شناسایی اولین موج گرانشی حاصل از ادغام سیاهچاله دوتایی با اجرامی نابرابر
محققان "موسسه مکس پلانک" اخیرا موفق به شناسایی اولین موج گرانشی حاصل از ادغام سیاه چاله دوتایی که جرم آنها نابرابر است، شدند.
به گزارش ایسنا وبه نقل از تک اکسپلوریست، سیاهچاله دوتایی (Binary black hole) از دو سیاهچاله که در مدارهای نزدیک به دور یکدیگر می چرخند، تشکیل شده است. همینطور که این سیاهچالههای در گردش امواج گرنشی تولید میکنند، مدار آنها افت میکند و دوره تناوب مداری کاهش می یابد. وقتی سیاهچالهها به اندازه کافی به یکدیگر نزدیک شدند، در هم ادغام می شوند.
سیستم" GW190412 "اولین مشاهده از ادغام سیاه چاله دوتایی است که در آن دو سیاه چاله دارای جرمهای متفاوت با هم و تقریبا هشت و 30 برابر خورشید هستند. این نخستین سیاه چاله دوتایی است که سیاه چالههای آن دارای جرم متفاوتی هستند. این اختلاف زیاد بین جرم این دو سیاه چاله به این معناست که اخترشناسان میتوانند چندین ویژگی این سیستم مانند فاصله آنها با زمین، زاویهای که به آن نگاه میکنیم و سرعت چرخش آنها در محورشان را با دقت اندازه گیری کنند.
GW190412 برای اولین بار توسط رصدخانه موج گرانشی با تداخلسنج لیزری (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) یا به اختصار لایگو (LIGO) و تداخل سنج ویرگو (VIRGO interferometer) در 12 آوریل 2019 مشاهده شد.
بررسی محققان نشان داد که این ادغام در فاصله 1.9 تا 2.9 میلیارد سال نوری از زمین رخ داده است. نکتهای که این سیستم را منحصر به فرد میسازد جرم نابرابر سیاه چالههای آن است زیرا تمام سیاه چالههای دوتایی که قبلا توسط آشکارسازهای لایگو و ویرگو رصد شده بودند دارای اجرام تقریبا یکسانی بودند.
"فرانک اهم" (Frank Ohme) رهبر این گروه تحقیقاتی از موسسه مکس پلانک گفت: برای اولین بار در GW190412 ما موفق به شناسایی موج گرانشی بی نظیر که کمی بلندتر از دیگر اواج بود، شدیم. در سیستمهایی با جرمهای نابرابر مانند GW190412 این صدا حاصل از سیگنال موج گرانشی، بسیار بلندتر از مشاهدات کلی ما است. این مشاهدات بار دیگر نظریه نسبیت عام انیشتین را تأیید میکند.
انتهای پیام