سه‌شنبه 6 آذر 1403

ظرفیت تبدیل ایران به هاب ترانشیپی منطقه

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ظرفیت تبدیل ایران به هاب ترانشیپی منطقه

تهران - ایرنا - مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به ظرفیت خالی موجود در بنادر تجاری و ناوگان ملی، گفت: با رفع تحریم‌ها این ظرفیت وجود دارد که به هاب ترانشیپی برخی بنادر منطقه تبدیل شویم و سهم خود را از حمل و نقل کانتینری ارتقا دهیم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمد راستاد» عصر امروز (سه‌شنبه) در مراسم جهانی روز دریانوردی افزود: دولت سیزدهم به توسعه اقتصاد دریا پایه توجه ویژه دارد و در این زمینه در مسیر توسعه قرار داریم.

وی ادامه داد: در برخی زمینه ها ظرفیت بالقوه قابل توجهی داریم و از نظر ناوگان تحت مالکیت و پرچم جزو کشورهای رده بالا هستیم.

راستاد با بیان اینکه ظرفیت بالقوه دریایی کشور از نظر ناوگان اقیانوس پیما قابل توجه است، ادامه داد: در عین حال ظرفیت پایانه های بندری کشور نیز 260 میلیون TEU است که تنها از 150 میلیون تن آن در سال استفاده می شود.

وی گفت: چنانچه مرداودات تجاری با رفع تحریم ها که دور از انتظار هم نیست، افزایش یابد، باید با کنترل نرخ ارز و تقویت اقتصاد کشور به گونه ای عمل شود که بتوانیم از ظرفیت بالقوه خالی بنادر تجاری و ناوگان ملی تحت پرچم استفاده کنیم.

این مقام مسوول با تاکید بر اینکه در حال حاضر از همه ظرفیت بنادر تجاری و ناوگان ملی استفاده نمی شود و افزود: با رفع تحریم ها می توانیم سهم خود را از بازار بگیریم.

مدیرعامل سازمان بنادر با بیان اینکه ظرفیت بنادر تجاری فراتر از مراودات بین المللی فعلی است، گفت: بابد به دنبال این باشیم که در شرایط مناسب جذب کالای ترانزیتی بیشتری داشته باشیم و هم بنادر و پایانه های کانتینری ایران به آب های ترانشیپی بنادر منطقه تبدیل شود.

به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی اکنون کشتی های کانتینر بر بزرگ از تردد در پایانه های کانتینری ایران منع هستند در حالی که در شرایط معمول این قابلیت را داریم که به هاب ترانشیپی برخی بنادر منطقه تبدیل شویم و سهم خود را از اقتصاد منطقه بگیریم.

راستاد ادامه داد: اکنون در صنایع دریایی از نظر ظرفیت زیرساخت‌های توسعه مناسبی داریم اما در سفارش ساخت داخل احتیاج به فاینانس و منابع مالی است. در صورتی شرکت‌کشتیرانی ما به سراغ کشتی‌سازی‌های خارجی بروند می‌توانند با 10 درصد قیمت کشتی، کشتی بخرند و مابقی را آن کشور به عنوان تأمین مالی تسهیلات با نرخ سود کم ارائه می‌دهد و در واقع از صنایع دریایی‌شان حمایت می‌کنند.

راستاد ادامه داد: در زمینه ناوگان مورد نیاز سازمان بنادر که متکی به منابع سازمان است همه نیازهای دو دهه آینده به صنایع دریایی داخلی سفارش شده است.

وی با بیان اینکه در زمینه فراساحل عزم جدی جایگزینی ناوگان داریم، گفت: حرکتی تحت تدابیر ویژه شورایعالی صنایع دریایی آغاز شده است ما هم در حوزه تسهیلات وجوه اداره شده حمایت می‌کنیم.

معاون وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: برای توسعه آتی بنادر طبق مطالعات بازار و پیش‌بینی رشد اقتصادی طرح جامع بنادر بازرگانی برای افق 1404 نهایی شده است و می‌دانیم در چهار سال آینده از نظر زیربنا و روبنای بنادر و تجهیزات چه مواردی باید اجرا شود.

راستاد تأکید کرد: در توسعه جزایر پیش از این اختلافی بین ذی‌نفعان مختلف در ساماندهی وجود داشت، اما در کمیته ساماندهی سواحل و بنادر مصوب شد طرح ویژه ساماندهی 35 جزیره کشور با تولیت سازمان بنادر انجام شود و برنامه عمل برای همه جزایر در بخش‌های مختلف خواهیم داشت.

وی افزود: طرح مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی به مرحله تدقیق در مقیاس 1-5 هزارم رسیده است که با تصویب طرح‌های تدقیق مدیریت اقدامی درباره چگونگی بهره‌برداری مناسب از نوار ساحلی کشور خواهیم داشت.

*س_برچسب‌ها_س*