سالانه 350 هزار سقط غیرقانونی در کشور انجام میشود / اصلیترین مانع فرزندآوری "سبک زندگی و نگرش" است
صالح قاسمی گفت: سالانه حداقل 350 هزار سقط القایی غیرقانونی در کشور وجود دارد که معادل حدود یک سوم تعداد تولدهای کل کشور بوده و دو علت اساسی آن نگرشی و ساختاری است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح قزوین، صالح قاسمی، دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور در اولین نشست توانمندسازی فعالان حوزه جمعیت و فرزندآوری که ظهر امروز در سالن اجتماعات تبلیغات اسلامی استان قزوین برگزار شد، اظهار کرد: در ایران با چالش بزرگی در حوزه جمعیت مواجه هستیم که در ابتدا دامن خانواده و فرد و در ادامه دامن جامعه و کشور را میگیرد.
وی با بیان اینکه مسئله جمعیت در دو ساحت فردی و ملی چالش ایجاد میکند، افزود: در حالیکه تمام دنیا روی موضوع جمیعت سیاست نگاری و راهبرد نگاری کردند اما ما هنوز به یک مفاهمه مشترک نسبت به جمعیت نرسیدیم.
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور تصریح کرد: در مطالعهای که سال 2020 در مورد چگونگی محاسبه قدرت ملی کشورها انجام شد شاخصهای قدرت اقتصادی، قدرت نظامی و قدرت ژئوپلیتیک به عنوان 3 متغیر قدرت اجتماعی همه جوامع بشری معرفی شدند.
جوانی نیروی انسانی، مبنای اقتدار ملی همه کشورهاست
وی اضافه کرد: در هر سه مورد مطرح شده با عنوان شاخصهای قدرت ملی کشورها، جوان بودن نیروی انسانی مولفه اول یا دوم بوده و به عبارتی جوانی نیروی انسانی، مبنای اقتدار ملی همه کشورهاست. قاسمی با بیان اینکه مقام معظم رهبری در طول 10 سال 55 بار به موضوع جمعیت اشاره و به اهمیت آن تاکید کردند، عنوان کرد: هم اکنون ایران دارای 85 میلیون جمعیت است اما این عدد گویای ابعاد مختلف حوزه جمعیتی نیست و لازم است تا چند شاخص حوزه جمعیت شناسی را بشناسیم. این مسئول ابراز کرد: نرخ رشد جمعیت کشور در سال 65 حدود 3.9 درصد بوده که سال 95 این آمار به 1.2 درصد و در سال 98 برای اولین بار در طول تاریخ ایران به زیر یک درصد رسید. وی ادامه داد: نرخ رشد جمعیت کشور در سال 99 به 0/73درصد و سال 1400 به 0/7درصد رسید و با همین روند سال 1415 به صفر درصد خواهد رسید و 1420 نرخ رشد جمعیت کشور منفی میشود. قاسمی با تاکید براینکه شاخصها گویای بروز بحران جدی طی سالهای آتی در حوزه جمعیت است، گفت: میانگین تعداد فرزندان به ازای هر زن از 6.5 فرزند به ازای هر زن در سال 65 به 1.6 فرزند به ازای هر زن در سال 1400 سقوط کرده است.ایران دارنده پایینترین نرخ باروری در میان کشورهای اسلامی است
وی خاطرنشان کرد: ایران دارنده پایینترین نرخ باروری در میان کشورهای اسلامی است که خانواده ایرانی را به شدت متزلزل میکند و متاسفانه طلیعه انقلاب خانواده در ایران در حال مشاهده است و خانواده ایرانی از این بابت به شدت آسیب خواهد دید.
پژوهشگر حوزه جمعیت عنوان کرد: روند کاهش موالید در ایران با یک شیب تند همراه بوده است به طوریکه در فاصله بین سال 94 تا 99 حدود نیم میلیون تولد سالانه را از دست دادیم و همه این شاخصها حاکی از بحران در حوزه جمعیت است.
وی با اشاره به اینکه نرخ سالمندی کشور حدود 11 درصد است، افزود: سال 1430 شمسی این آمار به حدود 32 درصد افزایش خواهد یافت و کشوری خواهیم داشت که یک سوم جمعیت آن سالمندان بالای 60 سال است.
