سگهای زندهیاب، بازوان بیجانشین امداد و نجات جمعیت هلالاحمر + فیلم

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، ساسان سوری، در جریان حوادث طبیعی و بحرانهای انسانی، سرعت عمل و دقت در عملیات جستوجو و نجات، تفاوت میان مرگ و زندگی را رقم میزند، در این میان، سگهای زندهیاب جمعیت هلالاحمر ایران به عنوان یکی از مؤثرترین ابزارهای جستوجوی افراد محبوس زیر آوار شناخته میشوند؛ حیواناتی آموزشدیده که با توان بویایی خارقالعاده و رابطه عاطفی قوی با مربیانشان، بارها...
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، ساسان سوری، در جریان حوادث طبیعی و بحرانهای انسانی، سرعت عمل و دقت در عملیات جستوجو و نجات، تفاوت میان مرگ و زندگی را رقم میزند، در این میان، سگهای زندهیاب جمعیت هلالاحمر ایران به عنوان یکی از مؤثرترین ابزارهای جستوجوی افراد محبوس زیر آوار شناخته میشوند؛ حیواناتی آموزشدیده که با توان بویایی خارقالعاده و رابطه عاطفی قوی با مربیانشان، بارها جان انسانهای گرفتار در سیلابها، زلزلهها و انفجارها را نجات دادهاند.
حمید رهنما، کارشناس مسئول تیمهای امداد و نجات جمعیت هلالاحمر، در حاشیه تور بازدید خبرنگاران از مرکز نگهداری سگهای زندهیاب، نقش حیاتی این حیوانات را در عملیاتهای داخلی و بینالمللی یادآوری کرد. وی با اشاره به مأموریتهای موفقیتآمیز سگهای امدادی در حوادثی، چون سیل پاکستان و زلزله ترکیه، گفت: «گاهی یک قلاده سگ میتواند جان چندین انسان را نجات دهد، اگر در حین عملیات آسیبی ببیند، از روند جستوجو خارج میشود و ممکن است افراد کمتری نجات پیدا کنند.
آمار رسمی هلالاحمر نشان میدهد که تاکنون سگهای زندهیاب این سازمان موفق به یافتن 15 فرد زنده و 188 پیکر در عملیاتهای مختلف شدهاند، آماری که جایگاه انکارناپذیر این حیوانات را در چرخه امداد و نجات کشور نشان میدهد.
آموزش، ارتباط و ایثار، پشتصحنه عملکرد بینقص
آموزش سگهای زندهیاب فرآیندی طولانی، پرهزینه و طاقتفرساست، حمید رهنما با اشاره به مراحل دشوار این آموزشها میگوید: «در دورههای آموزشی، چالشهایی مثل آتش، دود، صدای ترقه و حتی شبیهسازی موج انفجار برای سگها طراحی شده است تا آماده حضور در صحنههای واقعی شوند.» او در ادامه افزود: ما با این حیوانات زندگی میکنیم، ارتباط عاطفی و دائمی مربیان با سگها یک اصل غیرقابل انکار است، هر روز و هر ساعت، تمام فکر و ذهن ما با سگهاست.
یکی از مهمترین مراحل آموزش، آمادهسازی سگها برای شرایط واقعی آوار است، در مرکز آموزشی هلالاحمر، فضایی شبیهسازیشده برای تمرین سگها ساخته شده است تا آنها توانایی جستوجوی سریع و دقیق در شرایط اضطراری را کسب کنند. در یک نمایش عملی برای خبرنگاران، سگ آموزشدیده توانست در مدت کوتاهی، محل حضور داوطلب پنهانشده زیر آوار را شناسایی و با پارس ممتد، امدادگران را مطلع سازد.
رهنما همچنین به شرایط ویژه نگهداری این سگها اشاره کرد و افزود: این حیوانات ماشین نیستند که اگر مشکلی داشتند، به تعمیرگاه ببریم، آنها موجوداتی زنده و باهوشاند که حتی متوجه حال بد مربیانشان میشوند و رفتار خود را تغییر میدهند.
دوره خدمت سگهای زندهیاب معمولاً 10 سال است، از سال هشتم به بعد، تولهای جوان در کنار سگ بازنشستهشونده قرار میگیرد تا تجربهها منتقل شود و خلأ احتمالی در تیم ایجاد نشود. پس از بازنشستگی، سگها به مربیان خود واگذار میشوند تا دوران کهولت را در کنار نزدیکترین همراهانشان بگذرانند.