دوشنبه 17 دی 1403

«زنده‌کُشی» در غزه

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
«زنده‌کُشی» در غزه

دنیای اقتصاد: برای فلسطینی ها، آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد یا «آنروا»، یک راه تنفسی برای زندگی است؛ نهادی که برای صدها هزار غزه ای که بیش از یک سال است که جنگ را تحمل کرده اند، غذا، آب و دارو تهیه می کند.

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، برای فلسطینی‌ها، آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد یا «آنروا»، یک راه تنفسی برای زندگی است؛ نهادی که برای صدها هزار غزه‌ای که بیش از یک سال است که جنگ را تحمل کرده‌اند، غذا، آب و دارو تهیه می‌کند؛ اما اسرائیل معتقد است که این نهاد، یک پوشش برای نیروهای حماس به منظور حمله به اسرائیل است.

به همین دلیل، قانونگذاران اسرائیلی با تصویب دو لایحه که قرار است در ماه جاری اجرایی شود، زمینه را برای ممنوعیت فعالیت این آژانس فراهم کرده‌اند. «جک نیکاس» در گزارش 2 ژانویه 2025 برای نیویورک تایمز نوشت، اگر اسرائیل این قوانین جدید را اجرا کند، مقامات سازمان ملل هشدار داده‌اند که دیگر هیچ گروهی نمی‌تواند جایگزین «آنروا» شود و عملیات‌های بشردوستانه حیاتی این نهاد در غزه، در لحظه‌ای که کارشناسان می‌گویند قحطی، بخش‌هایی از قلمرو این منطقه محصور را تهدید می‌کند، متوقف خواهد شد.

مقامات سازمان ملل می گویند که در حال آماده شدن برای تعطیلی عملیات آنروا در غزه و کرانه باختری تحت اشغال اسرائیل هستند.

«جیمی مک گلدریک» که تا آوریل، بر عملیات بشردوستانه سازمان ملل در سراسر غزه و کرانه باختری نظارت داشت، گفت: «این اقدام می‌تواند تأثیری عظیم بر وضعیت از قبل فاجعه‌بار این مناطق داشته باشد. اگر هدف اسرائیل، حذف هر گونه قابلیت برای نجات جان انسان‌ها است، باید بپرسید که اندیشه پس آن و هدف نهایی چیست؟».

«آنروا» آژانس اصلی سازمان ملل متحد که کمک‌های بشر دوستانه به فلسطینی‌ها ارائه می‌کند، جدا از سایر آژانس‌ها در این نهاد بین‌المللی است. این نهاد دارای 3 هزار کارمند است که اکثر آنها فلسطینی هستند و مدارس، کلینیک‌های پزشکی، مراکز آموزش کار، بانک غذایی و حتی جمع‌آوری زباله برای شش میلیون فلسطینی در سراسر غزه، اردن، لبنان، سوریه و کرانه باختری را سازمان داده و اداره می‌کند.

از زمان شروع جنگ در غزه، «آنروا» به لنگر کمک‌های بین‌المللی تبدیل شده است. با 5 هزار کارگری که هنوز در حال فعالیت هستند، این نهاد بر تحویل کمک‌ها، راه‌اندازی پناهگاه‌ها و کلینیک‌های پزشکی و توزیع کمک‌های غذایی نظارت می کند.

آنروا همچنین زباله‌ها و فضولات انسانی را پاک‌سازی کرده و سوختی را فراهم می‌کند که بیمارستان‌ها، چاه‌های آب و تقریباً هر سازمان کمک‌رسان دیگری در غزه را تامین می‌کند.

«سامی ابودرویش»، 30 ساله که در یک اردوگاه آوارگان در غزه زیر نظارت آنروا زندگی می‌کند، می‌گوید: «دنیا ما را رها کرده است. ما چیزی جز کمک‌هایی که از آنروا برای زنده ماندن دریافت می‌کنیم، نداریم. اگر این هم متوقف شود، ما چه کنیم؟».

اسرائیل و آنروا چندین دهه است که روابط پرتنشی داشته‌اند. این روابط سال گذشته یعنی زمانی که اسرائیل 18 نفر از کارکنان آنروا را به شرکت در حمله 7 اکتبر متهم کرد، از هم گسست. اسرائیل مدعی است که حماس از مدارس تحت پوشش آنروا برای مخفی کردن نیروهایش استفاده می‌کند.

گزارشگر نیویورک تایمز همچنین می‌نویسد، تحقیقات سازمان ملل نشان داد که احتمالا 9 کارمند در حمله به اسرائیل دست داشتند که این آژانس آنها را اخراج کرده است.

مقامات سازمان ملل اتهامات اسرائیل را رد می‌کنند و می‌گویند که این رژیم از ارائه مدارک خودداری کرده است.

در اواخر ماه اکتبر، پارلمان اسرائیل با اکثریت قاطع به قانون ممنوعیت فعالیت آنروا در خاک این رژیم رای داد. این ممنوعیت قرار است در ماه جاری و 90 روز پس از تصویب این اقدامات اجرایی شود.

این قانون مستقیماً به عملیات آژانس در غزه یا کرانه باختری نمی‌پردازد و اسرائیل در مورد چگونگی یا اساسا قصد یا عدم قصد اجرای قوانین جدید، رویکرد مبهمی در پیش گرفته است.

«شارِن هَسکِل»، معاون وزیر خارجه اسرائیل، در اواخر دسامبر هنگام صحبت با خبرنگاران از توضیح رویکرد این رژیم در قبال آنروا در این مناطق خودداری کرد. او تنها اعلام کرد که مقامات فلسطینی باید با آنروا در کرانه باختری مقابله کنند.

مقامات سازمان ملل گفته‌اند که به دلیل اینکه قوانین مذکور مقامات اسرائیلی را از تعامل با آنروا منع می‌کند، برای تعطیل کردن عملیات خود در هر دو منطقه آماده می‌شوند.

این آژانس می‌گوید که باید هر بار که کارگرانش کمک می‌رسانند یا در سراسر غزه و بخش‌هایی از کرانه باختری حرکت می‌کنند، با ارتش اسرائیل هماهنگ شود.

«لوئیز واتریج»، یکی از مقامات ارشد آنروا در غزه گفت: «اگر ما نتوانیم این اطلاعات را به صورت روزانه با مقامات اسرائیل در میان بگذاریم، جان کارکنانمان در معرض خطر قرار می‌گیرد».

او گفت که تا کنون بیش از 250 کارگر آنروا در جنگ غزه کشته شده اند. قانونگذاران اسرائیلی می گویند که امیدوارند این قانون به طور موثر آنروا را از غزه و کرانه باختری بیرون کند.