یک‌شنبه 4 آذر 1403

سؤالش را به آب انداخت ماهی‌گیر

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
سؤالش را به آب انداخت ماهی‌گیر

در مجموعه شعر نوجوان «سکوت به زبان مادری» سروده مهدی مردانی که انتشارات سوره مهر آن را منتشر کرده است، شعرهایی با موضوعات مذهبی، عاشقانه و ملی به چشم می‌خورد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نوجوانی دوران عجیب و شگفت انگیزی است؛ لحظه‌ای غرق در سکوتی و لحظه‌ای سرشار از حرف! یک روز از شادی روی ابرها پرواز می‌کنی و یک روز «ابرهای همه عالم انگار، در دلت می‌گریند.» یک روز صدای خنده‌ات گوش جهان را پر می‌کند و روز دیگر بغض داری و دلت می‌خواهد مثل یک گنجشک باران خورده گوشه‌ای کز کنی. ذهنت پر از سوال‌های بی‌جواب است و همیشه در پی کشف رازهای جهان هستی. در چنین موقعیت‌هایی است که به سراغ شعر می‌روی تا شاید بتوانی احساس و اندیشه و عواطف خود را در لا به لای ابیات و سطرهای شعر پیدا کنی. شعر پناه و امید لحظه‌های توست.

شعر می‌تواند مثل سایه‌ای دلپذیر در گرمای تابستان بر دل و جانت بنشیند. می‌تواند تو را که همواره در جستجوی کشف تازه‌ها و ناشناخته‌ها هستی با زبانی نو و دنیایی شگرف پیوند دهد. خواندن شعر، امکان نگاه به دنیا با تفسیرهای متفاوت را برای ذهن نواندیش تو فراهم می‌کند و خیال‌های رنگارنگ تو را پرواز می‌دهد:

می‌توان غزل سرود / می‌توان ترانه گفت

با دهان بسته هم / شعر عاشقانه گفت

می‌توان سکوت کرد / با زبان مادری

یا کمی نگاه کرد / با زبان دیگری...

«احمدرضا احمدی» ابایی از تخطئه هوچی‌های سیاسی برای دریافت جایزه شعر فجر نداشت

ابیاتی که خواندید از کتاب «سکوت به زبان مادری» سروده‌ی «مهدی مردانی» است. این کتاب مجموعه اشعاری است در قالب نیمایی و چهارپاره که برای نوجوانان سروده شده است.

مهدی مردانی شاعر طنزپرداز و هنرمند توانایی است که پیش از این نیز چندین مجموعه شعر برای کودکان و نوجوانان سروده و منتشر کرده است. او که در حال حاضر کارشناس ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در استان قزوین است در این کتاب از دغدغه‌های نوجوانان امروز، مانند دوستی، تلاش، دلتنگی می گوید. همچنین موضوعات مذهبی، عاشقانه و ملی نیز در بین شعرهای این مجموعه به چشم می‌خورد. مردانی مخاطب نوجوان شعرهای خود را جدی گرفته است و از موضوعات اجتماعی نیز با او سخن می‌گوید.

خودش درباره این کتاب گفته است: «سکوت به زبان مادری، مجموعه‌ای است برای نوجوانان و سنی که شاید در حوزه شعر خیلی جدی گرفته نمی‌شوند، بسیاری از آثار تولید شده برای این گروه سنی کودکانه هستند، بیشتر آثار موجود در بازار کتاب، فاقد مقوله‌های جدی اجتماعی و عاری از تصاویر و مفاهیم قابل درک و مورد علاقه نوجوان هستند، بنابراین تصمیم گرفتم که در «سکوت به زبان مادری» به مفاهیم و دغدغه‌های امروزی مانند دوستی، تلاش، دلتنگی و موضوعات اجتماعی مثل کودکان کار توجه کنم.»

این مجموعه شامل هجده شعر نیمایی و چهارپاره، ویژه گروه سنی بالای سیزده سال است که «فرید آمالی» تصویرگری آن را بر عهده داشته است.

کتاب «سکوت به زبان مادری» با قطع رقعی، شمارگان 1250 نسخه، در 52 صفحه در انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است. راستی این کتاب در شانزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر در بخش کودک و نوجوان شایسته تقدیر شناخته است.

شاید در دنیا برای صحبت کردن زبان‌های متفاوتی وجود داشته باشد، اما همه ما فقط به یک زبان سکوت می‌کنیم. سکوت زبان مادری ماست.

تأثیر نشست‌های سوژه‌یابی و نقد بر تولید آثار به‌روز در شعر کودک / کانون و شهرداری هم اقدام کنند

در پایان، یک شعر نیمایی از این مجموعه را می‌خوانیم:

سؤالش را به آب انداخت ماهی‌گیر دلت می‌آید آیا زن و فرزند من امشب دوباره بی غذا باشند؟ و او هر روز با این شیوه دریا را صدا می‌زد و دریا با جواب کوچکی بر روی ساحل دست و پا می زد...