سقف مالیات حقوق کارمندان تعیین شد / حقوق 5 میلیون و 600 هزار تومانی از مالیات معاف شد
تهران - ایرنا - نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بررسی لایحه بودجه میزان مالیات بر حقوق و دستمزدها در سال 1401 را تعیین کردند.
به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، در نشست علنی روز چهارشنبه (11 اسفندماه) مجلس شورای اسلامی بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه 1401 و جزء (5) بند (الف) تبصره (12) که مربوط به حقوق و دستمزد است در دستور کار قرار گرفت و به تصویب نمایندگان رسید.
در ابتدای بررسی این بخش تبصره (12) لایحه که مربوط به حقوق و دستمزد است، پیشنهاد «عبدالرضا مصری» نماینده کرمانشاه با تایید «علی نیکزاد ثمرین» که ریاست صحن را بر عهده داشت برای بازگشت تمام تبصره (12) به کمیسیون تلفیق جهت بررسی دوباره دستمزد و حقوق ها در سال 1401 به رای گذاشته شد که رای نیاورد تا بررسی این تبصره در صحن مجلس پیگیری شود.
در این باره «حمیدرضا حاجی بابایی» رییس کمیسیون تلفیق در مخالفت با بازگشت این تبصره به کمیسیون گفت: کمیسیون تلفیق بودجه کارهای کارشناسی خود را پیش از این درباره بودجه انجام داده و نظرش را هم اعلام کرده است و اگر نمایندگان پیشنهادی دارند در صحن بررسی شده و نظارت موافق و مخالف خود را بیان کنند.
در ادامه پیشنهاد «مصطفی طاهری» نماینده زنجان مبنی بر حذف جزء الحاقی (1) به رای گذاشته شد که این پیشنهاد هم تصویب نشد.
«سید کاظم دلخوش اباتری» سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی هم در پیشنهادی اضافه شدن عبارتی به این بخش را مطرح کرد و در دفاع از آن گفت: جایگاه هیات های علمی و پژوهشی بسیار بالا است و اگر کشور در فناوری های مختلف پیشرفت دارد به این دلیل است که این اساتید کار خود را به درستی انجام می دهند. از طرفی در لایحه بودجه حقوق و دستمزد اساتید علمی را پایین آوردیم و برای اینکه به مسائل پژوهشی کشور کمک کنیم،نیاز است به این بخش توجه شود.
«علی اصغر عنابستانی» نماینده سبزوار در مخالفت با پیشنهاد دلخوش عنوان کرد: استثناء آوردن خوب نیست و اگر قرار است به قضات کمک شود باید در جای خودش این کمک انجام شود تا سبب رانت نشود.
در ادامه نیز «علیرضا منادی سفیدان» رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در موافقت با این پیشنهاد اظهار داشت: قانون سال 1368 پیش از این تصویب شده و مگر می شود که هیات علمی و قضات را دولت در بودجه 1401 محدود کند. از طرفی علم دانشمندان کشور است که سبب شده دشمنان در مذاکرات تسلیم شوند.
وی افزود: در سال گذشته در بودجه متاسفانه برای برخی از اعضای هیات علمی سقف گذاشته شد. ولی ما عین قانون مجلس را در سال 1368 را می خواهیم. از طرفی قضاتی و هیات علمی زحمت می کشند و این پیشنهاد و روند سبب ضربه به آنها می شود.
در نهایت پیشنهاد دلخوش به تصویب نرسید.
در ادامه پیشنهاد «سیدمهدی فرشادان» نماینده سنندج درباره معافیت مالیاتی حقوق های کارمندان زیر 10 میلیون تومان مطرح شد که نمایندگان با این پیشنهاد مخالفت کردند.
«مالک شریعتی نیاسر» نماینده مردم تهران، پیشنهاد حذف جزء الحاقی (2) را مطرح کرد و گفت: وقتی پزشکی که در بخش دولتی کار می کند باید این پزشک را حفظ کرد و سقف حقوق پزشک را برداشت. اما در بودجه نویسی به نحوی عمل می کنیم که دیگر بخش ها ضربه می خورند. چرا که یک قشر را استثناء از پرداخت مالیات، یک قشر را معاف از مالیات و برای یک قشر دیگر سقف حقوق تعیین می کنیم که باید در این باره نظام جامع حقوق و دستمزد برای همه این بخش ها تدوین شود.
در نهایت نیز این پیشنهاد رای نیاورد.
در ادامه «سید مرتضی خاتمی» نماینده زنجان پیشنهاد عبارتی در جزء الحاقی2 را مطرح کرد که به تصویب نرسید.
«عبدالعلی رحیمی مظفری» نماینده مردم فارس هم پیشنهاد دادکه سایر پرداختی ها در این بند شامل مالیات نشود.
وی در این باره گفت: حق اولاد، حق مسکن، حق عائله مندی و حق مهد کودک شامل مالیات نمی شود و اینکه در جزء (5) عبارت سایرپرداختی ها آمده است، این بخش ها که بیان شد شامل مالیات نمی شود. این پیشنهاد هم به تصویب نرسید.
نمایندگان در ادامه جزء الحاقی (1) را به کمیسیون تلفیق را به کمیسیون تلفیق ارجاع دادند.
بر اساس این جزء، پزشکان عمومی، متخصص و فوق تخصص، فرهنگیان، آموزگاران، دبیران، مشاوران و مربیان تربیتی شاغل در مناطق کمترتوسعه یافته و محروم کشور و صعب العبور و مناطق کوهستانی از پرداخت مالیات سالانه تا سقف دومیلیارد و چهارصد میلیون (2.400.000.000) ریال معاف می باشند.
همچنین جزء الحاقی2 هم به کیمسیون بازگشت. بر اساس این جزء اعضای هیأت علمی بالینی تمام وقت جغرافیائی و نیز پزشکان متخصص و فوق تخصص بالینی تمام وقت جغرافیائی شاغل در بخش های دولتی، مشمول پرداخت مالیات موضوع این جزء به نرخ 10 درصد هستند.
جزء (5) بند (الف) تبصره (12) لایحه بودجه 1401 که به تصویب نمایندگان رسید به این شرح است:
5- سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده (84) قانون مالیاتهای مستقیم در سال 1401 مبلغ ششصد و هفتاد و دو میلیون (672,000,000) ریال تعیین میشود.
نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از مجموع مندرج در احکام کارگزینی شامل حق شغل، حق شاغل، فوق العاده مدیریت و فوق العاده مستمر و غیر مستمر و سایر پرداختیها و کارانه به استثنای عیدی پایان سال به شرح زیر میباشد:
1-5- نسبت به مازاد ششصد و هفتاد و دو میلیون (672,000,000) ریال تا یک میلیارد و هشتصد میلیون (1,800,000,000) ریال، 10 درصد
2-5- نسبت به مازاد یک میلیارد و هشتصد میلیون (1,800,000,000) ریال تا سه میلیارد (3,000,000,000) ریال، 15 درصد
3-5- نسبت به مازاد سه میلیارد (3,000,000,000) ریال تا چهار میلیارد و دویست میلیون (4,200,000,000) ریال،20 درصد
4-5- نسبت به مازاد چهارمیلیارد و دویست میلیون (4,200,000,000) ریال به بالا، 30 درصد
میزان معافیت مالیات سالانه مستغلات اشخاص فاقد درآمد موضوع ماده (57) قانون مالیاتهای مستقیم و مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده (101) قانون مالیاتهای مستقیم سالانه به مبلغ سیصد و نود و شش میلیون (396,000,000) ریال تعیین میشود.