سه‌شنبه 6 آذر 1403

شکل‌گیری تحرکات جدید حوزه علمیه پس از اظهار نگرانی امام خامنه‌ای درباره تبلیغ

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
شکل‌گیری تحرکات جدید حوزه علمیه پس از اظهار نگرانی امام خامنه‌ای درباره تبلیغ

معاون تبلیغ و امور فرهنگی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه می‌گوید: باید تا پایان سال، حوزه طرح‌های خود را آماده کرده و در مسیر اجرا قرار دهد تا بتوانیم گزارشی به مقام معظم رهبری ارائه کنیم.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری تسنیم، پس از اظهار نگرانی امام خامنه‌ای درباره مسئله «تبلیغ» در دیدار مبلغین و طلاب حوزه‌های علمیه سراسر کشور با ایشان، سخنان امیدوارکننده‌ای از زبان مسئولان مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور در راستای رفع نگرانی رهبر معظم انقلاب شنیده می‌شود. در همین راستا تحرکات جدیدی نیز در حال شکل‌گیری است.

حوزویان باید برای «رفع نگرانی امام خامنه‌ای» درباره تبلیغ، تلاش کنند

در این راستا در طول یک ماه گذشته، مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه اقدام به جمع‌آوری ایده با محوریت «دغدغه مقام معظم رهبری» از طریق تشکیل جلسات با مبلغین و همچنین فراخوان ایده کرده است.

طبق آنچه حجت‌الاسلام حسین ملانوری معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزه‌های علمیه، در برخی از این جلسات اظهار داشته، پس از فرمایشات مقام معظم رهبری جلسات بسیاری در سطح حوزه و معاونت‌های مختلف برگزار شده است.

امروز ما وظیفه داریم با نشست‌های هم‌اندیشی به دنبال راهکارهایی برای استفاده از ظرفیت‌های موجود در راستای کاهش نگرانی‌های مقام معظم رهبری باشیم.

بنا بر آنچه در خبرها آمده است، این جلسات در خود معاونت تبلیغ و امور فرهنگی حوزه‌های علمیه، شامل 9 جلسه تا 23 مردادماه 1409 با مبلغان تخصصی، ائمه جماعات و مبلغان موفق مساجد قم، هنرمندان حوزوی عرصه تبلیغ، فعالان و کارشناسان فضای مجازی و دیگر مبلغان بوده است.

معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزه‌های علمیه، اولویت این جلسات را جمع‌آوری ایده‌ها و طرح‌ها اعلام کرده و افزوده است: در این جلسات گفتمان تبلیغ گسترش پیدا می‌کند، از نظرات مثبت برای بازطراحی حوزه استفاده خواهد شد، چرا که این مطالب از میدان‌های اقدام و عمل برآمده و از روی دلسوزی است و به بانک ایده شورای عالی حوزه علمیه منتقل خواهد شد.

حجت‌الاسلام ملانوری در این جلسات عنوان داشته است: امروز ما وظیفه داریم با نشست‌های هم‌اندیشی به دنبال راهکارهایی برای استفاده از ظرفیت‌های موجود در راستای کاهش نگرانی‌های مقام معظم رهبری باشیم. طرح‌ها درحال پیش‌نویس شدن هستند و در این جلسات تکمیل خواهند شد و سپس به تائید مقام معظم رهبری خواهند رسید تا به مرحله اجرا برسند. باید تا پایان سال، حوزه طرح‌های خود را آماده کرده و در مسیر اجرا قرار دهد تا بتوانیم گزارشی به مقام معظم رهبری ارائه کنیم.

اظهار نگرانی رهبر معظم انقلاب نسبت به مسئله تبلیغ در حالی صورت گرفته است که طبق اطلاعاتی که حجت‌الاسلام ملانوری در جلسات هم‌اندیشی خود با مبلغان ارائه داده است «طی دو سال و نیم گذشته بیش از 300 جلسه هماهنگی تشکیل شده که خروجی‌های مؤثری ازجمله هماهنگی با دفتر تبلیغات در اعزام مبلغ داشته است.»

باید تا پایان سال، حوزه طرح‌های خود را آماده کرده و در مسیر اجرا قرار دهد تا بتوانیم گزارشی به مقام معظم رهبری ارائه کنیم.

او در این جلسات آمارهای دیگری نیز ارائه داده است از قبیل اینکه «در سال‌های اخیر میزان مبلغین بیش از 5 برابر افزایش داشته است؛ حوزه توانسته است 32 هزار مبلغ را تحت پوشش خود قرار دهد؛ عمده حجم تبلیغ به سمت مدارس رفته و در سال گذشته طرح امین از 4 هزار مدرسه به 24 هزار مدرسه رسیده است و در پایان سال گذشته 21 هزار طلبه آشنا و فعال در حوزه مدارس داشته‌ایم.»

