سه‌شنبه 6 آذر 1403

طراحی "سامانه هوشمند پایش و مشاوره مزارع کشاورزی" توسط دانش‌بنیان‌ها

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
طراحی "سامانه هوشمند پایش و مشاوره مزارع کشاورزی" توسط دانش‌بنیان‌ها

یک شرکت دانش‌بنیان با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی موفق به طراحی سامانه هوشمند پایش و مشاوره مزارع کشاورزی با عنوان «جالیزان» شده است.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ سامانه هوشمند پایش و مشاوره مزارع کشاورزی با نام تجاری «جالیزان»، محصولی است که یک شرکت دانش‌بنیان در اختیار کشاورزان قرار داده است، محصولی که به زبان ساده در قالب اپلیکیشنی طراحی شده است که با استفاده از فنون سنجش از راه دور و عکس‌های ماهواره‌ای امکان بازدهی بیشتر برای تولید محصولات زراعی را به کشاورزان می‌دهد.

"زهرا طوفانی‌نژاد" مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان درباره این محصول می‌گوید: تاکنون 1400 کشاورز در اپلیکیشن «جالیزان» حساب کاربری ایجاد کرده و از آن در قامت یک ابزار کشت استفاده می‌کنند.

به گفته طوفانی‌نژاد، نرم‌افزار «جالیزان» توانسته در قالب یک برنامه کاربردی موبایل به کمک کشاورزانی بیاید که نیاز به تحلیل‌های جزئی‌تر و پیچیده‌تری از مزارع خود دارند. کاربران جالیزان کشاورزانی با مزارع بیش از دو هکتار هستند اما هرچقدر مقدار مساحت زمین از این مقدار بیشتر باشد داده‌ها و آورده‌های نرم‌افزار ما برای کشاورزان بیشتر است و عملکرد مزرعه آن‌ها را بیشتر افزایش می‌دهد.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان اظهار کرد: در مدتی که جالیزان ارائه خدمات خود به کشاورزان را آغاز کرده توانسته گوی رقابت را از بسیاری نمونه‌های مشابه خارجی در داخل کشور برباید تا آن‌جا که کشت‌وصنعت‌های بزرگ کشور نیز به شمار کاربران آن درآمده‌اند. سرویس‌هایی خارجی نیز وجود دارند که خدماتی مشابه با خدمات جالیزان را ارائه می‌دهند اما در این مورد باید گفت که مسئله خیلی مهم این است که جنس اطلاعات در حوزه کشاورزی در نرم‌افزارها باید کاملاً بومی باشد.

طوفانی‌نژاد افزود:‌نرم‌افزار مشابه که در هلند ساخته شده است به هیچ‌وجه به درد کشاورزان ما نمی‌خورد چرا که نرم‌افزار در کشوری ساخته شده که با مسئله آب گریبان‌گیر نیست و آب‌وهوای آن نیز با آب‌وهوای بومی ایران تطابق چندانی ندارد و فارغ از همه اینها نرم‌افزاری که با زبانی بیگانه طراحی شده چندان برای کشاورزان کشور ما کارا نیست. با این همه جالیزان تا به امروز توانسته جای خود را در کشاورزی ایران پیدا کند تا آنجا که مجموعه‌ای به بزرگی کشت و صنعت آستان قدس رضوی نیز در فعالیت‌های خود از این نرم‌افزار استفاده می‌کند.

وی کاربردهای نرم‌افزار جالیزان را چنین شرح می‌دهد: ما یک بسته از خدمات را ارائه می‌دهیم که کشاورزان با استفاده از آنها می‌توانند عملکرد مزرعه خود را بیشتر افزایش دهند و هزینه را کاهش دهند. کاربرد اصلی خدمات ما سیستم پایش مزرعه است که به‌طور اختصاصی بر پایه سنجش از دور، اطلاعات مزرعه را واکاوی می‌کند و در اختیار کشاورزان می‌گذارد. در واقع نرم‌افزار جالیزان وضعیت مزرعه را از آغاز کشت محصول تا پس از برداشت بررسی می‌کند و اطلاعات طبقه‌بندی شده را با پیام های در حساب کاربری کشاورز که بر گوشی او نصب شده نظیر میزان سلامت محصول، مقدار سبزینگی، عملکرد آن و... را یادآور می‌شود.

