسب بی فرهنگی در فوتبال ایران و لیگی که پرتماشاگرترین لیگ کشور به حساب می آید، نباید امری عجیب و دور از ذهن باشد چراکه با وجود بخشنامه های ارسالی وزارت ورزش، اقدام قانونمندی در این زمینه انجام نشده است.

غلامحسین زمان آبادی مسئول امور فرهنگی فدراسیون فوتبال در گفتگو با خبرنگار مهر به این موضوع تاکید کرد و گفت: مسائل فرهنگی اولویت باشگاه ها نیستند به همین دلیل ساختاری برای آن تشکیل نداده اند.

ختم شدن برنامه های فرهنگی باشگاه ها به گرامیداشت مناسبت ها وی در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه خیلی از باشگاه های فعال در فوتبال صرفا عنوان «فرهنگی - ورزشی» را با خود یدک می کشند اما در عمل توجهی به مسائل فرهنگی ندارند، گفت: با وجود بخشنامه و تاکیدی که وزارت ورزش بر ایجاد ساختار فرهنگی در باشگاه ها داشت، خیلی از باشگاه ها فاقد چنین ساختاری هستند. برنامه های فرهنگی در بیشتر باشگاه ها در چارچوب روابط عمومی پیگیری می شود که عموما هم به گرامیداشت مناسبت ها ختم می شود.

باشگاه ها با بخشنامه صاحب ساختار فرهنگی نمی شوند مسئول فرهنگی فدراسیون فوتبال در مورد چرایی این موضوع و دلیل بی توجهی باشگاه ها به ایجاد ساختار فرهنگی تصریح کرد: ساختارسازی با بخشنامه حل نمی شود. باید مقدمات لازم برای آن هم فراهم باشد. مسائل مالی یکی از این مقدمات است و بهانه خیلی از باشگاه ها برای نداشتن چارچوب فرهنگی مشخص.

گرفتاری های استقلال مانع از فعالیت های فرهنگی اش شد وی در این زمینه یادور آور شد: خوب به یاد دارم که از در زمان مدیریت امیرحسین فتحی در استقلال دلیل نداشتن معاونت فرهنگی در این باشگاه را از وی جویا شدم، فتحی هم در پاسخ گفت که در صورت تعیین معاونت برای فعالیت های فرهنگی باید ردیف بودجه مشخصی هم برای آن تعریف کنیم اما استقلال اینقدر گرفتاری دارد که وقت و بودجه ای برای این کارها ندارد.

بی توجهی به تخصیص سه درصد درآمد باشگاه ها برای برنامه های فرهنگی زمان آبادی همچنین در مورد «بخشنامه تاکیدی مبنی بر تخصیص سه درصد درآمد باشگاه ها به فعالیت های فرهنگی و بی توجهی به آن» گفت: معمولا باشگاه ها با کسری بودجه مواجه هستند. در این میان تغییرات متوالی مدیران و تاثیری که اعمال سلیقه های شخصی در مدیریت باشگاه می گذارد، بی تاثیر نیست. در کل اینکه فرهنگ و برنامه های وابسته به آن جزو اولویت ها در باشگاه ها نیست که بخواهند بودجه ای بابت آن کنار بگذارند.

موانع فعالیت های فرهنگی باشگاه ها چیست؟ مسئول فرهنگی فدراسیون فوتبال تاکید کرد: درست است که برای فعالیت های فرهنگی بخشنامه صادر شده اما در عمل اقدام قابل توجهی برای عمل به آن انجام نشده است. طبیعی است که تعیین معاونت به تنهایی برای فعالیت فرهنگی در باشگاه ها کفایت نمی کند، باید برای این معاونت عوامل اجرایی و نیروی انسانی، تقویم کاری و بودجه سالیانه هم تعریف شود. همین هاست مانع به سرانجام رسیدن موضوع مطرح در بخشنامه شده است.

