دوشنبه 5 آذر 1403

ساخت پهپاد دانش‌بنیان بدون برق با مداومت پروازی 16 ساعت

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
ساخت پهپاد دانش‌بنیان بدون برق با مداومت پروازی 16 ساعت

یک شرکت دانش‌بنیان "پرنده عمودپرواز دکل موقت" ساخته است که به جای برق از باتری استفاده می‌کند و قادر است محموله را تا ارتفاع 100 متری و تا 15 کیلوگرم جابه‌جا کند و مداومت پروازی 16 ساعت دارد.

- اخبار اجتماعی -

امیرحسین خسروآبادی؛ مدیر داخلی شرکت دانش‌بنیان "آوا شریف" در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم اظهار کرد: این شرکت به خاطر ساخت یک پرنده یا پهپادی دانش‌بنیان شده که بسیار کاربردی است. این پرنده، یک پرنده مولتی روتور کابلی است که پرنده رصد بوده و در ارتفاعات قرار می‌گیرد و به خاطر وجود باتری در خود از برق استفاده نمی‌کند و مداومت پروازی 16 ساعت دارد.

وی تصریح کرد: این پرنده محموله‌ای تا ارتفاع 100 متری را تا 15 کیلوگرم را جابه‌جا می‌کند که عموماً دوربین‌های رصد است. به این دوربین‌ها در اصطلاح "دکل‌های موقت" نیز گفته می‌شود چراکه 100 متر به صورت موقت ارتفاع می‌گیرد. "پرنده عمودپرواز دکل موقت" اسم کامل این محصول دانش‌بنیان است.

خسروآبادی گفت: کار اصلی این شرکت، برداشت تصاویر هوایی بوده و کار روتین نقشه را انجام نمی‌دهیم و در حوزه هوا و فضا فعالیت کرده و کار اصلی ما اسمبل پرنده‌های هوایی است و به همین خاطر در تصویربرداری هوایی وارد شدیم.

وی گفت: فعالیت اصلی این شرکت، ارائه خدمات تصاویر هوایی به شرکت‌های نقشه‌برداری و پیمانکاران است که کارها را از پیمانکاران خصوصی می‌گیرند و برای بخش تصویربرداری‌های هوایی به ما مراجعه می‌کنند.

وی تأ‌کید کرد: ما همچنین دو پرنده تصویربرداری یا نقشه‌برداری داریم که این پرنده‌ها خارجی بوده و مدل آنها نیز از نوع عمودپرواز است چرا که اینها در چند مدل ارائه می‌شوند؛ این مدل پرنده‌ها البته معایبی نیز دارد که از لحاظ حجم برداشت در طی روز و مداومت پروازی بالا کمک می‌کند تا معایب این مدل‌ها خیلی به چشم نیاید.

وزیر دفاع: در ساخت موتور پهپاد خودکفا شده‌ایم

این کارشناس شرکت دانش‌بنیان تصریح کرد: برداشت روزانه آن بسیار بیشتر از پرنده‌های داخلی است و از پرنده‌های نقشه‌برداری دیگر نیز بیشتر است مثل مولتی‌روتورها یا فانتوم‌های DGI که به خاطر نوع پرنده و نوع عمودپرواز بودنش است.

خسروآبادی گفت: ما در کشور نیز می‌توانیم همانند نمونه‌های خارجی را تولید کنیم البته به کیفیت آنها نخواهد رسید! یکسری از اقلام نیز که همیشه وارداتی است به عنوان مثال "موتور" قطعاً وارداتی خواهد بود و ساخت موتور با این کیفیت بسیار سخت بوده و در این حوزه ما بسیار عقب هستیم. به عنوان مثال از لحاظ تولید موتور براشلس و موتورهای پرنده‌ها هنوز جای کار بسیار زیادی داریم.

وی خاطرنشان کرد: ایران قادر است که بدنه هواپیما را تا حد زیادی مشابه و کیفیت نمونه‌های خارجی بسازد.

به گزارش تسنیم، هسته مرکزی این شرکت دانش‌بنیان از سال 1394 حول موضوع طراحی و ساخت پهپاد در دانشگاه صنعتی شریف شکل گرفت. فعالیت تیم بر روی طراحی و ساخت انواع پهپادهای بال ثابت مولتی روتور و پهپادهای عمود پرواز بال ثابت (NTOL) متمرکز بود. در سال 1399 شرکت دانش بنیان طراحی پیشرفته آوا شریف ثبت شد و تمام تمرکز شرکت حول دو محصول جدید نوآورانه معطوف شد: دسته اول مولتی روتورهای کابلی Tethered Drone و دسته دوم پهپادهای عمود پرواز بال ثابت (VTOL) در حال حاضر تیم آوا از 15 نفر از فارغ التحصیلان و دانشجویان رشته های مختلف اعم از هوافضا، مکانیک مکاترونیک و الکترونیک تشکیل شده است.

دکل کابلی (Tethered) پهپادی است که قابلیت استقرار تا 24 ساعت در ارتفاع مشخص را دارد. این شرکت در زمینه طراحی و ساخت پهپاد دکل کابلی در کشور جز شرکت‌های برتر این حوزه است. دکل‌های کابلی این شرکت دانش‌بنیان برای حمل محموله تا 15 کیلوگرم طراحی و ساخته شده‌اند.

یکی از پهپادهای عمود پرواز کابلی این شرکت پهپاد عمودپرواز کابلی رصد IR1 است.

پرنده رصد IR-1 برای رفع نیاز عمودپرواز کابلی توسعه داده شده است. پرنده 6 موتوره، با ملخ 34 اینچی با وزن برخاست حداکثر 45 کیلوگرم. بدنه این پرنده کاملا ًکربن و تمامی اجزا در داخل ایران ساخته می‌شود. موتورهای این پرنده از نوع موتورهای Hobbywing X9 و خلبان خودکار آن pixhawk cube orange است. پارامترهای دما، ولتاژ ورودی و خروجی ESC، جریان، دور موتور و ولتاژ باتری‌ها تماما در طول پرواز خوانده شده و به ایستگاه زمینی انتقال داده می‌شود.

عملیات‌های موفق پرنده رصد IR1 به شرح زیر است:

  •  مهر ماه 1400 این پرنده به صورت کابلی و با مدت زمان 3.5 ساعت تست مداومت در ارتفاع 30 متری با محموله 3 کیلوگرم انجام داده است. 
  •  آبان ماه 1400 این پرنده پرواز 10 ساعته مداوم با محموله 3 کیلوگرمی و در ارتفاع پروازی 50 متر انجام داده است.
  •  در روزهای پایانی آبان ماه 1400 این پرنده رکورد پرواز 25 ساعت پرواز مداوم در جزیره زیبای قشم را به ثبت رساند. در این پرواز در بیش از 12 ساعت از مدت زمان پرواز باد متوسط بین 10 تا 20 نات متغیر و باد لحظه‌ای تا 30 نات بود.
  •  سه روز مداوم در آذر ماه هر روز از ساعت 7 صبح تا 13 بعدازظهر در یکی از جزایر جنوبی کشور عملیات دیده‌بانی انجام داده است.
  •  در روز 22 بهمن ماه 1400 در مراسم راهپیمایی در خیابان آزادی مستقر شده و 3 ساعت عملیات تصویربرداری با محموله 7 کیلوگرمی انجام داده است.
  • نصب انواع محموله‌های رله مخابراتی و آنتن گیرنده بر روی پرنده به وزن 5 و 8 کیلوگرم و به صورت جرم نامتمرکز.

همچنین نمونه بزرگتر این پرنده با 8 موتور و کانفیگ مشابه در حال توسعه است.