پنج‌شنبه 8 آذر 1403

صِرف سدسازی ترکیه باعث آلودگی هوا در ایران نیست / همه کشورهای همسایه باید مشترک به مدیریت آب‌ها در منطقه بپردازند

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
صِرف سدسازی ترکیه باعث آلودگی هوا در ایران نیست / همه کشورهای همسایه باید مشترک به مدیریت آب‌ها در منطقه بپردازند

سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز و در پاسخ به سوال خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو درباره مضوع سدسازی گسترده ترکیه و ریزگردهای اخیر در منطقه گفت: نهاد‌های تخصصی در خصوص منشاء ریزگرد‌ها باید نظر قطعی بدهند. برخی در خصوص عراق و سوریه به عنوان منشاء صحبت میکنند گفته‌هایی هم هست که عربستان و حتی سودان به عنوان منشاء ریزگردهامعرفی می‌کنند. وی افزود: فارق از این بحث...

سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز و در پاسخ به سوال خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو درباره مضوع سدسازی گسترده ترکیه و ریزگردهای اخیر در منطقه گفت: نهاد‌های تخصصی در خصوص منشاء ریزگرد‌ها باید نظر قطعی بدهند. برخی در خصوص عراق و سوریه به عنوان منشاء صحبت میکنند گفته‌هایی هم هست که عربستان و حتی سودان به عنوان منشاء ریزگردهامعرفی می‌کنند.

وی افزود: فارق از این بحث اگر واقعاً ما منشاء را در در عراق بدانیم، باید حواسمان باشد که دیپلماسی آب ابعاد مختلفی دارد. این بدان معنی نیست که ما صرفاً به سدسازی‌های زیاد ترکیه در مجرای ورودی آب‌ها در دجله توجه کنیم.

خطیب زاده با اشاره به موضوع‌گیری خود در این باره گفت: در این خصوص باید گفتگو‌های جدی بین کشور‌های منطقه و ترکیه انجام شود، باید مدیریت مشترک آب‌های مرزی در این مناطق داشته باشیم این‌ها میراث همه ما در منطقه است. صرف مرز‌های جغرافیایی نمی‌تواند تعیین کننده مدیریت این‌ها باشد به ویژه آن‌هایی که در بالادست این آب‌ها در حال سدسازی هستند.

سخنگوی وزارت خارجه گقت: حجم بسیار زیادی از آبریز رودی مانند دجله در خود عراق است، خشک شدن هور‌های عراق برای دیروز و امروز نیست و این موضوع به تصمیمات صدام باز می‌گردد و مدیریت گسترده کنترلی آب بر روی دجله که در داخل مرز‌های خود عراق انجام می‌شود.

خطیب زاده به آمار‌ها اشاره کرد و افزود: اگر میزان آبریز دجله حدود 45 میلیون متر مکعب در داخل خود عراق باشد، بیش از 110 میلیارد مترمکعب کنترل آب در داخل عراق بر روی دجله انجام می‌شود که خود این باعث خشک شدن بسیاری از آن‌ها و متضرر شدن کشور‌های منطقه شده است. این‌ها همه حاکی از آن است که فارق از آنکه از نظر تخصصی باید تعیین بشود که منشاء ریزگرد‌ها کجاست، باید همه کشور‌های همسایه بدون نگاه سیاسی به مدیریت مشترک آب‌ها در منطقه بپردازند.