قاسمی با اشاره به آسیبهای ناشی از سالمندی جمعیت گفت: کم شدن نیروی کار، کاهش تولید ناخالص ملی، نیازمندی کشور به واردات بیشتر، نیازمندی به نیروی کار خارجی، کاهش صادرات، کاهش قدرت دفاعی کشور، فشار بر شبکه بهداشت و درمان، ورشکستگی سازمان تامین اجتماعی و صندوقهای بازنشستگی و سالمندان رها شده بیحمایت در جامعه بخشی از آسیبهای ناشی از سالمندی جمعیت است. یک پنجم زوجها در کشور نابارور هستند
وی با اشاره به 20 درصد آمار ناباروری اولیه و ثانویه در کشور گفت: 20 درصد یعنی یک پنجم زوجها در کشور نابارور هستند که بخشی به شیوه دارویی درمان شده و بخشی دیگر نیازمند صرف هزینههای درمانی بالا جهت فرزندآوری هستند.
این مسئول ادامه داد: البته براساس قانون جوانی جمعیت از امسال بیمهها موظف به پرداخت هزینههای درمان ناباروری هستند که البته این امر هنوز به طور کامل محقق نشده است.
وی در مورد آمار سقط جنین در ایران گفت: سالانه حداقل 350 هزار سقط القایی غیرقانونی در کشور وجود دارد که معادل حدود یک سوم تعداد تولدهای کل کشور بوده و دو علت اساسی آن نگرشی و ساختاری است.
قاسمی در ادامه تصریح کرد: باور براینکه این فرزند برنامه ریزی شده نبوده و به تعبیری ناخواسته بوده است به شدت زوجها را به سمت سقط جنین سوق میدهد ضمن اینکه غربالگری دو هزینه سنگین مالی و روانی را متوجه زوجها میسازد.
وی تاکید کرد: بسیاری از مفاهیم همچون تربیت بهتر، کیفیت زندگی و سنین بارداری ایمن باید بازتعریف علمی و بهروز شود همچنین بعضی باورهای دینی هم به طریق اولی باید باز تعریف شود.
استانهای دارای بالاترین درآمد سرانه ملی، کمترین نرخ بارداری را دارند
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور در مورد اصلیترین مانع فرزندآوری بیان کرد: اصلیترین مانع برای فرزندآوری سبک زندگی و نگرش است که البته مسائل اقتصادی هم آن را تشدید کرده و مزید بر علت شده است.
وی اضافه کرد: اگر ریشه عدم تمایل خانوادهها به فرزندآوری مسائل اقتصادی بود پس باید کشورهای مرفه دنیا به لحاظ اقتصادی تعداد فرزندان بیشتری داشتند در حالیکه اینگونه نیست و کشورهایی همچون نروژ و فنلاند و سوئد پایینترین نرخ باروری را داشته و جزو سالمندترین کشورها در جهان هستند.
قاسمی عنوان کرد: براساس اعلام مرکز آمار کشور استانهای دارای بالاترین درآمد سرانه ملی به ترتیب استانهای گیلان، مازندران، مرکزی و تهران هستند که کمترین نرخ بارداری کشور را دارند. آمار طلاق حدود 19 درصد در تک فرزندان بیشتر است
وی عنوان کرد: در قزوین هم اگر به محلات برخوردار آن مراجعه کنید مشاهده میشود که تعداد فرزندان به شکل محسوسی کم است، البته این بدان معنا نیست که اقتصاد هیچ سهمی در کاهش تمایل به فرزندآوری ندارد.
قاسمی تاکید کرد: قطعا اقتصاد در فرزندآوری سهم دارد ولی نگرش و سبک زندگی دلایل مهمتری نسبت به مسائل اقتصادی است اما اقتصاد در قیاس با سبک زندگی، تقدم زمانی دارد و مردم باید در ابتدا مشوق های اقتصادی را حس کنند.
وی در پایان گفت: آمار طلاق حدود 19 درصد در تک فرزندان بیشتر است چراکه تک فرزندی به معنای تربیت بهتر نیست.
انتهای پیام /