فدراسیون فوتبال مسئولیتی در مورد فعالیت فرهنگی باشگاه ها ندارد «نقش فدراسیون فوتبال به عنوان متولی و شما به عنوان مسئول فرهنگی برای ترویج بهتر و بیشتر فعالیت های فرهنگی در باشگاه ها چیست؟ اقدامی داشته اید؟» وی در پاسخ به این پرسش گفت: تعیین مسئول فرهنگی و اجتماعی در راستای پیروی از FIFA و AFC در ساختار فدراسیون انجام شد ضمن اینکه مسئولیت ما در سطح تیم های ملی و بازیکنان شاغل در آنهاست. برای این بخش هم برنامه هایی داریم و اقداماتی هم برای اجرای آنها داشته ایم.

برنامه فدراسیون فوتبال برای آموزش فرهنگی ملی پوشان زمان آبادی در توضیح بیشتر این مسئله عنوان کرد: میان بازیکنی که در سطح ملی فعالیت دارد با بازیکن باشگاهی باید تفاوت هایی وجود داشته شد؛ بازیکن شاغل در تیم ملی باید شخصیت ملی داشته باشد که در برگیرنده هویت اجتماعی، ورزشی، ملی و ارزشی - مذهبی او است. از زمانی که بازیکن وارد اردوی تیم ملی می شود باید روی این چهار هویت او کار شود.

به گفته مسئول امور فرهنگی فدراسیون فوتبال، در این زمینه با کارشناسان وزارت آموزش و پرورش نشست هایی برگزار شده تا با مشاوره آنها برنامه لازم برای آموزش اینچنینی ملی پوشان اجرایی شود تا اینگونه آموزش های فرهنگی در سطح ملی به باشگاه ها هم کشیده شود.

بارش از زمین به آسمان؟ خبرنگار مهر در واکنش به این موضوع از اصطلاح «به جای اینکه از آسمان به زمین ببارد از زمین به آسمان می بارد» و طرح این سوال که «بهتر نیست فعالیت های فرهنگی در باشگاه ها آغاز شود و حرکت آن از پائین به بالا باشد؟» استفاده کرد. زمان آبادی هم در پاسخ گفت: من در حیطه وظایف و اختیارات خود می توانم برای 18 تیمی که در رده های مختلف سنی و در سطح ملی فعالیت دارند، برنامه ریزی فرهنگی داشته باشم. مسئولیت فرهنگی باشگاه ها با سازمان لیگ است. حتی پاسخگویی به مسائل فرهنگی باشگاه ها و اتفاقات لیگ هم با این سازمان است.

وی تصریح کرد: البته در جریان بودم که سازمان لیگ با باشگاه ها برای نهادینه شدن معاونت فرهنگی و ساختار آن نشست هایی داشته است. قرار است برای امسال هم تعیین معاونت فرهنگی، ساختار سازی و تدوین تقویم انجام شود.

یک پیشنهاد؛ حضور مربی فرهنگی کنار تیم ها بهره گیری از مربی فرهنگی در کادر فنی تیم ها موضوع دیگری بود که غلامحسین زمان آبادی آن را مطرح کرد و گفت: اعتقاد شخصی من این است همان طور که در تیم ها افراد مختلف در کادر فنی مسئولیت فنی تیم را بر عهده دارند، باید از مربی فرهنگی هم بهره ببریم. باید به این باور رسید که یکی از اضلاع پیروزی توجه به مسائل فرهنگی است بنابراین بد نیست که برای تیم های ملی و باشگاهی استفاده از مربی فرهنگی را اجرایی کنیم.

هویت بخشی به تماشاگران زمان آبادی در پایان با تاکید بر اینکه بخشی از فعالیت های فرهنگی فدراسیون فوتبال در حیطه تماشاگران است، خاطرنشان کرد: در این زمینه پژوهش هایی در دانشگاه ها انجام شده است. طرح هایی به صورت پایلوت آماده شده و به صورت آزمایشی در تراکتورسازی اجرا می شود. هویت بخشی به تماشاگران از موضوع مورد تاکید است که در یکی از نشست های اخیر با دبیر فدراسیون بررسی شد. به زودی جمعیت هواداران تیم های ملی کار خود را آغاز می کند و شماره گذاری صندلی های آزادی را هم به روز رسانی می کنیم. اینها کارهایی است که در حیطه اختیارات فدراسیون است و انجام می دهیم.

زمان‌آبادی: مسئولیت فرهنگی باشگاه‌های فوتبال با فدراسیون نیست 2