صنعت خودروسازی مسبب اصلی آلودگی هواست
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: صنعت خودروی کشور، مسبب 83 درصد آلایندگی گازی است و عامل تولید 61درصد ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون به شمار میآید.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور که در نشست مشترک کمیسیون های «مسؤولیت اجتماعی» و «صنعت» اتاق مشهد سخن می گفت، اظهار داشت: خوردوسازی مسبب 83درصد آلایندگی گازی است و عامل تولید 61درصد ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون به شمار میآید.
وی این نکته را نیز اضافه کرد که؛ نتیجه چنین انحصاری، تولید محصولاتی بود که تخریب محیط زیست را رقم زده و آلودگی هوا را در پی داشته است. همه اینها باعث شد تا امسال ناگزیر، برای مدت 12روز مدارس را در تهران تعطیل کنیم.
کلانتری اضافه کرد: در حال حاضر 87درصد مینیبوسها، 81درصد موتورسیکلتها، 73درصد اتوبوسهای شهری و 60 درصد کامیونهای کشور فرسوده و اسقاطی به شمار می آیند و آلایندگی بالایی دارند. با این اوصاف، آیا توقع داریم هوای پاکی باقی بماند تا مردم آن را تنفس کنند؟
* مرگ کودکان زیر یک سال در ایران به دلیل آلودگی هوا
معاون رئیس جمهور ادامه داد: دولت در سال 96 و در راستای تحقق قانون هوای پاک تصویب کرد تا از واردات موتورسیکلتهای کاربراتوری جلوگیری شود اما در فاصله زمانی بین تصویب دولت تا ابلاغ آن، 580هزار موتورسیکلت کاربراتوری به کشور وارد شد.
وی بزرگترین رانت را انحصارطلبی دانست و بیان کرد: با قوانین موجود، «هوای پاک» مفهومی ندارد. هنوز مجبوریم خودروی داخلی را با دو تا دو و نیم برابر مصرف سوخت نسبت به نمونه خارجی آن، به بهانه حمایت از تولید داخلی، استفاده کنیم، اما این حمایتگری به چه قیمتی تمام میشود؟ محیط زیست را به چه قیمتی میفروشیم؟ حمایت از تولید ملی زمانی معنا پیدا میکند که ارزش افزوده و سرمایهای برای کشور ایجاد شود و سلامت جامعه مورد تهدید قرار نگیرد.
کلانتری به آمار قابل تاملی اشاره و عنوان کرد: مرگ کودکان زیر یک سال در ایران به دلیل آلودگی هوا، 6برابر کشور ترکیه است.
*یک درصد عوارض صنایع آلاینده صرف پرداخت حقوق کارکنان شهرداریها میشود
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هزینه کرد عوارض آلایندگی نیز اشاره کرد و گفت: ما هم از بابت این عوارض و محل هزینه کرد آن ها شاکی هستیم، چیزی از عوارض مذکور سهم محیط زیست نمیشود. شهرداریها این پول را صرف پرداخت حقوق کارکنانشان میکنند و سه درصدی از آن نسبت نیز سهم بخش مالیاتی میشود.
وی یک درصد عوارض آلایندگی را در عسلویه، سالانه 400 میلیارد تومان برآورد کرد و افزود: کل بودجه عمرانی استانداری بوشهر 280 میلیارد تومان است. جالب اینجاست که حدود 100میلیارد تومان در همان منطقه سرمایهگذاری انجام گرفته است و اگر دو میلیارد بیشتر برای آن هزینه میشد، امروز در زمره مناطق سبز بود اما به هر دلیلی این غفلت بزرگ صورت گرفت تا امروز چنین خسران سنگین تری پرداخت شود و توأمان این منطقه با مشکلات محیط زیستی جدی مواجه باشد.
*تبدیل شدن یوزپلنگ به سمبل ملی بازی با محیط زیست بود
معاون رئیس جمهور به نگاه تبلیغاتی در عرصه حفاظت محیط زیست کشور اشاره کرده و بیان داشت: سازمان حفاظت محیط زیست در ایران طی 10 تا 15 سال گذشته برای تبلیغات صرفا یوزپلنگ را به سمبل ملی تبدیل کرده و بقیه وظایف خود را فراموش کرده بود اما حتی در همان عرصه هم به نتایج مطلوبی نرسیدیم. عدهای با محیط زیست بازی کردند.
وی مجموع بودجه سازمان محیط زیست کشور را دو در هزار از کل بودجه کشور دانست و توضیح داد: بودجه مجموعه این سازمان چه در سطح ملی، چه سازمانی، چه برای پارک های ملی و مناطق شکار ممنوع و حتی با وجود 3500 محیطبان و حدود 6900 پرسنل، این میزان تعیین شده که کفاف برنامه های سازمان را نمیکند و عملا بیش از 93 درصد آن برای پرداخت حقوق پرسنل و محیط بانان آن هزینه میشود. این سازمان در چنین شرایطی میتواند تنها یک مروج باشد و حتی توانی برای پایش محیط زیست ندارد. باید بستری فراهم شود تا هر ایرانی خود یک محیطبان باشد.
منبع: فارسانتهای پیام /