ظرفیت تئاتر در ارتقای سطح دانش جامعه کمتر مورد توجه قرار گرفته است
تهران - ایرنا - کارگردان نمایش «واگیر ندارد» با تاکید بر قدرت ضریب نفوذ و تاثیرگذاری هنر تئاتر به دلیل زنده بودن ارائه این هنر و ارتباط مستقیم به مخاطب یادآور شد: از ظرفیت هنرهای نمایشی در راستای ارتقاء سطح دانش عموم افراد جامعه کمتر بهره بردهایم.
بیماری ایکتیوز یا ماهیانک یک بیماری پوستی ژنتیکی است که مشخصه اصلی آن خشکی شدید پوست است. این بیماری پوست فرد بیمار را شبیه به فلسهای ماهی می کند و انتخاب نام ماهیانک نیز به سبب جلوه بصری این بیماری است. این خشکی پوست میتواند کیفیت زندگی بیمار را بسیار کاهش دهد و همچنین میتواند بر روی سایر اعضای بدن از جمله چشم تاثیر منفی بگذارد.
براین اساس این بیماری واگیردار نیست و فرد مبتلا به دلیل یک ناهنجاری ژنتیکی به این بیماری مبتلا شده است. در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای ایکتیوز وجود ندارد.
نمایشواگیر ندارد که نخستین اثر در حوزه تئاتر مستند درباره این بیماری است با نویسندگی ساشا کشوادی و مریم یاسین زادهو کارگردانی ساشا کشوادی 20 بهمن در تالار سایه در بخش غیررقابتی سیوهشتمین دوره جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به صحنه می رود.
تئاتر مستند نیازمند کار پژوهشی است
ساشا کشوادی در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: قدم گذاشتن در حوزه تولید تئاتر مستند، عدم وجود اطلاعات کافی میان عموم مخاطبان از این شیوه تولید اثر هنری از یکسو و ازسوی دیگر فقر مساله پژوهشی در تولید آثار نمایشی؛ خطری بزرگ برای هنرمندان این عرصه به شمار میرود.
وی افزود: اما خوشبختانه تولید و اجرای نمایش واگیر ندارد در دوران اجرای عمومی این اثر با اقبال بسیار خوبی از سوی مردم مواجه شد و به همین سبب اینبار در قامت جشنواره بینالمللی تئاتر فجر تلاش داریم تا با اجرای این اثر آگاهی بخشی و توجه عموم مردم به بیمار ایکتیوز و همچنین تولید آثار مستند در حوزه تئاتر را به سهم و توان خود گسترش دهیم.
کاش در بخش رقابتی حضور داشتیم
این کارگردان با تاکید بر آنکه نمایش واگیر ندارد تنها نمایش مستند در سیوهشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر و از معدود آثار تولید نمایش مستند در طی یک دهه اخیر در خیل تولیدات آثار تئاتری کشورمان به شمار میرود، یادآور شد: هرچند در جدول اجرایی، این نمایش در بخش غیر رقابتی حضور دارد؛ اما تمایل من و گروه به سبب عدم استفاده از بازیگران چهره و اهمیت موضوع اطلاعرسانی به واسطه این اثر نمایشی درباره بیماری ایکتیوز این بود که کاش این نمایش در بخش رقابتی حاضر بود.
چراکه اقبال و استقبال مخاطبان از آثار جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در حوزه آثار بخش رقابتی بیش از دیگر بخشهای این جشنواره به شمار می رود.
تجربه شخصی؛ دلیل تولید واگیر ندارد
کشوادی در پاسخ به این پرسش که ایده نگارش و تولید نمایش واگیر ندارد بر اساس زندگی بیماران مبتلا به ایکتیوز چگونه در ذهن او شکل گرفت، گفت: تجربه مستقیم من در مواجهه با این افراد باعث تولید این اثر نمایشی و شکلگیری ایده آن در ذهن من شد. روزی به تماشای آثار نمایشی یکی از دوستانم رفته بودم، شاهد حضور چند تن از افراد مبتلا به بیماری ایکتیوز از اعضای انجمن این بیماری بودم که درحال عکس گرفتن با هنرمندان آن اثر نمایشی بودند. اما من به دلیل ترسی که به سبب واگیردار بودن این بیماری در ذهنم بود بدون خداحافظی سالن را ترک کردم.
بعد از مطالعه و تحقیق درباره این بیماری متوجه شدم که عدم اطلاع من از این بیماری باعث بهوجود آمدن آن ترس شده بود. چراکه ایکتیوز بیماری واگیردار شناخته نمیشود. به همین سبب برای بازتاب هرچه بیشتر و تلاش برای فراگیری و آشنایی عموم مردم با این بیماری برای جلوگیری از چنین برخوردها و رفتارها با افرادی که گرفتار این بیماری هستند، عاملی شد تا به نگارش و تولید نمایش واگیر ندارد بپردازم.
دید جامعه به افراد مبتلا به ایکتیوز نیازمند تغییر است
کشوادی یادآور شد: نکته اصلی آن است که زندگی افراد مبتلا به ایکتیوز به دلیل عدم آشنایی عموم افراد جامعه علاوه بر سختیهای همراه با این بیماری با تبعات اجتماعی متعددی نیز همراه است به همین سبب نمایش واگیر ندارد را با روایت و استناد به همین سختیها و تلخیها با نگاهی تلخ و روایتی تراژیک به رشته تحریر درآوردم.
وی افزود: باوجود آنکه این اثر نمایشی بازتاب دهنده بخشی از شیوه زندگی و فراز و فرود تجربیات بیماران مبتلا به ایکتیوز در کشورمان است تلاش کردم برای کاهش از این روایت و قصه تلخ آن، فضاهایی را همراه با نگاهی طنز و کمدی نیز در کار بگنجانم.
سیوهشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به دبیری نادر برهانی مرند از روز پنجشنبه 10 بهمن آغاز شده و شامگاه 21 بهمن به کار خود پایان خواهد داد. فراخوان این دوره از جشنواره تیرماه سال جاری منتشر شد که در متن آن آثار را در بخش های صحنهای، نمایشهای خیابانی، دیگرگونههای اجرایی، تئاتر ملل، مسابقه نمایشنامهنویسی، مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر، کارگاهها و نشستهای تخصصی و بخش به علاوه فجر به صورت رقابتی و غیررقابتی به صورت تفکیک شده پذیرفت.
بر همین اساس آثار پذیرفته شده در بخش پوستر و عکس تئاتر در نمایشگاه لحظه قطعی از 5 تا 15 بهمن سال جاری در خانه هنرمندان ایران برپا و 59 عکس از 49 عکاس و 60 پوستر از 35 طراح به نمایش گذاشته شده است.
بعد از حواشی انصراف ها نیز از 30 اثر بخش رقابتی 22 نمایش و از 27 اثر بخش غیررقابتی 15 اجرا در جشنواره حضور دارند. همچنین از هفت اثر بخش بین الملل شش اثر اجرا خواهند کرد.
در این میان دو اثر سردار پرچم دار و #همه همدردیم به بخش های نمایش های خیابانی و دیگرگونه های اجرایی و در بخش رادیو نمایش نیز یک اثر با عنوان سردار عشق به 10 نمایش قبلی اضافه شده است که این سه نمایش جدید به گرامیداشت سردار شهید قاسم سلیمانی و جانباختگان سانحه هوایی (سقوط هواپیمای ایران - اوکراین) اختصاص دارد.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*