سطح عرصه های مرتعی کشور بیش از 84 میلیون هکتار است
او افزود: یکی از رویکردهای ما با هدف مقابله با این مسایل در عرصههای مرتعی در سال 1403، مدیریت چرا و ساماندهی کوچ و اجرایی شدن کامل فصول پنجگانه شیوهنامه بهرهبرداری از مراتع کشور و اهتمام بر اتمام ممیزی عرصههای مرتعی است.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با بیان اینکه از 84.8 میلیون هکتار عرصههای مرتعی کشور، 83 میلیون هکتار مورد ممیزی قرار گرفتهاند، افزود: برنامه ما برای سال 1403 اتمام ممیزی 1.8میلیون هکتار از اراضی باقی مانده است.
او پیگیری دستورالعمل مدیریت چرا، کنترل پروانه چرا و سامانه کوچ، اجرایی کردن مصوبات کارگروه مدیریت چرا و ساماندهی کوچ بر اساس ظرفیتهای استانی مبدا و مقصد، به منظور مدیریت دام و کوچ عشایر در استانها و تعیین تکلیف مراتع بلامعارض را از برنامههای دیگر دفتر مدیریت مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیز داری قلمداد کرد.
اجرای طرح های مرتعداری از 2 میلیون هکتار فراتر رفت
بهزاد با تاکید بر این که رویکرد دفتر مدیریت مراتع در سال 1403 و برنامه هفتم، تهیه طرحهای مرتعداری چندمنظوره با مشارکت بهرهبرداران براساس آخرین راهنمای تهیه شده و اجرای طرحهای مرتعداری است، ادامه داد: بیش از 2 میلیون هکتار طرح مرتعداری چند منظوره یا تلفیقی با مدیریت این دفتر انجام شده است.
اوگفت: طرحهایی که دوره اجرا و یا مدت قرارداد آنها به اتمام رسیده است بازنگری، احاله و تعیین تکلیف می شوند. تقریباً از 44 میلیون و 700 هزار هکتار طرح تهیه شده از 83 میلیون هکتار اراضی مرتعی، 24 میلیون و 900 هزار هکتار احاله مدیریت شدهاند. دغدغه ما این است که طرحهای مرتعداری تهیه متناسب با تمام عرصههای مرتعی کشور تدوین شده و سایر طرحهای بلاتکلیف، ذیل برنامه هفتم احاله مدیریت شوند.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری ادامه داد: استفاده از خدمات سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی در تهیه طرح، نظارت بر طرحها و مستندسازی و نظارت دقیق بر حسن اجرای طرحهای مرتع داری در دستور کار قرار گرفته است.
بهزاد ادامه داد: در عرصههایی که امکان بهبود وضعیت مراتع با شیوههای مدیریتی وجود ندارد، عملیات احیا، اصلاح و توسعه، شامل عملیات بیولوژیک و بیومکانیک در دستور کار قرار دارد.
توسعه گیاهان دارویی در سطح 40 هزارهکتار در دستور کار است
او اضافه کرد: در برنامه هفتم یک میلیون و 250 هزار هکتار عملیات بیومکانیک و یک میلیون هکتار عملیات بیولوژیک دیده شده است که کپهکاری، بذرکاری و نهالکاری را شامل میشود.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری ادامه داد: 2 میلیون و 450 هزار هکتار برنامه حفاظت و قرق و 50 میلیون هکتار نیز اعمال مدیریت چرا در برنامه هفتم دیده شده، که در سال 1403 با توجه به تقسیمبندی و توزیع عملیات به استانها ابلاغ شده است.
او افزود: امسال 80 هزار هکتار عملیات بیولوژیک، 50 هزار هکتار عملیات بیومکانیک و 40 هزار هکتار توسعه گیاهان دارویی ذیل برنامه هفتم در دستور کار است.
بهزاد شناسایی ذخیرهگاههای مرتعی برای حفاظت گونههای مرتعی نادر یا در معرض خطر با همکاری مراکز تحقیقاتی دانشگاهی را از برنامههای دفتر مدیریت مراتع برشمرد و گفت: با توجه به این که 300 هزار هکتار توسعه گیاهان دارویی در برنامه هفتم دیده شده است، در سال جاری 40 هزار هکتار تقسیمبندی و توزیع حجمی برای استانها انجام شد؛ پیگیری اجرایی کردن سیاستها و ضوابط حفظ، احیا و توسعه بهرهبرداری و صادرات محصولات فرآوردههای مراتع، توسط رئیس سازمان به مراکز استانی ابلاغ شده است.
خبرنگار: آزاده محبی