صف طولانی نامزدهای انتخاباتی و راه سخت اجماع
تهران - ایرنا - شمار زیاد نامزدهای ریاست جمهوری در جناحهای سیاسی سبب شده تا جبهههای اجماع ساز به نتیجه واحدی نرسند. حال باید دید در این صحنه چه افرادی نامزد پوششی هستند و قرار است به نفع دیگری کنار بروند و چه افرادی تا آخر ثابت قدم خواهند ماند و فرصت انتخاب را از رقبا برمیگیرند.
کمتر از دوماه مانده به برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، نامهای مختلفی به عنوان نامزدهای احتمالی در فضای سیاسی کشور مطرح است. برخی چهرههای سیاسی به صراحت از قصد خود برای حضور در انتخابات سخن گفتهاند. افزون بر این، نامهای بسیاری در جریانات گوناگون به عنوان نامزد احتمالی مطرح شده که البته خود هنوز از قصدشان برای ورود به میدان رقابتها سخنی نگفتهاند، با این حال تحلیل و تفسیرهای زیادی حول محور نامزدی آنان در فضای رسانه ای کشور مطرح میشود.
با توجه به تاثیر ترکیب، تعدد و چینش نامزدهای انتخاباتی در مسایلی چون راهبردها و تاکتیکهای انتخاباتی جریانهای سیاسی، کیفیت برگزاری انتخابات، میزان مشارکت و... و. رصد موضعگیریها و اظهارنظرهای نامزدهای احتمالی انتخابات، مورد توجه ناظران است. برخی از مهمترین رویدادها در این زمینه در شبانه روز گذشته، را در ادامه متن می خوانیم:
از نامزدهای احتمالی اصولگرا چه خبر؟
دولت برای ازدواج و مسکن جوانان کاری نکرد
محمد عباسی وزیر اسبق تعاون و از کاندیداهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در نشستی به تشریح مواضع و عملکرد خود پرداخت. وی گفت: اگر رای بیاورم، در دوره اول دولت بعدی این وضع درست شدنی است. بعضیها میگویند مردم به شخصی رای میدهند که یارانه را بیشتر افزایش دهد. آقای روحانی گفت که 100 روزه مشکل اقتصاد را برطرف خواهیم کرد. این حرف ایشان غلط است و اگر فردی واقعا کار کارشناسی شده انجام داده باشد، متوجه می شود که نمیشود، 100 روزه اینکار را کرد.
وی افزود: اصل مسکن مهر در وزارت تعاون، در زمان وزارت بنده اتفاق افتاد. یکی از دلایلی که مسکن الان گران است این است که جریان عرضه و تقاضا مشکل دارد. ما میتوانیم کاری کنیم که هزینه مسکن بسیاری از جوانان را تا 50_60 درصد کاهش دهیم. ما باید از بافتهای فرسوده به صرفه استفاده کنیم. در آن سالی که وزیر بودم توانستیم سالی 500 هزار جوان را صاحب خانه کنیم. پس با شتاب میتوانیم این عدد را افزایش دهیم. هیچ وقت نمیتوان شعارها و حرفهای نشدنی زد. در دنیا فقط ژاپن در یک دوره ای 500 هزار مسکن را هدف قرار داد در صورتی که تا انتهای دولت دهم 2 میلیون و نیم نفر صاحب مسکن شدند. پس این شدنی است.
کاندیداتوری یک سردار و یک وزیر سابق
سردار علیرضا افشار رییس اندیشکده جنگ نرم دانشگاه عالی دفاع ملی و فرمانده اسبق بسیج در نشست خبری خود، برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری اعلام کاندیداتوری کرد، او گفت: مهمترین پشتوانه انقلاب سرمایههای مردمی است و دشمن برای بیاعتمادی آنها نسبت به نظام تلاش زیادی میکند، دشمن با جنگ نتوانست به این نظام ضربه بزند و از طریق جنگ نرم وارد میدان شده که به ساختار نظام آسیب وارد کند. این سرمایه اجتماعی باید حفظ شود و صرف منافع حزبی و گروهی نباید به منافع ملی آسیب بزند و این برای جامعه مهم است و راهکار این است که مسوولان کشور به این موضوع توجه کنند. تضمین رعایت این منشور نیاز به فرهنگسازی و گفتمان دارد و افرادی که در انتخابات تخلف میکنند به عنوان چهرههای بداخلاق معرفی شوند تا مانع حرکتهای ناپسند در فرهنگ انتخابات شوند. اخلاق انتخاباتی در کلانشهرها و شهرهای کوچک متفاوت است در برخی نقاط کشور مساله قومیت نتایج انتخابات را به گونه دیگر رقم میزند.
وی اظهار داشت: امانتداری و صیانت از آرای مردم مهم است و این یکی از محورهای مورد تاکید در اخلاق انتخاباتی است. وفاق جمعی و توجه به رای اکثریت مبنای انتخابات است و هر شخصی پیروز انتخابات شد، نباید تخریب شود ولو اینکه با سلیقه ما متفاوت باشد و شرح صدر را همه افراد در انتخابات رعایت کنند. وفاق اجتماعی برای جلب مردم است و اعتماد مردم به نظام مهم است و نباید مخدوش شود و این حق ملت است، نباید پایمال شود. مشارکت حداکثری با فضای مثبت در جامعه اتفاق میافتد و مشکلات معیشتی باید مورد توجه مسوولان کشور قرار گیرد و فضای امیدآفرینی تقویت شود. این یک فرصت است که باید به نحو احسن از آن استفاده کرد و آموزههای دینی میگویند که زندگی مسالمتآمیز داشته باشیم و اقلیتها در مجلس نماینده دارند و این نشان میدهد که جمهوری اسلامی به مساله تنوع قومیتها توجه دارد.