حجت‌الاسلام ملانوری همچنین گفته است «طرح تبلیغ مکتوب را نیز در حوزه آغاز کرده‌ایم، این طرح برای محتواهایی است که به درد عموم مردم بخورد و از قالب کتاب‌ها و مجلات خارج است.»

اما با وجود تمام این فعالیت‌های پیشین حوزه علمیه در حوزه تبلیغ، اینک و پس از ابراز نگرانی از سوی رهبر معظم انقلاب، معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزه‌های علمیه از تشکیل شورایی در این راستا با حضور معاونت‌های مختلف حوزه خبر داده است.

حجت‌الاسلام ملانوری غیرتهاجمی بودن تبلیغات را از جمله عوامل عدم رضایت مقام معظم رهبری از وضعیت تبلیغ دانسته و در جمع شرکت‌کنندگان در این جلسات گفته است: مقام معظم رهبری تأکید داشتند که تبلیغ باید تهاجمی باشد و اینکه امروز نتوانسته‌ایم رضایت مقام معظم رهبری را کسب کنیم، برای این است که تبلیغ‌ها این ویژگی را ندارد. اقداماتی صورت گرفته، طرح‌ها و روش‌هایی تدوین شده، ولی تهاجمی نبوده است، درنتیجه رضایت مقام معظم رهبری را به همراه نداشته است.

معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزه‌های علمیه در این‌باره افزوده است: گروه‌های جهادی مختلف، طلاب، کانال‌های جهادی و مجموعه‌های مختلف به دنبال تولید محتوا هستند ولی این محتوا رضایت مقام معظم رهبری را به همراه نداشته است، طبق فرمایش رهبری روش و محتوا باید تهاجمی بوده و بر فکر و اندیشه دیگران نفوذ کند.

مقام معظم رهبری تأکید داشتند که تبلیغ باید تهاجمی باشد و اینکه امروز نتوانسته‌ایم رضایت مقام معظم رهبری را کسب کنیم، برای این است که تبلیغ‌ها این ویژگی را ندارد.

وی همچنین گفته است: بیش از 50 رشته گرایش حوزه ویژه تبلیغ داریم، از این تعداد تنها حدود 10 رشته در حال انجام و مابقی درحال گذراندن مراحل علمی است؛ امروز طلاب حدود 40 واحد روش خطابه خواهند داشت اما تمام این روش‌ها نتوانسته است مبلغ را قانع و رضایت مقام معظم رهبری را جلب کند. امروز عمده مبلغان ما سطح 2 هستند اما متأسفانه طلبه‌هایی که در سطح 2 حوزه فارغ التحصیل می‌شوند، مبلغ نیستند و حوزه باید خود را در این مسیر اصلاح کند.

حجت‌الاسلام ملانوری دراین جلسات تصریح کرده است که معاونت آموزش باید آموزش‌ها را بر مبنای تبلیغ تغییر دهد؛ باید محتوا و روش‌های مناسب تولید کرده، در اختیار مبلغین قرار دهیم؛ باید تبلیغ را تخصصی کرد، اگر به سمت تبلیغ‌های تخصصی حرکت کنیم، قطعا اقدامات بهتری صورت خواهد گرفت.

معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزه‌های علمیه در سلسله نشست‌های هم‌اندیشی با گروه‌های تبلیغی و دست اندرکاران تبلیغ گفته است که پس از فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص تبلیغ، شور و هیجان بسیاری میان طلاب صورت گرفته است؛ سخنرانی اخیر ایشان مسئولیت حوزه در خصوص تبلیغ را سنگین‌تر کرده است؛ ایشان حوزه علمیه قم را محوریت تبلیغ می‌دانند؛ اینکه مقام معظم رهبری حوزه علمیه قم را کانون و محور اعلام کردند برای این است که ظرفیت‌های این حوزه را شناسایی کرده‌اند.

معاونت آموزش باید آموزش‌ها را بر مبنای تبلیغ تغییر دهد؛ باید محتوا و روش‌های مناسب تولید کرده، در اختیار مبلغین قرار دهیم؛ باید تبلیغ را تخصصی کرد.

او گفته است: این طرح حدود 5 سال زمان نیاز دارد و در این راستا نیز طرح‌های مختلفی در قالب بلند مدت و کوتاه مدت زود بازده درنظر داریم.

شکل‌گیری تحرکات جدید حوزه علمیه پس از اظهار نگرانی امام خامنه‌ای درباره تبلیغ 2
شکل‌گیری تحرکات جدید حوزه علمیه پس از اظهار نگرانی امام خامنه‌ای درباره تبلیغ 3
شکل‌گیری تحرکات جدید حوزه علمیه پس از اظهار نگرانی امام خامنه‌ای درباره تبلیغ 4