ظرفیت های مغفول مانده گردشگری در گیلان
رشت - تصویب قانون نظام گردشگری، ساماندهی مسافرکاشانه ها، توجه به گردشگری دریامحور و تحقق حمایت های کرونایی از مهم ترین مطالبات بخش گردشگری گیلان از سفر دولت به این استان است.
رشت - تصویب قانون نظام گردشگری، ساماندهی مسافرکاشانه ها، توجه به گردشگری دریامحور و تحقق حمایت های کرونایی از مهم ترین مطالبات بخش گردشگری گیلان از سفر دولت به این استان است.
خبرگزاری مهر، گروه استانها: حجت الاسلام رئیسی و جمعی از اعضای هیئت دولت روز جمعه مهمان مردم استان گیلان هستند در این میان خبرگزاری مهر تلاش میکند تا با بیان بررسی حوزههای مختلف مطالبات مردم و فعالان این بخشها را به گوش هیئت دولت برساند تا در پایان سفر پانزدهم رئیس جمهور شاهد تصمیم گیری های درست برای برون رفت از مشکلات موجود در این استان باشیم.
گیلان به دلیل دارا بودن مواهب طبیعی و جاذبههای تاریخی و گردشگری و همچنین تالابها و ساحل خزر همواره در ایام سفرهای نوروزی و تابستانی میزبان گردشگران و مسافران زیادی از سراسر کشور بوده و به عنوان یکی از قطبهای گردشگری ایران محسوب میشود.
این استان دارای 106 هتل، 38 هتل آپارتمان، 49 مهمان پذیر، 114 مجموعه بوم گردی، دو هزار و 407 خانه مسافر، 366 واحد پذیرایی بین راهی، 98 مجتمع گردشگری، 19 مجتمع سرگرمی تفریحی و دو اقامتگاه سنتی است. با کاهش شیوع ویروس کرونا و همچنین افزایش میزان واکسیناسیون در کشور پیش بینی میشود بار دیگر در ایام سفرهای نوروزی شاهد حضور مسافران در گیلان باشیم و با توجه به در پیش رو بودن سفر رئیس جمهور به گیلان، فعالان صنعت گردشگری این استان خواستار رفع مشکلات صنعت گردشگری به ویژه در بخشهای اقامتی هستند.
قبوض خدماتی کمر هتل داران را شکسته است
رئیس هیئت مدیره جامعه هتلداران گیلان در گفت و گو با خبرنگار مهر با تاکید بر لزوم تصویب قانون نظام گردشگری، اظهار کرد: قانون نظام صنفی، نظام کشاورزی، نظام مهندسی و غیره وجود دارد اما در گردشگری که صنعت درآمدزای کشور محسوب میشود چیزی به عنوان قانون نظام گردشگری نیست.
حسن مهرور اصلی با بیان اینکه افزایش بیش از اندازه نرخ قبوض آب و برق و گاز، کمر گردشگری در بخش هتلداری را شکسته است، افزود: نرخ قبوض خدماتی همچون آب و برق و گاز برای هتلداران تا چند برابر افزایش یافته و باید برای ادامه فعالیت خود مبلغی هم از جیب هزینه کنیم تا پاسخگوی تعرفه حاملهای انرژی باشیم و این در حالی است که از هتل داران انتظار دارند اماکن اقامتی آنها در تمام ساعات شبانه روز از رفاهیات کامل برخوردار باشند.
وی مشکلات بیمهای هتلداران را نیز یکی دیگر از معضلات این بخش از صنعت گردشگری برشمرد و افزود: در قانون ششم توسعه، گردشگری به عنوان صنعت معرفی شده اما بیمه تأمین اجتماعی، حق بیمه نیروی انسانی شاغل در هتلها را صنعتی محاسبه نمیکند و در حال حاضر هتلداران برای هر کارگر ساده یک میلیون و 650 هزار تومان حق بیمه پرداخت میکنند در حالی که در بیمه صنعتی این رقم برای یک کارگر ساده 150 هزار تومان است.
رئیس هیئت مدیره جامعه هتل داران گیلان با بیان اینکه بر اساس مصوبات هیئت دولت، تأسیسات گردشگری باید خدمات ارزان قیمت به مردم ارائه دهد، ادامه داد: متأسفانه هزینه حاملهای انرژی آب و برق و گاز از هتلداران با نرخ صنعتی دریافت میشود و سوال اینجاست که چگونه در تعرفههای بیمهای صنعتی نیستیم ولی هزینههای خدماتی برای هتلداران صنعتی است؟
ضرورت ساماندهی مسافرکاشانه ها به عنوان یکی از راهها کاهش آسیب صنعت گردشگری
مهرور اصلی ساماندهی مسافرکاشانه ها را یکی از راههای کاهش آسیبهای اجتماعی برای صنعت گردشگری گیلان دانست و تاکید کرد: در حال حاضر مدیریت مسافرکاشانه های کشور با شرکت مادر تخصصی زیرمجموعه وزارت میراث فرهنگی است و معتقدم مدیریت آن در استانها باید به جامعه هتلداران واگذار شود تا علاوه بر استفاده از عوائد حاصل از آن برای رفاه عمومی برای جلوگیری از فساد و افزایش امنیت برای هموطنان، مسافرکاشانه های غیر مجاز و افراد تابلو به دست کنار خیابانها ساماندهی شوند.
وی با اشاره به شرایط خاص و مشکلات متفاوت هتلداران در ایام شیوع ویروس کرونا، تصریح کرد: با وجود اینکه ویروس کرونا ضربه مهلکی به بدنه گردشگری وارد کرده اما هتلداران گیلان در دو سال گذشته بیش از 90 درصد از نیروی انسانی خود را حفظ کردند تا دولت با مشکل مضاعفی مواجه نشود اما دولت برای هتلداران تسهیلات کرونایی 16 میلیون تومانی در نظر گرفت.
رئیس هیئت مدیره جامعه هتل داران گیلان با بیان اینکه هیچکدام از مصوبات دولت گذشته برای جبران ورشکستگی فعالان گردشگری در دوران کرونا کار ساز نبود، هیچکدام از مصوبات دولت گذشته برای جبران ورشکستگی فعالان گردشگری در دوران کرونا کار ساز نبود گفت: وجود مسافرکاشانه ها یکی از معضلات اصلی گیلان و کشور است اما از سوی دیگر بسیاری از گردشگران تمایل به استفاده از اماکنی دارند که نظارت کمتری بر آن اعمال میشود و این در حالی است که ویلاهای استیجاری علاوه بر نداشتن مشکلات مالیاتی و قبوض خدماتی، با رانت و تبعیض، به راحتی در بخش رسمی گردشگری فعالیت میکنند.
مهرور اصلی با اشاره به اینکه هتلها، هتل آپارتمانها، مجتمعهای تفریحی و توریستی، میهمان پذیرها، مجموعههای بوم گردی، خانه مسافرها، دفاتر خدمات مسافرتی و راهنمایان گردشگری در ایام شیوع ویروس کرونا متضرر شدند، ادامه داد: قرار بود مهلتی برای بازپرداخت تسهیلات و بدهی حاملهای انرژی برای تأسیسات گردشگری گیلان بدون در نظر گرفتن جریمه در راستای رونق مجدد اقتصادی هتلداران داده شود که به دلیل عدم همکاری برخی از بانکها و اداراتی همچون شرکت توزیع نیروی برق گیلان و آبفای استان، اماکن اقامتی مجاز گیلان با چالشی جدی مواجه شده و علاوه بر پرداخت اقساط، متحمل جریمه نیز شدند.
وی با اشاره به لزوم ایجاد شرایط لازم برای تغییر کاربری هتلها با قدمت بیش از 50 سال، گفت: اماکن اقامتی بالای 50 سال بخاطر فرسودگی و به صرفه نبودن تعمیرات اساسی به دلیل گرانی مصالح، عملاً در بخش گردشگری قابلیت به روز رسانی را ندارند و پیشنهاد میشود دولت با ارائه مصوبهای، شرایط لازم برای تغییر کاربری هتلهای با عمر بیش از 50 سال و تبدیل آن به سایر اماکن رفاهی عمومی همچون کلینیکها را فراهم سازد.
دردسر عدم همکاری بانکها در بخشودگی دیرکرد اقساط معوقه اماکن اقامتی
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به لزوم اصلاح آئین نامه ایجاد، نظارت و درجه بندی تأسیسات گردشگری از سوی دولت، اظهار کرد: عدم همکاری بانکها در خصوص بخشودگی دیرکرد اقساط معوقه بانکی واحدهای اقامتی و پذیرایی گیلان به ویژه در شیوع ویروس کرونا در دو سال گذشته موجب شده بسیاری از این اماکن در آستانه ورشکستگی قرار گیرند.
حمیدرضا آذرپور با بیان اینکه تسهیلات بانکی بخش گردشگری باید در اختیار بانک گردشگری قرار گیرد، افزود: انتقاد هتلداران از بانکها در خصوص پرداخت تسهیلات کرونایی بحق است چرا که بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، ارائه تسهیلات و کمک به تأسیسات گردشگری آسیب دیده از شیوع این ویروس توسط هیئت دولت به بانکها ابلاغ شد اما تنوع قوانین در بانکها دست و پا گیر است ارائه تسهیلات و کمک به تأسیسات گردشگری آسیب دیده از شیوع این ویروس توسط هیئت دولت به بانکها ابلاغ شد اما تنوع قوانین در بانکها دست و پا گیر است.
وی با اشاره به آسیبهای اجتماعی و اقتصادی مسافرکاشانه های غیرمجاز در سطح استان، اضافه کرد: مسافرکاشانه های غیرمجاز با اسکان گردشگران بدون رعایت مقررات، عدم رعایت موارد بهداشتی و همچنین نداشتن تعرفه متعارف، موجبات بروز مشکلات اخلاقی، اجتماعی و حتی امنیتی را برای گردشگران فراهم ساخته و باید با هماهنگی همه دستگاههای اجرایی و قضائی اقدامی منسجم برای ساماندهی این معضل در صنعت گردشگری صورت پذیرد.
آذرپور در باره مشکلات گردشگران خارجی و اقامت آنان در مسافرکاشانه های غیر مجاز نیز گفت: وجود دلالان سودجو در مبادی ورودی مرزها به ویژه در بندر آستارا باعث شده گردشگران خارجی بدون وجود هیچ ضابطه و آگاهی از عواقب آن جذب این دلالان شده و علاوه بر بروز مشکلات امنیتی و اجتماعی، در خصوص خدمات بیمهای و خدمات درمانی و تبدیل ارز نیز با مشکل مواجه شوند که این امر نه تنها برای استان که برای گردشگری کشور نیز دردسرساز میشود.
معضل افزایش بی سابقه هزینههای خدماتی
وی افزایش بی سابقه هزینه گاز تأسیسات گردشگری بدون توجه به در نظر گرفتن تعرفه صنعتی این واحدها را از دیگر مشکلات هتلداران برشمرد و تصریح کرد: عدم همکاری در واگذاری اراضی ملی در مناطق نمونه و روستاهای هدف گردشگری به سرمایهگذاران واجد شرایط با هدف افزایش ظرفیت گردشگری و ایجاد اشتغال پایدار در منطقه نیز از مشکلاتی است که صنعت گردشگری گیلان با آن دست به گریبان است.
آذرپور ادامه داد: ناکافی بودن تسهیلات بانکی در بخش احداث، توسعه، تعمیر و تجهیز اماکن اقامتی گیلان با هدف ایجاد فرصتهای شغلی و همچنین حفظ اشتغال پایدار در واحدهای اقامتی و پذیرایی استان و بالا بودن سود تسهیلات بانکی در کنار پایین بودن مهلت بازپرداخت آن تسهیلات نیز از مشکلات دیگر گردشگری در گیلان است که باید توجه ویژه ای نسبت به آن از سوی دولت صورت پذیرد.
با تمام این تفاسیر فعالان گردشگری گیلان در انتظار توجه ویژه دولت نسبت به این صنعت پول ساز در استان و کشور هستند و با توجه به همسایگی گیلان با کشورهای حاشیه خزر و لزوم توسعه اقتصاد دریا محور مورد تاکید رهبر معظم انقلاب و افزایش زمینههای ارزآوری برای کشور با افزایش ورود توریستهای خارجی، باید در خصوص رفع موانع بر سر راه صنعت گردشگری چارهای اساسی اندیشیده شود.