به گفته مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان، سادگی و آسانی استفاده از نرم‌افزار وجه دیگری از نقاط قوت آن است که باعث شده کشاورزان به راحتی بتوانند از آن استفاده کنند و تاکنون نیز 1400 کشاورز در جالیزان حساب کاربری ایجاد کرده‌اند.

طوفانی‌نژاد ادامه داد: پایش اطلاعات زمین تنها کاربرد جالیزان نیست. دسترسی کشاورزان به اطلاعات دیگری مثل وضعیت آب و هوا از امکانات دیگری است که این نرم‌افزار در اختیار زارعان ایران گذاشته است. در این نرم‌افزار ابزارهایی مثل هواشناسی را تعبیه کردیم. در واقع برای حوزه هواشناسی یک نرم‌افزار اختصاصی داریم که با استانداردهای جهانی کار می‌کند و به طور تخصصی پیش‌بینی‌های مرتبط با کشاورزی را ارائه می‌دهد. به طور مثال می‌دانیم کشاورزی در شرق ایران، زعفران کاشته و اگر دمای هوا شهر یا روستای وی برای محصولش آسیب‌زا شود، جالیزان از پنج روز قبل در قالب یک پیام به این کشاورزی تغییرات آب‌وهوایی را گوشزد می‌کند تا کشاورز نیز تمهیدات لازم را اتخاذ کند.

وی بیان کرد: کنار این کارها مشاوره های تخصصی را به کمک یک تیم صاحب فن در این حوزه به کشاورزان ارائه می‌دهیم و با توجه به اطلاعاتی که از زمین داریم و آزمایشگاه‌هایی که با آن‌ها قرارداد بسته‌ایم به کشاورزها پیشنهاد می‌دهیم که از چه کود و سمی استفاده کنند که این کار در هزینه و عملکرد مزرعه آن‌ها تاثیر بسزایی دارد.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با بیان اینکه این شرکت در مرکز نوآوری دانشگاه شریف مستقر است، بر این نکته نیز تاکید کرد که یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های شرکت متبوعش، مهاجرت کارکنان به خارج از کشور است. بزرگ‌ترین دغدغه ما بحث منابع انسانی ماست. ما در طی سال قبل 20 تا 30 درصد نیروهای خود را از دست دادیم چرا که آنها به کشورهای خارجی مهاجرت کرده‌اند. به دلیل اینکه نرم‌افزار مورد استفاده ما کاملاً نوآورانه بوده و برای خارجی‌ها هم جذابیت دارد، نیروهای ما را به راحتی جذب می‌کنند. از طرفی پشتیبانی از این نرم‌افزار نیاز به کارشناسی کامل در سه حوزه سنجش از راه دور، کشاورزی و برنامه‌نویسی دارد و همین باعث شده تا شرکت دغدغه تامین نیروی انسانی حرفه‌ای را بیش از پیش داشته باشد.

طوفانی‌نژاد در ادامه گفت: اگر سازمان‌ها یا وزراتخانه‌هایی مثل وزارت جهاد کشاورزی در ترویج محصولاتی مثل جالیزان بکوشند، باعث می‌شود که هم آمار تولید کشاورزان بالا رود و هم نمونه‌های خارجی که کارآمدی چندانی هم برای کشاورزان ایران ندارند، کنار روند.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با اشاره به اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی در سال 99 مبلغ یک میلیارد و 300 میلیون تومان تسهیلات برای نمونه‌سازی به این شرکت اعطا کرده است، گفت: در این فرایند، مشکلی که باعث خلال در دریافت تسهیلات شود وجود نداشت و به راحتی توانستیم مبلغ مورد نیاز خود را از صندوق نوآوری دریافت کنیم.

استفاده از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها برای تامین تجهیزات آتش‌نشانی پاویون اختصاصی شرکت‌های دانش‌بنیان ایران در نمایشگاه تجهیزات پزشکی و بیمارستانی هند