سطح معیشت کارگران تأسف انگیز است
محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و نامزد انتخابات1400، کارگران را ستون بنیادین شکوفایی تولید و توسعه اقتصادی جامعه دانست و خاطرنشان کرد: سطح معیشت آنان تاسف انگیز است. کارگران ستون بنیادین شکوفایی تولید و توسعه اقتصادی جامعه اند. بهبود توازن دخل و خرج کارگران و ارتقای کیفیت زندگی خانواده آنان، باید در اولویت دولت قرار گیرد.
از نامزدهای احتمالی اصلاح طلب چه خبر؟
حقوق کارگران را به 400 دلار می رسانم
سید محمد غرضی، نامزد انتخابات 1400 و وزیر پیشین نفت و پست و تلگراف و تلفن، در گفت وگویی رسانه ای گفت: اگر رئیس جمهور شوم، اولین دستور من، لغو تبعیض خواهد بود؛ از جمله این که نرخ ارز و بهره وام را تک نرخی می کنم و بعد هم تجارت را برای همه مردم آزاد می کنم؛ زیرا معتقدم بازار سیاه موجود در ایران ناشی از مصوبات دولت است که به عده ای خاص امتیاز می دهد. بعد از این که ارز را تک نرخی کردم، درآمد ناشی از رانت خواری را به جیب مردم می ریزم؛ از جمله این که حقوق کارگران را به 400 دلار در ماه می رسانم که بسته به قیمت دلار، بین 8 تا 10 میلیون تومان می شود. در دولت من، مدیران رانت خوار که ارز 4200 تومانی می گیرند و در بازار آزاد 30 هزار تومان می فروشند، دستشان کوتاه می شود. معتقدم خرج کشور سالی 20 تا 30 میلیارد دلار بیشتر نیست و بقیه درآمدها باید به مردم بازگردد.
وی گفت: 12 سال در پادگان زندگی می کردم، اما بعدا به من گفتند برو بیرون و به همین خاطر، یک خانه 1000 متری در محله دروس خریدم که بعدا آن را به نام چهار فرزندم کردم. یک زمین 1500 متری هم در دهه 60 خریدم و از دهه 70، در آن شروع به ساختن کردم و اکنون 17 آپارتمان در آن زمین دارم. اکنون هم بازنشسته هستم و ماهی 12 میلیون تومان حقوق می گیرم. پدر من هم مالک بود و هم تاجر و هم صنعتگر. از دهه 20 نیز هر اتفاقی که در شهر می افتاد، اجلاس آن در خانه ما شکل می گرفت.
گرفتن صندوق رای یعنی تشویق به براندازی
محمدرضا عارف فعال سیاسی که به تازگی نامزدی خود را برای حضور در عرصه رقابت انتخابات 1400 اعلام کرده است در گفتوگویی با یکی از رسانه ها به بیان ناگفتههایی در زمان مسوولیتهایش و همچنین برنامههایآینده بهویژه انتخابات ریاست جمهوری 1400 پرداخت. او گفت: با توجه به شرایطی که داریم، احساس کردیم باید مردم را تشویق به حضور در میدان کنیم. مردم سرمایه نظام و دولت هستند و اگر مردم را از نظام جدا کنیم، دیگر چیزی باقی نخواهد ماند که این یک واقعیت است. نظامها برای بقا یا باید به خارج وابسته باشند که ما شعار استقلال سر دادیم و همواره به آن پایبند بودیم یا متکی به درون کشور و مردم. راه ما اعتماد و اتکا به مردم است. باید در نظر داشت که همواره به حضور مردم بها داده و متاسفانه آن را مشروعیت خودمان دانستیم، یعنی هر وقت مردم به میدان وارد شدند، چنین عنوان کردیم که مشاهده کنید مردم چقدر به ما اعتماد دارند پس اگر مردم حضور پیدا نکنند در وهله نخست مشروعیتها بهویژه مشروعیت دولتمردان زیر سوال میرود که موضوع مهمی است. در صورتیکه مردم خود را صاحب انقلاب و کشور میدانند و بهرغم نارضایتی و مشکلات اقتصادی و اجتماعی به میدان میآیند که این تکلیف دولتمردان را برای پاسخ به مطالبات مردم سنگینتر میکند. متاسفانه بیاعتنایی یا کم اعتنایی به مطالبات مردم شرایط نامناسبی را فراهم کرد. تعمیق شکاف ملت و حاکمیت، خسران بزرگی برای کشور، ملت و حکومت است. انتخابات 1400می تواند بازی برد - برد، ملت و حکومت باشد. بهشرط حضور جدی مردم پای صندوقهای رای و دادن اطمینان به مردم که وعدههای داده شده عملی میشود.
عارف در ادامه بیان داشت: رئیسجمهور باید سابقه سیاسی، کارایی و... روشنی داشته باشد و از سوی دیگریک جریان سیاسی نبابد خودش را بیهویت کند. در مجلس دهم سعی کردیم در چارچوب هویت خودمان به جلو برویم. امروز جریان اصلاحات باید کاندیدای اصلاحطلب داشته باشد و از ظرفیت این جریان و بهپشتوانه مردم و استفاده از تجارب گذشته جهت بهبود شرایط کشور و اصلاح امور اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی بهویژه معیشت مردم، کاهش نرخ بیکاری و حل معضل مسکن و... استفاده کنیم.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*