چهارشنبه 7 آبان 1404

زنگ گران ماه مهر / امید تازه برای بازگشت خودرو به بورس کالا

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
زنگ گران ماه مهر / امید تازه برای بازگشت خودرو به بورس کالا

اقتصادنیوز: تورم ماهانه مهر ماه به 5 درصد و تورم ماهانه خوراکی‌ها به 6 درصد رسیده است؛ نرخ‌هایی که برای یک سال اقتصادهای توسعه یافته بالا محسوب می‌شود چه برسد به تکرار ماهانه آن.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، در برنامه «تیتر یک» امروز 6 آبان 1404 مهم‌ترین رویدادهای اقتصادی و سیاسی ایران و جهان بررسی شد.

از وابستگی حیاتی تصمیم‌سازی‌های اقتصادی به آمارهای شفاف و تأخیر نهادهای آماری در انتشار داده‌ها، تا نقش صنایع نوظهور چون هوش مصنوعی و انرژی‌های پاک در شکل‌دهی آینده اقتصاد جهانی.

از طرف دیگر به استقبال پررنگ مالزی از دونالد ترامپ و درس‌هایی که این رفتار برای سیاست خارجی ایران دارد پرداختیم. همچنین پیروزی خاویر میلی در انتخابات میان‌دوره‌ای و نتایج سیاست‌های ریاضتی او در مهار تورم آرژانتین تحلیل شد. در بخش اقتصاد کلان نیز تورم بی‌سابقه آموزش در مهرماه و امید تازه برای بازگشت خودرو به بورس کالا مورد بررسی قرار گرفت.

صنایع نوظهور، چهره تازه اقتصاد جهانی

صنایع نوظهور مثل هوش مصنوعی، انرژی‌های نو، بیوتکنولوژی و حمل‌ونقل هوشمند، با رشد سریع و نوآوری‌های چشمگیر، تبدیل به موتور اقتصاد جهانی شده‌اند. ارزش این عرصه‌ها تا سال 2040 ممکن است به 48 تریلیون دلار برسد و حدود 16 درصد از تولید ناخالص جهان را تشکیل دهد.

چهار عامل اصلی رشد این صنایع شامل دیجیتالی شدن و نوآوری نرم‌افزاری، نوآوری در دنیای فیزیکی مثل رباتیک و خودروهای خودران، گذار به انرژی پاک و جهانی شدن همراه با افزایش جمعیت و رفاه است. به عقیده کارشناسان آینده اقتصاد و سبک زندگی بشر را فناوری و نوآوری شکل می‌دهند.

امید تازه برای بازگشت خودرو به بورس کالا

در میانه شهریور، هیات پذیرش بورس کالا با پذیرش سه محصول ایران‌خودرو، زمینه نخستین عرضه این شرکت پس از خصوصی‌سازی را فراهم کرد؛ اما با مخالفت شورای رقابت و وزارت صمت، این تصمیم متوقف شد. سیاست‌گذار با عرضه خودرو در بورس کالا مخالفت کرد تا کنترل خود بر قیمت‌ها را از دست ندهد.

با این حال، در روزهای اخیر یک شرکت خصوصی با عرضه خودروی برقی در بورس کالا، روزنه‌ای از امید برای از سرگیری عرضه خودروها در این بازار ایجاد کرده است. این اتفاق می‌تواند نقطه آغاز بازگشت تدریجی صنعت خودرو به سازوکار شفاف و رقابتی بورس کالا باشد.

استقبال گرم مالزی از ترامپ؛ درس‌هایی برای سیاست خارجی ایران

در 26 اکتبر 2025، دونالد ترامپ برای شرکت در چهل‌وهفتمین اجلاس سالانه آسه‌آن وارد کوالالامپور شد و از سوی مقامات و مردم مالزی با استقبال گرم و توجه رسانه‌ای روبه‌رو شد. این اقدام، با وجود بیش از 60 درصد جمعیت مسلمان و مخالفت بخش‌هایی از جامعه با آمریکا، نشان‌دهنده اولویت‌دهی مالزی به منافع ملی و اقتصادی است.

ایالات متحده سومین شریک تجاری مالزی است و بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی در این کشور از سوی شرکت‌های آمریکایی انجام می‌شود. رهبران مالزی با درک پویایی‌های اقتصاد جهانی، تعامل مثبت با قدرت‌های اقتصادی را بر منافع سیاسی کوتاه‌مدت ترجیح می‌دهند. این سیاست انعطاف‌پذیر، امکان حفظ هویت فرهنگی و دینی را فراهم کرده و اقتصاد ملی را توسعه می‌دهد.

نمونه مالزی می‌تواند برای ایران درس‌آموز باشد: تمرکز بر منافع ملی، تفکیک سیاست داخلی و خارجی و رویکرد پراگماتیک می‌تواند مسیر رشد اقتصادی، جذب سرمایه و بهبود رفاه عمومی را هموار کند.

پیروزی میلی در انتخابات میان‌دوره‌ای اقتصاد آرژانتین

حزب خاویر میلی، رئیس‌جمهور آرژانتین، در انتخابات میان‌دوره‌ای پیروز شد و جایگاه خود در کنگره را تقویت کرد تا به سیاست‌های تهاجمی بازار آزاد ادامه دهد. طبق آمار رسمی، حزب میلی با کسب 41 درصد آراء در اکثر استان‌ها پیشتاز بود، در حالی که حزب اصلی مخالف تنها 32 درصد آراء را به دست آورد.

دولت میلی با مهار هزینه‌های عمومی، کاهش یارانه‌ها، کوچک کردن بخش دولتی و حذف نظام چندنرخی ارز توانست تورم را از 211 درصد سال 2023 به حدود 32 درصد کاهش دهد و نرخ فقر به پایین‌ترین سطح از سال 2018 برسد. همچنین سیاست‌های خصوصی‌سازی، آزادسازی واردات و کاهش تعرفه‌ها، همراه با مقررات‌زدایی و ساده‌سازی نظام مالیاتی، نشان از رویکرد عمل‌گرایانه و توسعه‌محور دولت دارد.

با این حال، کاهش یارانه‌ها و خدمات دولتی فشار اجتماعی ایجاد کرده و میلی همچنان با چالش‌هایی مانند تثبیت اقتصاد، جذب سرمایه خارجی و جلوگیری از شوک ارزی روبه‌روست. آینده سیاست‌های اقتصادی او، ترکیبی از اصلاحات ساختاری و کنترل تورم خواهد بود.

زنگ گران ماه مهر؛ تورم آموزش رکورد زد

تورم ماهانه مهر ماه به 5 درصد و تورم ماهانه خوراکی‌ها به 6 درصد رسیده است؛ نرخ‌هایی که برای یک سال اقتصادهای توسعه یافته بالا محسوب می‌شود چه برسد به تکرار ماهانه آن.

با این که عمده اجزای تشکیل‌دهنده سبد مصرف خانوار تورم بالایی را در این ماه شاهد بودند، نرخی که بیش از سایرین جلب توجه می‌کرد تورم ماهانه گروه آموزش بود.

البته در آمار تورم هر سال، مهر ماه با افزایش تورم ماهانه آموزش همراه است اما آن چه که این بار را متمایز از دفعات قبل کرده، شکستن رکورد تاریخی این شاخص است.

علاوه بر گروه آموزش، تورم ماهانه و نقطه به نقطه در حداقل 10 کالا و خدمت دیگر رکوردهای کوچک و بزرگی را به ثبت رسانده‌اند.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید